Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
11 nov 2015 455 vizualizări
Istoria zilei de 12 noiembrie

1840: S-a născut Auguste Rodin, sculptor şi grafician francez (d. 1917). Prin atelierul lui au trecut mulţi sculptori, printre care şi Constantin Brâncuşi, care, părăsind atelierul după numai câteva luni, şi-a justificat plecarea spunând: "Nimic nu se poate înălţa la umbra marilor arbori!"
1857: S-au introdus în Moldova timbrele poştale, imprimate cu un cap de bour, vechea stemă a Moldovei, astăzi unele dintre cele mai valoroase mărci poştale din lume.
1884: La Timişoara s-a introdus, pentru prima oară în Europa, iluminatul electric al străzilor.
1919: Primul zbor din Anglia spre Australia a fost realizat de Ross şi Keith Smith, care au decolat de la Hounslow, în apropiere de Londra (la 13 decembrie şi au aterizat in localitatea Darwin).
1927: Leon Troţki a fost exclus din Partidul Comunist, Iosif Stalin rămânând unic conducător al Uniunii Sovietice. Troţki a fost un revoluţionar bolşevic, politician influent la începuturile existenţei Uniunii Sovietice. În urma luptei pentru putere cu Stalin, Troţki a fost exclus din Partidul Comunist şi deportat din Uniunea Sovietică. A fost în cele din urmă asasinat în Mexic. Ideile lui Troţki formează bazele teoriei comuniste cunoscute sub numele de troţkism.
1929: S-a născut Grace Kelly, prinţesă de Monaco (d. 1982). Grace Patricia Kelly a fost o actriţă americană de film care, în aprilie 1956, s-a căsătorit cu Rainier al III-lea de Monaco şi a devenit prinţesă de Monaco, denumită în mod obişnuit Prinţesa Grace.
1947: A doua zi după condamnarea lui Iuliu Maniu, regele Mihai al României pleacă la Londra pentru a asista la căsătoria prinţesei Elisabeta (viitoarea regină Elisabeta a II-a) cu prinţul Filip, Duce de Edinburgh.
1948: Hideki Tojo, primul ministru al Japoniei în timpul celui de al Doilea Război Mondial, a fost condamnat la moarte pentru crime de război.
1959: S-a deschis, la Belgrad, prima expoziţie industrială românească din perioada postbelică, organizată de Camera de Comerţ a României.
1961: S-a născut Nadia Comăneci, gimnastă română. Nadia Elena Comăneci, născută la Oneşti, în judeţul Bacău, este câştigătoare a cinci medalii olimpice de aur, considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX şi una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile. Denumită şi „Zeiţa de la Montreal”, Nadia este prima gimnastă a epocii moderne care a luat 10 absolut şi primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame.
1990: Este publicată propunerea lui Tim Berners-Lee care a dus la dezvoltarea World Wide Webului.
1996: India – coliziunea dintre un Boeing 747 cu destinaţia New Delhi şi un Kazakh Ilyushin-76 s-a soldat cu decesul a 349 de oameni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.