Jurnalism cetatenesc

Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale modificările privind instituţia prefectului

Ziarul de Vrancea
10 nov 2015 860 vizualizări
CCR a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a decis că sunt neconstituţionale modificările aduse Legii administraţiei publice locale şi Legii privind instituţia prefectului u Iohannis a apreciat că legea încalcă normele constituţionale referitoare la competenţa legislativă a Camerelor Parlamentului în procedura de legiferare

Curtea Constituţională a României (CCR) a dezbătut, săptămâna trecută, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de preşedintele României referitoare la Legea privind completarea unor prevederi ale Legii administraţiei publice locale 215/ 2001, precum şi a unor prevederi ale Legii 340/ 2004 privind prefectul şi instituţia prefectului. Astfel, CCR a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a decis că sunt neconstituţionale modificările aduse Legii administraţiei publice locale şi Legii privind instituţia prefectului, deoarece nu s-a ţinut cont la adoptarea actului normativ de criteriile de partajare a competenţelor celor două Camere ale Parlamentului, potrivit Agerpres. Judecătorii au admis, cu unanimitate de voturi, obiecţia şi au constatat că dispoziţiile criticate sunt neconstituţionale. “Curtea a reţinut că, deşi legea cuprinde prevederi care ţin de competenţa decizională a Camerei Deputaţilor, Senatul este Camera care a adoptat legea criticată, în calitate de Cameră decizională. Potrivit procedurilor parlamentare privind legiferarea, legea trebuia întoarsă la prima Cameră sesizată - Camera Deputaţilor, pentru a decide definitiv, ceea ce nu s-a întâmplat. În consecinţă, Curtea a stabilit că procesul legislativ care a condus la adoptarea legii analizate nu a ţinut cont de criteriile de partajare a competenţelor celor două Camere ale Parlamentului şi nici de modalitatea de soluţionare a conflictelor de competenţe dintre acestea, contrar art. 61 şi art. 75 alin. (1) şi (5) coroborate cu cele ale art.123 alin. (3) din Constituţie”, se arată într-un comunicat al CCR. Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Iohannis se bagă în relaţiile prefect-preşedinte de CJ

În sesizarea transmisă de Iohannis pe 16 octombrie se arăta că modificările legislative stabilesc că prefectul verifică legalitatea actelor preşedintelui consiliului judeţean, dar şi măsurile întreprinse în baza delegării cu privire la atribuţiile primarului şi ale şefului Consiliului Judeţean, în calitatea lor de reprezentanţi ai statului la nivelul unităţii administrativ-teritoriale. Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat că legea încalcă normele constituţionale referitoare la competenţa legislativă a Camerelor Parlamentului în procedura de legiferare. Astfel, Senatul ar fi trebuit să fie Cameră decizională pentru unele prevederi, iar pentru altele - Camera Deputaţilor. “Birourile permanente ale celor două Camere au hotărât ca prima Cameră sesizată să fie Camera Deputaţilor. Luând în dezbatere propunerea legislativeă, Camera Deputaţilor, în şedinţa din data de 03.06.2015, a respins în integralitate această iniţiativă legislativeă care, în conformitate cu prevederile art. 75 alin. (3) din Constituţie, a fost transmisă Senatului. În urma dezbaterilor din cadrul comisiilor permanente şi din plen, Senatul, în şedinţa din data de 21.09.2015, a hotărât adoptarea cu unele modificări a acestei legi şi transmiterea ei spre promulgare preşedintelui României”, transmitea Administraţia Prezidenţială. Întoarcerea legii la Camera Deputaţilor, cu privire la articolul II, se impunea cu atât mai mult cu cât acest for respinsese această iniţiativă legislativeă, sublinia şeful statului. Un alt aspect sesizat de preşedinte se referă la faptul că, prin legea trimisă la promulgare, legiuitorul a instituit aceeaşi normă în două acte normative distincte, respectiv Legea nr. 215/2001 şi Legea nr. 340/2004. În plus, cele două norme instituite prin legea dedusă controlului de constituţionalitate reiau o normă deja existentă, dintr-o altă lege distinctă. (Z. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.