Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
10 nov 2015 419 vizualizări
Istoria zilei de 11 noiembrie

1493: Cristofor Columb descoperă, în a doua sa călătorie în Antile Insula, Sfântul Martin.
1620: Corabia Mayflower, care a adus primii emigranţi englezi în America de Nord, a ancorat la Cape Cod.
1675: Gottfried Leibniz a demonstrat calculul integral pentru prima dată. Leibniz a fost un filozof şi matematician german, unul din cei mai importanţi filozofi de la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul celui de al XVIII-lea, unul din întemeietorii iluminismului german.
1821: S-a născut Fiodor Mihailovici Dostoievski, scriitor rus (d. 1881) Dostoievski a fost unul din cei mai importanţi scriitori ruşi, operele sale având un efect profund şi de durată asupra literaturii, filozofiei, psihologiei şi teologiei secolului al XX-lea. Cele mai cunoscute creaţii ale sale sunt cele patru mari romane, Crimă şi pedeapsă,Idiotul, Fraţii Karamazov şi Demonii, precum şi nuvela Însemnări din subterană.
1918: Are loc semnarea Armistiţiului de la Compiègne între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia încetează ostilităţile. Germania recunoaşte, între altele, caducitatea Tratatului de Pace de la Bucureşti, fiind obligată să îşi retragă armata din România. Primul Război Mondial se termină, la ora 11, în a 11-a zi a lunii a 11-a din anul 1918.
1944: Administraţia română din teritoriul eliberat al Transilvaniei de Nord este expulzată de sovietici, care introduc o administraţie militară proprie. Măsura este destinată să ofere URSS un mijloc de presiune pentru a favoriza instituirea controlului PCR asupra ţării.
1946: Începe procesul conducătorilor şi membrilor organizaţiilor de rezistenţă anticomunistă: Sumanele Negre, Mişcarea Naţională de Rezistenţă, Haiducii lui Avram Iancu şi Grupul de Rezistenţă Sinaia.
1947: Se dă sentinţa în procesul Iuliu Maniu. Maniu, în vârstă de 75 de ani, este condamnat la închisoare pe viaţă împreună cu vicepreşedintele  PNŢ, Ion Mihalache. Iuliu Maniu a fost un om politic român, deputat român de Transilvania în Parlamentul de la Budapesta, de mai multe ori prim-ministru al României, preşedinte al Partidului Naţional-Ţărănesc, deţinut politic după 1947, decedat în închisoarea Sighet. A fost membru de onoare (din 1919) al Academiei Române.
1970: A intrat în vigoare Convenţia ONU asupra imprescriptibilităţii crimelor de război şi a crimelor contra umanităţii.
1992: Biserica Anglicană a votat pentru a hirotoni ca preoţi şi femei. Biserica Anglicană este o biserică istorică, despărţită de Roma în timpul Reformei protestante, în Anglia, prin ruptura regelui Henric al VIII-lea cu papa de la Roma.
1995: A murit Corneliu Coposu, om politic (n. 1914). Corneliu Coposu a fost un om politic român, preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (1990 - 1995), senator, lider al opoziţiei din România postcomunistă. A fost deţinut politic sub regimul comunist.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.