Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei

Ziarul de Vrancea
5 nov 2015 649 vizualizări
Istoria zilei de 6 noiembrie

1494: S-a născut Suleiman Magnificul, sultan al Imperiului Otoman (d. 1566) . Cunoscut şi ca Soliman I, a fost cel mai puternic şi cunoscut conducător din Europa secolului al XVI-lea. Încălcând tradiţiile otomane privind căsătoria, Soliman I s-a căsătorit cu o supusă din haremul său, pe nume Roxelana. În urma căsătoriei cu aceasta sultanul câştigă mai multă notorietate. Moare după 46 de ani de domnie, moştenitorul tronului fiind Selim al II-lea, unul dintre fiii Roxelanei.

15: S-a născut  Agrippina Minor Iulia (d. 59), mama împăratului Nero. Acuzată de otrăvirea celui de-al doilea soţ, s-a căsătorit cu unchiul ei, pe care l-a convins să-l adopte pe Nero ca moştenitor, în locul propriului său fiu Britannicus. Nero a ordonat uciderea ei când ea s-a opus uneia din aventurile lui.

1860: Abraham Lincoln este ales al 16-lea preşedinte al Statelor Unite, primul republican care deţine această funcţie. Lincoln a fost împuşcat de un simpatizant fanatic al statelor sudice. Se pare că atentatul a fost rezultatul unei conspiraţii organizate de plantatorii din sud, dar această supoziţie nu a fost demonstrată.

1882: S-a născut Aurel Vlaicu, inginer şi pilot român (d. 1913). A a fost un inginer român, inventator şi pionier al aviaţiei române şi mondiale. La 13 septembrie 1913, în timpul unei încercări de a traversa Munţii Carpaţi cu avionul său Vlaicu II, s-a prăbuşit în apropiere de Câmpina, se pare din cauza unui atac de cord. În cinstea lui, comuna Binţinţi se numeşte astăzi Aurel Vlaicu.

1893: A murit Piotr Ilici Ceaikovski, compozitor rus (n. 1840). Ceaikovski, a alcătuit simfonii, concerte, opere, balete şi muzică de cameră.

1917: A izbucnit Revoluţia Bolşevică din Rusia. Numită şi Revoluţia din Octombrie, a fost lovitura de stat prin care bolşevicii au preluat puterea cu forţa de la guvernul lui Kerenski. Lovitura de stat a fost organizată de bolşevici sub conducerea lui Vladimir Ilici Lenin şi este considerată a fi prima revoluţie comunistă din secolul al XX-lea. Cele mai importante activităţi revoluţionare au fost controlate de Comitetul Militar Revoluţionar al Sovietul din Petrograd.

1919: La Sighişoara este fondat Partidul German din România, un partid al minorităţii germane din România. A fost fondat înaintea alegerilor parlamentare din noiembrie 1919, la iniţiativa unei părţi a burgheziei săseşti, prin fuzionarea unor organizaţii politice ale saşilor şi ale şvabilor. Partidul îşi propunea recunoaşterea Uniunii germanilor din România ca o entitate politică distinctă, cu drept de a reprezenta toţi etnicii germani. A participat la alegerile parlamentare în cartel cu Guvernul, cu excepţia celor din 1929, când a făcut cartel cu Partidul Maghiar, obţinând, de fiecare dată, între 10 şi 15 mandate de deputaţi. A fost dizolvat la 30 martie 1938, ca şi alte partide politice, datorită măsurilor constituţionale pe care le-a luat regele Carol al II-lea.

1947: În cadrul şedinţei Consiliului de Miniştri, se anunţă demisia miniştrilor aparţinând PNL – Tătărescu.

1999: În cadrul unui referendum constituţional, australienii resping, în proporţie de 54%, instaurarea republicii.

2001: Michael Bloomberg este ales primar al New York-ului. Magnat financiar, politician şi filantrop american, a fost al 108-lea primar al New York-ului, fiind în funcţie pentru 3 mandate consecutive. Cu o avere netă de 31 miliarde $, el este a zecea cea mai bogată persoană din Statele Unite şi a 13-a din lumea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.