Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
4 nov 2015 712 vizualizări
Istoria zilei de 5 noiembrie

1556: Bayram Khan iese învingător din cea de-a doua bătălie de la Panipat şi restabileşte puterea mogulilor în India.
1605: "Complotul prafului de puşcă". Catolicii din Anglia se simţeau frustraţi din cauza intoleranţei religioase pe care le-o arătau protestanţii şi, cu toate eforturile lui Iacob I de a mulţumi pe toată lumea, opiniile alimentau direcţii conflictuale. Unii dintre catolici au văzut în violenţă singura cale de a obţine din nou tolerarea religiei lor, deşi mulţi nu erau de acord. Un grup restrâns a pus la cale un complot, pentru a-i asasina atât pe rege, cât şi pe parlamentari, aruncând în aer clădirea Parlamentului în ziua ceremoniei de deschidere, 5 noiembrie 1605. Complotul a fost descoperit cu doar câteva ore înainte de punerea sa în aplicare, de către Sir Thomas Knyvet, nobil britanic. S-a descoperit că unul dintre conspiratori, Guy Fawkes, ascunsese 43 de butoaie cu praf de puşcă în pivniţele Parlamentului. El şi ceilalţi conspiratori au fost arestaţi, torturaţi şi executaţi în chip groaznic. Ca urmare a complotului, atitudinea faţă de catolici s-a înăsprit.
 1720: Tratatul de pace de la Constantinopol ("Pace Veşnică") între Rusia şi Imperiul Otoman; confirmarea tratatului încheiat la Adrianopol la 13 iunie 1713.
1880: S-a născut Mihail Sadoveanu, unul dintre cei mai importanţi şi prolifici prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea. Printre creaţiile sale cele mai cunoscute se numără Neamul Şoimăreştilor, Fraţii Jderi şi Zodia Cancerului, Venea o moară pe Siret..., Baltagul.
1930: Aparatul german Dornier Do X, cel mai mare, mai greu şi mai puternic hidroavion din lume la acea dată, porneşte de la Lacul Constanţa în primul său zbor de promovare spre Amsterdam.
1940: Democratul Franklin D. Roosevelt este ales în funcţia de preşedinte pentru o a treia legislatură, fapt unic în istoria Statelor Unite.
1968: Shirley Chisholm a fost prima femeie de culoare aleasă în Congresul american.
1970: La Vatican a fost introdus serviciul divin în limba naţională a fiecărei comunităţi catolice.
1994: Pugilistul George Foreman, în vârstă de 45 de ani, a devenit cel mai în vârstă campion la categoria grea a WBA (World Boxing Association).
2010: A murit Adrian Păunescu, poet, prozator, jurnalist şi politician român (n. 1943). Adrian Păunescu este cunoscut mai ales ca poet – debutând în 1960 şi fiind unul dintre cei mai prolifici autori români contemporani – şi ca organizator al Cenaclului Flacăra, întrunire muzical-culturală desfăşurată periodic în anii 1973–1985, de regulă în oraşele mari ale României, unde artiştii promovaţi de poet prezentau lucrări muzicale şi literare în faţa unui public numeros. Indiscutabil, orientarea politică a lui Păunescu a fost întotdeauna una de stânga. Relaţia lui Păunescu cu puterea comunistă poate fi considerată ca ambiguă, Păunescu manifestându-se nu ca un critic radical al sistemului sau al ideologiei. Critica sa se orientează mai degrabă asupra derapajelor puterii politice şi a neajunsurilor economice. După 1989, Păunescu nu reneagă ideologia socialistă, intrând rapid în Partidul Socialist al Muncii creat de Ilie Verdeţ.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.