Jurnalism cetatenesc

Atenţie ce bidoane din plastic cumpăraţi! Vă pot pune în pericol sănătatea

Ziarul de Vrancea
28 oct 2015 1978 vizualizări
Recipientele din plastic cumpărate din magazin au inscripţionat pe spate un semn care arată gradul lor de toxicitate

Câţi dintre dumneavoastră ştiţi că sănătatea vă poate fi pusă în pericol inclusiv de PET-urile în care este ambatală apa potabilă? Sau că refolosirea ambalajelor din plastic creşte riscul de îmbolnăvire?  Recipientele din plastic au tipărite pe etichetă diverse semne de care mulţi nu au cunoştinţă sau le ignoră pur şi simplu prezenţa. Cu toate acestea, semnele de pe spatele ambalajelor din plastic sunt deosebit de importante, deoarece, plecând de la simplu fapt că orice tip de plastic conţine substanţe chimice care pot provoca diferite probleme pentru organismul uman, unele se pot dovedi mai periculoase decât altele. De aceea, este important să cunoaştem ce însemna fiecare semn cu care este marcată orice sticlă de plastic, relatează Healthy Holistic Living, citat de Mediafax.
Iată ce înseamnă fiecare simbol în parte şi de ce trebuie să ţinem cont atunci când achiziţionăm un produs:
PET sau PETE
PET este unul dintre materialele plastice cele mai frecvent utilizate în produsele de consum şi se găseşte în bidoanele din plastic care conţin apă îmbuteliată. Acest ambalaj este destinat recipientelor de unică folosinţă. Utilizarea repetată creşte riscul de dezvoltare a bacteriilor. Aceste sticle pot elibera metale grele şi substanţe chimice care afectează echilibrul hormonal. Plasticul de tipul PET este dificil de decontaminat, iar o curăţare corespunzătoare necesită substanţe chimice nocive.
HDP sau HDPE
Plasticul HDPE este plasticul rigid folosit pentru a face cutii de lapte, detergent şi sticle de ulei, jucării şi unele pungi din plastic. Acest tip de plastic practic nu conţine chimicale. Expertii recomandă să alegi aceste sticle atunci când cumperi apă îmbuteliată, pentru că sunt, probabil, cele mai sigure şi astfel, conţin cea mai curată apă pe care o poţi găsi pe piaţă.
PVC sau 3V
PVC-ul este un material plastic moale, flexibil, folosit pentru a face transparent un anumit ambalaj alimentar. Se găseşte în sticlele de ulei, inelele de dentiţie pentru copii şi în jucăriile pentru animalele de companie. Acest tip de plastic eliberează două substanţe chimice toxice care afectează hormonii din corpul tau. Experţii recomandă pe cât posibil să eviţaţi cumpărarea unui produs care conţine astfel de plastic.
LDPE
Acest plastic nu trebuie utilizat în producţia de sticle, chiar dacă nu produce substanţe chimice în apă. Cu toate acestea, nu este o idee bună să cumperi un produc care conţine acest tip de plastic, pentru că el conţine substanţe chimice periculoase care pot altera unele produse de consum.
PP
Este un alt tip de plastic de culoare albă sau semi-transparent, folosit ca ambalaj pentru siropuri şi cupe de iaurt. Acest tip de plastic are calităţi excelente care rezistă la tranzitul de temperatură. Când este încălzit, aceasta nu se topeşte. Astfel, este relativ sigur. De asemenea, serveşte ca o barieră bună împotriva umezelii, grăsimii şi substanţelor chimice. (D. L.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.