Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
26 oct 2015 589 vizualizări
Istoria zilei de 27 octombrie

1492: Cristofor Columb descoperă Cuba şi îi dă numele după oraşul Cuba din districtul Beja din Portugalia.
1662: Carol al II-lea al Angliei vinde Dunkerque Franţei. Carol a vândut Dunkerque vărului său primar, regelui Ludovic al XIV-lea al Franţei, pentru aproximativ 375.000 lire sterline.http://ro.wikipedia.org/wiki/Carol_al_II-lea_al_Angliei - cite_note-15 Mişcarea s-a dovedit a fi foarte nepopulară pentru Carol al II-lea, canalul portului fiind un avanpost strategic valoros.
1687: Este semnat Tratatul de la Blaj, prin care Imperiul Habsburgic obligă 12 oraşe transilvănene să primească la iernat trupele imperiale. Începutul penetraţiei austriece în Transilvania. Vor urma numeroase conflicte militare între armata habsburgică şi locuitorii celor 12 cetăţi.
1782: S-a născut Niccolò Paganini, compozitor, violonist italian (d. 1840). Este unul din cei mai faimoşi virtuozi ai viorii şi este considerat unul dintre cei mai mari violonişti din toate timpurile, având o intonaţie şi o tehnică inovativă perfecte.
1795: Spania şi Statele Unite ale Americii au semnat Tratatul de la San Lorenzo, în virtutea căruia erau stabilite graniţele de sud ale SUA la paralela 31, fapt ce a dat americanilor dreptul de a expedia mărfuri pe fluviul Mississippi fără a plăti taxe Spaniei.
1872: Se încheie, la Bucureşti, o Convenţie româno-austro-ungară referitoare la joncţiunea liniilor ferate austro-ungare şi române.
1873: Joseph F. Glidden, un fermier american, a inventat sârma ghimpată.
1916: Sfârşitul celei de-a doua bătălii de la Oituz. Trupele române rezistă eroic, barând puternica ofensivă inamică germano-austriacă.
1918: Guvernul român a adresat trupelor de ocupaţie un ultimatum de 24 de ore prin care le-a cerut să părăsească teritoriul României.
1934: Începe marşul de 100.000 comunişti sub conducerea lui Mao Zedong prin China (Marşul cel Lung). Marşul cel Lung a fost o retragere militară masivă a armatei comuniste chineze, precursoarea Armatei Populare de Eliberare, mişcare strategică înfăptuită pentru a evita anihilarea totală în lupta cu forţele Kuomintangului. Armata Republicii Sovietice Chineze condusă de Mao Zedong şi Zhou Enlai, era pe punctul de a fi definitiv distrusă în provincia Jiangxi de armatele conduse de Chiang Kai-Shek. Comuniştii au scăpat din încercuire şi s-au retras către nord într-un marş de aproximativ 8.000 km şi 370 de zile. Retragerea s-a desfăşurat prin unele dintre cele mai dificile terenuri ale Chinei de vest, spre apus şi mai apoi către nord, către provincia Shaanxi. S-a estimat că marşul a avut circa 6.000 de kilometri.
1936: Mrs Wallis Simpson completează actele de divorţ, care îi va permite în cele din urmă să se căsătorească cu regele Eduard al VIII-lea al Regatului Unit, forţând astfel abdicarea sa de la tron.
1938: Americanul Du Pont a anunţat denumirea primei fibre sintentice, nylon (65 de ani).
1938: Este inaugurată, la Târgu Jiu, "Coloana fără sfârşit", celebra sculptură a lui Constantin Brâncuşi. Coloana este parte a trilogiei  Ansamblului Monumental dinTârgu Jiu, compus din Coloana Infinită,  Poarta sărutului şi Masa tăcerii concepute şi executate de acesta. Coloana are o înălţime de 29,35 metri şi este compusă din 15 moduli octaedrici suprapuşi, respectiv având la extremităţile inferioară şi superioară câte o jumătate de modul.
2004: Cutremur în Vrancea, de 6 grade pe scara Richter şi o intensitate în zona epicentrală de 7 grade pe scara Mercalli. Fără victime sau pagube materiale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.