Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
22 oct 2015 845 vizualizări
Istoria zilei de 23 octombrie

1911:Pentru prima oară un avion este folosit în război: aparatul de zbor italian decolează din Libia pentru a survola liniile inamice în războiul turco-italian.
1915: 25.000 de femei au mărşăluit prin New York, solicitând astfel autorităţilor dreptul de a vota.
1941: Al Doilea Război Mondial: Masacrul de la Odesa. Masacrul a fost declanşat în seara zilei de 22 octombrie 1941, cu titlul de „pedepsire” (represalii asupra populaţiei civile) în urma aruncării în aer a Comandamentul militar român din Odesa de câtre partizani sau militari sovietici din armata regulată, explozie în care au fost omorâţi 16 ofiţeri români, inclusiv comandantul militar al oraşului, generalul Ion Glogojanu, 46 soldaţi şi subofiţeri, mai mulţi civili şi 4 ofiţeri germani de marină. Militarii români nu au reuşit să-i prindă pe autorii atentatului şi s-au răzbunat pe populaţia civilă locală. Au fost ucişi la întâmplare în prima fază 5.000 de localnici civili, majoritatea evrei. În ziua următoare, la 23 octombrie 1941, militari români au ucis alţi 19.000 evrei civili, femei, bătrâni şi copii, familii întregi din oraşul Odesa, împuşcaţi, spânzuraţi, explodaţi, sau arşi de vii. Alţi aproximativ 45.000 de evrei au fost trimişi de la Odesa în lagărul de concentrare Bogdanovca unde au fost asasinaţi aproximativ două luni mai târziu
1958: Decernarea Premiului Nobel pentru literatură scriitorului rus Boris Leonidovici Pasternak (n. 1890 - m. 1960) pentru romanul "Doctor Jivago", devenit best-seller în Europa Occidentală, dar nepublicat în ţara de origine.
2002: Rebelii ceceni au ocupat un teatru din centrul Moscovei, luând aproximativ 700 de ostatici. După un asediu de două zile, forţele speciale ruse au luat cu asalt clădirea teatrului, infiltrând mai întâi un gaz paralizant. Toţi cei 42 de rebeli ceceni au fost ucişi în timpul asaltului, alături de 130 de ostatici.
2007: Armata nu mai este obligatorie în România. În România comunistă, serviciul mili¬tar era obligatoriu pentru toţi cetăţenii români, indiferent de sex.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.