Jurnalism cetatenesc

Program de formare civică pentru minorii sancţionaţi penal

Ziarul de Vrancea
20 oct 2015 1042 vizualizări
Serviciul de Probaţiune Vrancea, reprezentat de consilierul de probaţiune Alina Mihaela Borcan, a participat în perioada 14 – 16 octombrie 2015, alături de reprezentanţi ai serviciilor de probaţiune şi ai centrelor judeţene de resurse şi asistenţă educaţională din Tulcea, Dolj, Ialomiţa şi Bucureşti, precum şi reprezentanţi ai Direcţiei Naţionale de Probaţiune

, la activităţile Proiectului „Educaţie civică – Training comun al consilierilor de probaţiune şi consilierilor şcolari în vederea implementării programei de educaţie civică pentru infractorii minori”, organizat în Bucureşti, cu finanţarea Fundaţiei Konrad Adenauer Stiftung şi cofinanţarea Direcţiei Naţionale de Probaţiune din Ministerul Justiţiei.
    Direcţia Naţională de Probaţiune, în calitate de promotor al proiectului, a dezvoltat Programul de educaţie civică în parteneriat cu Oficiul de Probaţiune din Rogaland, Norvegia, prin intermediul Proiectului „Consolidarea capacităţii sistemului român de probaţiune de a furniza servicii eficiente alternative închisorii” care face parte din Programul RO 23 ”Servicii corecţionale, inclusiv sancţiuni non-privative de libertate”, finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 - 1014.
    În cadrul proiectului s-au realizat consultări între consilierii de probaţiune şi consilierilor şcolari în vederea aplicării draftului programului de formare civică pentru minorii faţă de care instanţa de judecată a dispus măsura educativă neprivativă de libertate a stagiului de formare civică.
    Într-un număr de 13 sesiuni, Programul de educaţie civică vizează educaţia morală şi juridică a minorilor sancţionaţi şi include în acelaşi timp un element esenţial şi anume implicarea în comunitate a tinerei persoane. Aceasta trebuie să identifice o problemă în cadrul comunităţii, să se angajeze, să o descrie, să sugereze soluţii şi eventual să participe la rezolvarea acesteia, dacă este posibil.
    Consilierul de probaţiune sau  consilierul şcolar angajat în desfăşurarea acestui program lucrează îndeaproape cu familiile, rudele apropiate, profesorii, totodată încurajează şi sprijină minorul pe durata executării pedepsei, abordarea cazului urmărind întărirea calităţilor acestuia, a contextului cultural şi capitalului social. O sarcină importantă a consilierului este aceea de a dezvolta şi menţine motivaţia şi speranţa printre minorii sancţionaţi, sprijinind adolescentul în drumul său către o viaţă fără infracţiuni.
    Programul de educaţie civică va fi experimentat în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2016 în toate serviciile de probaţiune din ţară. Aplicarea se va realiza în conformitate cu prevederile Legii 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Programul de formare civică trebuie să se desfăşoare într-o instituţie din comunitate, aprobată de consilierul de probaţiune responsabil de caz.
    Potrivit Noului cod penal, stagiul de formare civică este o măsură educativă neprivativă de libertate ce se aplică minorului care a comis o infracţiune şi constă în obligarea acestuia de a participa la un program cu o durată de cel mult patru luni pentru a-l ajuta să înţeleagă consecinţele legale şi sociale la care se expune în cazul săvârşirii de infracţiuni şi pentru a-l responsabiliza cu privire la comportamentul său viitor. Minorul căruia i se aplică măsura educativă este sprijinit pentru a-şi însuşi valorile morale, pentru a-şi consolida convingerile morale şi a aplica normele morale şi legale în diferite situaţii ale vieţii sociale.
   
Gabriela Moise

Gabriela Moise este responsabil PR în cadrul Serviciului de Probaţiune Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.