Reţetea zilei: Tartă cu mere şi gutui
Ingrediente:
a) pentru blat
- 400 gr făină
- 2 linguri zahăr farin
- un praf de sare
- 200 gr unt
- 6,7 linguri apă rece
b) pentru umplutură
- 1,5 kg gutui şi mere
- 2 linguri zahăr
- 1 linguriţă scorţişoară măcinată
- 3 linguri pesmet
c) alte ingrediente
- 1 gălbenuş de ou
- 2 linguri pesmet
Preparare: Pentru început, aprindem cuptorul să se încălzească la 250 grade. Făina, zahărul farin şi praful de sare se vor amesteca, după care care se adaugă untul şi la final, apa. Se frământă un aluat omogen, de consistenţă elastică, care se va înfăşura în folie alimentară şi se va ţine la frigider timp de 30 minute. Între timp, vom pregăti umplutura. Gutuile şi merele se vor curaţa de coajă, li se vor îndepărta cotoarele şi se vor tăia cubuleţe. Le călim puţin, împreună cu zahărul. Spre final adăugăm cele 3 linguri de pesmet şi scorţişoara măcinată. Amestecăm, apoi lăsăm la răcit.
După ce se vor fi scurs cele 30 minute, scoatem aluatul din frigider şi din 2/3 vom intinde o foaie ce se va aşeza într-o formă cu diametrul de 28 - 30 cm. O înţepăm cu o furculiţă din loc în loc. Distribuim uniform cele două linguri de pesmet peste foaia din tavă. Răsturnăm umplutura de merele şi gutuile călite şi o nivelăm. Din 1/3 aluat rămas se întinde o foaie din care se vor tăia fâşii ce se vor aşeza intercalat deasupra tartei umplute, astfel încât să rezulte un grilaj. Reducem temperatura cuptorului la 170 - 180 grade şi introducem tarta. Dupa ce au trecut 15 minute, se scoate tarta şi se unge cu gălbenuş de ou. Înapoi la cuptor pentru alte 20 - 25 minute. Este foarte bună atât caldă, cât şi rece. Se poate servi cu sos de vanilie. Spor şi poftă să fie!!
Albert Bertoni este un focşănean pasionat de gătit şi de poezie. Şi pentru că săptămana trecută şi-a serbat ziua de naştere, echipa Ziarului de Vrancea îi urează “La mulţi ani!” şi îl încurajează să-şi urmeze pasiunile. Aşteptăm şi alte reţete la ...degustat!