Jurnalism cetatenesc

Reţetea zilei: Tartă cu mere şi gutui

Ziarul de Vrancea
18 oct 2015 835 vizualizări
Colaboratorul ZdV Albert Bertoni ne propune pentru astăzi o delicioasă tartă cu gutui

Ingrediente:

a) pentru blat
- 400 gr făină
- 2 linguri zahăr farin
- un praf de sare
- 200 gr unt
- 6,7 linguri apă rece
b) pentru umplutură
- 1,5 kg gutui şi mere
- 2 linguri zahăr
- 1 linguriţă scorţişoară măcinată
- 3 linguri pesmet
c) alte ingrediente
- 1 gălbenuş de ou
- 2 linguri pesmet

Preparare: Pentru început, aprindem cuptorul să se încălzească la 250 grade. Făina, zahărul farin şi praful de sare se vor amesteca, după care care se adaugă untul şi la final, apa. Se frământă un aluat omogen, de consistenţă elastică, care se va înfăşura în folie alimentară şi se va ţine la frigider timp de 30 minute. Între timp, vom pregăti umplutura. Gutuile şi merele se vor curaţa de coajă, li se vor îndepărta cotoarele şi se vor tăia cubuleţe. Le călim puţin, împreună cu zahărul. Spre final adăugăm cele 3 linguri de pesmet şi scorţişoara măcinată. Amestecăm, apoi lăsăm la răcit.
După ce se vor fi scurs cele 30 minute, scoatem aluatul din frigider şi din 2/3 vom intinde o foaie ce se va aşeza într-o formă cu diametrul de 28 - 30 cm. O înţepăm cu o furculiţă din loc în loc. Distribuim uniform cele două linguri de pesmet peste foaia din tavă. Răsturnăm umplutura de merele şi gutuile călite şi o nivelăm. Din 1/3 aluat rămas se întinde o foaie din care se vor tăia fâşii ce se vor aşeza intercalat deasupra tartei umplute, astfel încât să rezulte un grilaj. Reducem temperatura cuptorului la 170 - 180 grade şi introducem tarta. Dupa ce au trecut 15 minute, se scoate tarta şi se unge cu gălbenuş de ou. Înapoi la cuptor pentru alte 20 - 25 minute. Este foarte bună atât caldă, cât şi rece. Se poate servi cu sos de vanilie. Spor şi poftă să fie!!

Albert Bertoni este un focşănean pasionat de gătit şi de poezie. Şi pentru că săptămana trecută şi-a serbat ziua de naştere, echipa Ziarului de Vrancea îi urează “La mulţi ani!” şi îl încurajează să-şi urmeze pasiunile. Aşteptăm şi alte reţete la ...degustat!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.