Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
13 oct 2015 737 vizualizări
Istoria zilei de 14 octombrie

1066: Armata normandă lui William I Cuceritorul a învins armata anglo-saxonă a regelui Harold al II-lea, ucigându-l pe acesta în bătălia de la Hastings.
1465: Prima menţiune documentară a Bucureştilor ca reşedinţă domnească a lui Radu cel Frumos, domnul Ţării Româneşti (1462-1478).
1802: În Ţara Românească a avut loc un puternic cutremur de pământ, cel mai mare seism din România, consemnat de documente. Cutremurul s-a produs în Vrancea şi se apreciază că a avut o magnitudine de 7,7-7,9 grade. Şi Bucureştiul a fost grav afectat, aici prăbuşindu-se Turnul Radu Vodă, Hanul Şerban Vodă, o parte din Turnul Colţei şi multe alte construcţii. (14/26)

Ciprian Porumbescu a scris şi melodia fostului imn al României, „Trei culori”

1853: S-a născut Ciprian Porumbescu, compozitor român (d. 1883) A fost unul dintre cei mai faimoşi compozitori pe vremea sa. Printre cele mai populare lucrări sunt: „Balada pentru vioară si orchestră” op. 29, opereta „Crai nou” sau „Pe-al nostru steag e scris Unire”. De asemenea, a scris şi melodia fostului imn al României, „Trei culori”. A murit la 29 de ani  fiind bolnav de tuberculoză, în Stupca, sat numit astăzi, în onoarea sa, Ciprian Porumbescu.
1900: Apare cartea Interpretarea viselor a psihologului Sigmund Freud.
1944: Masacrul de la Moisei. Masacrul de la Moisei a fost făcut de către unităţi militare maghiare aflate în retragere din Transilvania de Nord, pe Valea Izei, în două case de lemn aflate la ieşirea din comună. Au fost ucişi 29 de etnici români. Iniţial au fost identificate 31 de victime, dintre care doi au rămas în viaţă. Cei doi supravietuitori sunt Vasile Petrean, originar din comuna clujeană Pălatca, şi Vasile Ivaşcu, care ulterior a înnebunit parţial. Aceşti ţărani ardeleni erau internaţi în lagărele de muncă din oraşul Vişeu de Sus, fiind acuzaţi de "trădare de patrie", de patriotism românesc ori partizanat. Masacrul s-a produs pe la ora 15, în aceeaşi noapte, militarii incendiind satul şi arzând circa 300 de case. Masacrul de la Moisei a constituit sursa de inspiraţie a filmului artistic "Ultima frontieră a morţii", regizat de Virgil Calotescu în anul 1979, avându-i în distribuţie pe Florin Piersic, Ion Dichiseanu, Vlad Rădescu,  Emanoil Petruţ, Mihai Mereuţă, Mariana Mihuţ.
Feldmareşalul german Erwin Rommel este ucis din ordinul lui Hitler, bănuit fiind de un complot împotriva sa

1944: Feldmareşalul german Erwin Rommel este ucis din ordinul lui Hitler. Erwin Johannes Eugen Rommel a fost unul dintre cei mai distinşi şi remarcabili feldmareşali ai Germaniei, ai Wehrmacht-ului, fiind totodată unul dintre cei mai mari comandanţi militari germani. Este cunoscut ca unul din membrii marcanţi ai Wehrmacht-ului care s-a opus ordinelor directe, atunci când acestea încălcau codul onoarei militare şi al onoarei umane. Rommel a fost considerat de unii, fără dovezi clare, ca făcând posibil parte din grupul de conspiratori care a intenţionat să-l asasineze pe Hitler în încercarea de insurecţie antinazistă sub numele de cod „operaţiunea Valkiria”.În urma eşuării atentatului antihitlerist din 20 iulie 1944, Hitler şi-a dat seama că s-ar fi iscat un scandal fără precedent dacă feldmareşalul, considerat a fi participat la complot, ar fi fost judecat şi condamnat de faimosul „Tribunal al Poporului”. Hitler a dispus ca lui Rommel să i se permită să-şi ia singur viaţa şi să nu fie acuzat de înaltă trădare.
Pilotul american Chuck Yeager zboară cu un Bell X-1 devenind primul om care a zburat cu viteză mai mare decât a sunetului.

1947: Pilotul american Chuck Yeager zboară cu un Bell X-1 devenind primul om care a zburat cu viteză mai mare decât a sunetului. Din cauza secretului proiectului, realizarea lui Yeager nu a fost anunţată publicului până în iunie 1948. Yeager a continuat să lucreze ca un pilot de teste, iar în 1953 el a zburat cu 1.650 mile/h într-un avion - racheta X-1A.
1962: Un avion de recunoaştere american Lockheed U-2 a zburat deasupra Cubei şi a fotografiat rachete sovietice capabile de a purta încărcătură nucleară, declanşând criza rachetelor cubaneze.
1994: Liderul palestinian Yasser Arafat, primul ministru israelian Yitzhak Rabin şi ministrul de externe israelian Shimon Peres primesc Premiul Nobel pentru Pace.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.