Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
11 oct 2015 809 vizualizări
Istoria zilei de 12 octombrie

1449: Bătălia de la Tămăşeni, pe Siret. Cu sprijinul lui Iancu de Hunedoara, Bogdan al II–lea devine domn al Moldovei.
1492: Cristofor Columb a acostat în Insulele Bahamas, crezând că a ajuns în Asia de Est şi nerealizând că a ajuns în apropierea coastelor Americii.
1777: Grigore al III-lea Ghica este ucis la Iaşi din poruca sultanului.
1793: Regina Franţei, Maria Antoaneta, este chemată la primul interogatoriu, în faţa lui Fouqhier-Tinville, acuzator public, a unui asesor şi a câtorva copişti. Fouqhier-Tinville va încheia actul de acuzare cu cuvintele: "Maria Antoaneta, văduva lui Ludovic Capet, a fost, cât timp a stat în Franţa, flagelul şi vampirul francezilor".
1808: Napoleon I şi Alexandru I semnează convenţia prin care Rusia anexează Moldova şi Ţara Românească.
1810: Primul festival Oktoberfest: Cetăţenii din München au fost invitaţi să se bucure de celebrarea căsătoriei prinţului Ludwig I al Bavarieicu prinţesa Therese von Sachsen-Hildburghausen.
Ştiaţi că în 12 octombrie 1823 scoţianul Charles MacIntosh a pus în vânzare primele pelerine de ploaie.

1823: Scoţianul Charles MacIntosh a pus în vânzare primele pelerine de ploaie.
1872: Decret imperial privind înfiinţarea Universităţii din Cluj, în limba maghiară, cu patru facultăţi: filosofie şi litere, matematica şi ştiinţele naturii, drept şi medicină.
1910: A fost descoperit, în catedrala din Aachen, sarcofagul cu rămăşiţele împăratului Otto al III-lea (Sfântul Imperiu Roman) (980-1002).
1915: Asistenta medicală britanică Edith Cavell a fost executată de germani pentru că a ajutat trupele Antantei să se retragă din Belgia.
1931: Se inaugurează statuia lui Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro,  Brazilia. Are 30 de metri înălţime fără să se includă cei 8 metri ai soclului, lăţimea între braţe este de 28 metri, are o greutate de 635 de tone şi este situată pe vârful muntelui Corcovado la o altitudine de 700 de metri.
1935: S-a născut Luciano Pavarotti, tenor italian (d. 2007). Legendă a muzicii de operă, Pavarotti a fost singurul cântăreţ de operă care a vândut mai mult de 100 de milioane de înregistrări.
1944: Municipiul Oradea a fost eliberat de către unităţi militare româneşti şi sovietice, de sub ocupaţia maghiară fascistă. Ziua oraşului.
1946: A fost înfiinţat Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon", din Bucureşti.
1960: Nikita Hruşciov înfuriat loveşte cu pantoful în masă la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, pentru a protesta la o afirmaţie a unui lider filipinez despre politica sovietică colonială a Uniunii Sovietice în Europa de Est.
1964: Sovieticii au lansat Voskhod I în spaţiu, prima navă spaţială capabilă să transporte trei persoane pe orbita Pământului.
1968: Se deschide a XIX-a ediţie a Jocurilor Olimpice de Vară din Mexico City, Mexic; România a obţinut 15 medalii (4 aur, 6 argint, 5 bronz).
2005: A fost lansată a doua misiune chineză cu oameni la bord,  Shenzhou 6, pentru 5 zile pe orbită.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.