Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
9 oct 2015 539 vizualizări
Istoria zilei de 10 octombrie

732: O armată a francilor condusă de Carol Martel a învins o armată musulmană din Andaluzia sub conducerea lui Abd er-Rahman în bătălia de la Tours.
1857: Începe construcţia clădirii Universităţii din Bucureşti după planurile arhitectului Alexandru Orăscu.
1901: Primul traseu parcurs în circuit, în apropierea Parisului, de dirijabilul construit de inginerul şi inventatorul brazilian Alberto Santo Dumont (n. 1873 – d. 1932)
Acum mai bine de 100 de ani un cercetător bavarez a sintetizat aspirina

1903: Compania Bayer a pus în vânzare aspirina. Noul medicament a fost obţinut de un chimist bavarez, Felix Hoffman, pentru a ameliora reumatismul tatălui său. Aspirina a fost derivată la început din acidul salicilic, un extract din coajă de salcie, dar în 1899 Bayer a realizat un procedeu de a-l obţine prin sinteză.
1903: Emmeline Pankhurst formează un grup de acţiune pentru dreptul la vot al femeilor în Marea Britanie– Women's Social and Political Union (WSPU).
1914: A murit Carol I al României (n. 1839). Carol I al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen a fost domnitorul, apoi regele României, care a condus Principatele Române şi apoi România după abdicarea forţată de o lovitură de stat a lui Alexandru Ioan Cuza. În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor româneşti), Carol I a obţinut independenţa ţării, datorită căreia i-a şi crescut imens prestigiul, a redresat economia, a dotat România cu o serie de instituţii specifice statului modern şi a pus bazele unei dinastii. A construit în munţii Carpaţi castelul Peleş, care a rămas şi acum una dintre cele mai vizitate atracţii turistice ale ţării. După războiul ruso-turc (1877-1878), România a câştigat Dobrogea (dar a pierdut sudul Basarabiei), iar Carol a dispus ridicarea podului peste Dunăre, între Feteşti şi Cernavodă, care să lege noua provincie de restul ţării. Neîmplinirea cea mai importantă a domniei regelui Carol I, ca şi a succesorilor lui în perioada monarhică a istoriei moderne a ţării, a fost eşecul rezolvării problemelor tipice unei ţări a cărei economie era bazată pe agricultură şi a cărei populaţie era reprezentată în covârşitoare majoritate de ţărani. Situaţia ţărănimii române se degradează serios, pe măsură ce moşierimea, pentru a face faţă competiţiei pe pieţele externe, ridică continuu nivelul de exploatare al ţărănimii. Rezultatul lipsei unei reforme agrare a fost că principalul sector al economiei româneşti în epocă, în care era antrenată majoritatea covârşitoare a populaţiei, a rămas într-o stare primitivă.
1916: Prima luptă la Târgu Jiu. Trupele române, conduse de generalul Ion Dragalina, resping puternica ofensivă germană.
1933: Un avion Boeing 247 este distrus în urma exploziei unei bombe, în apropierea oraşului Chesterton, Indiana, SUA. Toţi cei şapte oameni prezenţi la bord au murit în urma incidentului, considerat primul sabotaj din istoria aviaţiei comerciale.
1933: Compania Procter&Gamble a lansat pe piaţă primul detergent de uz casnic, Dreft, care conţinea surfactanţi sintetici.
1957: Incendiul de la Windscale - una dintre cele mai grave accidente nucleare înainte de dezastrul de la Cernobîl; sunt eliberate cantităţi mari de materiale radioactive.
1967: Intră în vigoare Tratatul privind utilizarea paşnică a spaţiului cosmic pentru următorii 60 de ani, semnat de către URSS,SUA şi Marea Britanie la 27 ianuarie 1967.
2001: Preşedintele George W. Bush a prezentat lista a 22 celor mai căutaţi terorişti. În replică, Organizaţia Al-Qaida, i-a chemat pe „toţi musulmanii" la Jihad împotriva Statelor Unite şi le-a cerut să atace „interesele americane din lume".
2010: Antilele Olandeze nu mai există ca ţară, după ce insulele şi-au schimbat statutul constituţional. Cele mai mici 3 insule - Bonaire, Sint Eustatius şi Saba - au devenit municipii în structura administrativă a Olandei. Insulele mai mari ale Sint Maarten şi Curaçao s-au alăturat Olandei şi Arubei ca ţări constituente, formând Regatul Ţărilor de Jos.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.