Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
8 oct 2015 565 vizualizări
Istoria zilei de 9 octombrie

Afacerea Dreyfus a bulversat societatea franceză mai bine de 10 ani
În1859 se năştea Alfred Dreyfus, ofiţer francez de origine evreiască, care avea să-şi lege pentru totdeuna numele de afacerea Dreyfus. Afacerea Dreyfus a fost un conflict social şi politic major din timpul celei de a Treia Republici franceze, izbucnit la sfârşitul secolului al XIX-lea, în jurul acuzaţiei de trădare îndreptată împotriva căpitanului Alfred Dreyfus, francez de origine alsaciană şi de confesiune mozaică, care într-un final a fost exonerat. Ea a bulversat societatea franceză vreme de doisprezece ani, din 1894 până în 1906, divizând-o Degradarea lui Alfred Dreyfus. Desen de Henri Meyerpe coperta Le Petit Journal din 13 ianuarie 1895, cu descrierea «Trădătorul». (sursa foto: wikipedia.org)

profund şi de durată în două tabere opuse, „dreyfusarzii” partizani ai nevinovăţiei lui Dreyfus, şi „antidreyfusarzii” partizani ai vinovăţiei lui. Condamnarea la sfârşitul lui 1894 a căpitanului Dreyfus, pentru o pretinsă transmitere de documente secrete Imperiului German, a fost o eroare judiciară pe fondul spionajului şi antisemitismului. Contextul social era deosebit de propice antisemitismului şi urii împotriva Imperiului German, în urma anexării Alsaciei şi a unei părţi din Lorena (fr) în 1871. Afacerea a avut la început un ecou limitat, până când în 1898 adevăratul vinovat a fost achitat şi Émile Zola a publicat celebra pledoarie dreyfusardă, J'accuse…!, provocând o serie de crize politice şi sociale unice în Franţa
Alte evenimente care au marcat ziua de 9 octombrie
1003: Exploratorul viking Leif Erikson soseşte în L'Anse aux Meadows, Canada şi devine primul european cunoscut care ajunge în America de Nord. În SUA  este Ziua Leif Erikson, pentru a evoca debarcarea primilor europeni (vikingii) pe ţărmurile Lumii Noi
1582: Datorită implementării calendarului gregorian, această zi din acest an nu există în Italia, Polonia, Portugalia şi Spania.
1799: Scufundarea HMS Lutine, cu pierderea a 240 de bărbaţi şi a unei încărcături în valoare de 1.200.000 £.
1831: Este asasinat Ioannis Kapodistrias, primul preşedinte al Republicii Elene, unul dintre artizanii luptei de eliberare a grecilor de sub dominaţia otomană.
1874: A fost înfiinţată Uniunea Generală a Poştelor, devenită, în 1878,  Uniunea Poştală Universală (din 1947 - instituţie specializată a ONU, cu sediul la Berna). România este membru fondator. Astăzi este Ziua Mondială a Poştei.
1888: Monumentul Washington, la acea vreme cea mai înaltă structură din lume, a fost deschisă oficial publicului la Washington, DC, SUA.
1934: Regele Iugoslaviei Alexandru I al Iugoslaviei a fost asasinat la Marsilia de un militant extremist bulgar.
1944: Al Doilea Război Mondial: Germania: Oraşul Hanovra este atacat de avioanele diviziei 156 britanice şi este distrus 80-90%.
1966: S-a născut David Cameron, politician britanic, prim-ministru al Regatului Unit.
1967: Che Guevara a fost executat în Bolivia la o zi după ce a fost prins. Ernesto Rafael Guevara de la Serna, mai cunoscut sub porecla sa de Che Guevara sau el Che, a fost un revoluţionar de stânga, lider al regimului comunist cubanez şi insurgent sud-american.
1970: A fost inaugurată "Uzina de cinescoape", pe platform industrială Pipera, din Bucureşti, care va avea ca obiect fabricarea tuburilor cinescop pentru televizoare. Uzina făcea parte dintr-un amplu proiect de industrializare, care urmărea transformarea României din ţară preponderent agricolă într-o ţară puternic industrializată. Construcţia fostei uzine a scăpat de demolările care au urmat după Revoluţie, dar are astăzi altă destinaţie.
1989: În Leipzig are loc cea mai mare „Demonstraţie de luni” cu aproape 70.000 de participanţi. La demonstraţie nu se ajunge la temutele acţiuni armate împotriva demonstranţilor, astfel începe schimbarea regimului politic al RDG-ului.
2000: Văduva lui John Lennon, Yoko Ono, a inaugurat la Tokyo primul muzeu consacrat în exclusivitate legendarului component al formaţiei Beatles.
2004: Pentru prima dată au loc alegeri democratice în Afganistan.
2006: Coreea de Nord a anunţat că a efectuat o explozie nucleară subterană de încercare, în ciuda îngrijorării comunităţii internaţionale şi a avertizărilor ONU.
2006: Google anunţă că preia compania YouTube. Fondatorii acesteia, Chad Hurley şi Steve Chen, vor continua să conducă independenţi afacerile firmei YouTube.
.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.