Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
4 oct 2015 587 vizualizări
Istoria zilei de 5 octombrie

“Desculţ” a parcurs globul “în sandale de aur”, fiind tradus în 24 de limbi
Zaharia Stancu, născut la 5 octombrie 1902, în satul Salcia din Teleorman, a fost prozator, poet, romancier, jurnalist şi publicist, laureat al Premiului Herder. Zaharia Stancu a fost şi continuă să fie controversat din cauza atitudinii politice reflectate în parte în literatura sa. Romanul său Desculţ (1948) a fost masiv promovat în perioada comunistă, fiind cel mai tradus roman al unui autor de expresie română şi parcurgând globul „în sandale de aur”, după cum îi plăcea autorului să spună. A fost tradus în 24 de limbi până în1988, printre altele şi în limba japoneză. Cu toate acestea, în opinia mai multor critici, cărţile lui importante sunt romanele Şatra, Jocul cu moartea şi Pădurea nebună. A murit la 5 decembrie 1974. Odată cu prăbuşirea sistemului comunist, Stancu este eliminat treptat din programele şcolare, apoi condamnat la o relativă uitare. Reversul medaliei a făcut ca, fiindu-i promovate timp de decenii opere îndoielnice, să ajungă să fie cunoscut şi definit prin şi de acestea, literatura de reală valoare scrisă de el trecând în plan secund.
Alte evenimente care au marcat ziua de 5 octombrie
1455: Petru Aron, domn al Moldovei, primeşte un ultimatum de la sultanul Mehmed al II-lea, prin care i se cere sa plătească un tribut de 2.000 de galbeni în termen de trei luni de zile
1793: În Franţa este instituită era republicană. Aceasta începea pe 22 septembrie 1792; anul era format din 12 luni a câte 30 de zile, împărţite şi ele în decade.
1795: Insurecţie regalistă la Paris: generalii Napoleon Bonaparte şi  Joachim Murat deschid focul asupra insurgenţilor. Napoleon devine general de divizie
1864: Oraşul indian Calcutta este distrus aproape în întregime de un ciclon; 60 000 de morţi.

Primul aparat „cinematograf” al fraţilor Lumière

1864: S-a născut Louis Lumière, regizor şi producător francez (d. 1948). Împreună cu fratele său, August Lumiere, este considerat inventatorul primului aparat de filmat şi a primului aparat de proiecţie cinematografică.
1895: Lângă Londra are loc prima cursă ciclistă contra cronometru pe şosea. Evenimentul a fost organizat de North Road Cycling Club, pe un traseu de 50 de km.
2000: Regimul autoritar al lui Slobodan Milošević în Republica Federală Iugoslavia a luat sfârşit prin demisia acestuia în urma demonstraţiilor de pe străzile Belgradului.
2000: A murit Cătălin Hâldan, fotbalist roman, căpitanul echipei dinamoviste, în urma unui

Cătălin Hîldan este supranumit de fani „Unicul Căpitan”

atac de cord la 5 octombrie 2000. În memoria sa, una din peluzele Stadionului Dinamo a primit denumirea de „Peluza Cătălin Haldan”, iar tricoul cu numărul 11 a fost retras pentru totdeauna.
2011: Versiunea în limba italiană a Wikipedia se autocenzurează împotriva proiectului de lege pentru ascultarea convorbirilor telefonice; este prima dată când Wikipedia foloseşte autocenzura.
Steve Jobs a decedat după o luptă îndelungată cu cancerul

2011: A murit Steve Jobs, CEO-ul companiei Apple Inc. (n.1955). Steven Paul Jobs a fost cofondatorul şi CEO-ul (directorul general) al firmei Apple Computer, precum şi CEO al firmei Pixar, până la achiziţia acestui studio de animaţie de către compania Disney. Jobs a ajutat la popularizarea calculatorului personal spre sfârşitul anilor '70 şi este considerat unul dintre cele mai influente personaje atât din industria calculatoarelor cât şi în industria divertismentului. A decedat după o luptă îndelungată cu un cancer pancreatic, la numai o zi de la lansarea noului model de iPhone.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.