Jurnalism cetatenesc

Înregistrarea câinilor periculoşi la Poliţie este obligatorie!

Ziarul de Vrancea
4 oct 2015 19555 vizualizări
Sfaturi utile

Deţinerea câinilor consideraţi ca fiind periculoşi în sensul prevăzut de legislaţia românească este reglementată de OUG 55/2002 cu modificările şi completările ulterioare. În sensul acestui act normativ, există două categorii de câini periculoşi aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii: categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor; şi categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor. Sunt definiţi de lege drept câini agresivi orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private sau orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop. Nu intră în categoria câinilor agresivi orice câine care atacă sau muşcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel câine sau orice câine folosit de unităţile de poliţie, de jandarmerie, de alte unităţi militare, de unităţile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecţie şi pază, care, aflându-se în misiune, a atacat sau a muşcat o persoană. 

Poliţiştii recomandă proprietarilor unor astfel de câini să respecte legislaţia în vigoare, respectiv ca, imediat după ce devin deţinătorii unor astfel de câini, să se prezinte cu aceştia la medicul veterinar, să îi înregistreze la una dintre asociaţiile chinologice afiliate, după care, cu documentele specificate la art 4 al OUG 55/2001 pentru ca, în termen de 10 zile, aceştia să fie înregistraţi în evidenţele poliţiei. Şi la acest capitol, în urma unui control efectuat în primăvara acestui an, au fost aplicate 18 contravenţii; cele mai multe se referă la înregistrarea deţinerii acestor câini de către proprietari. Mai mult, la schimbarea domiciliului deţinătorului, acesta trebuie să anunţe poliţia pentru ca înregistrarea să se facă la noua adresă de domiciliu. Şi vânzarea sau decesul animalului trebuie anunţat în termen de 48 de ore pentru ca respectivul câine să fie scos din evidenţă. Proprietarii de astfel de animale trebuie să ştie că oricând, oamenii legii îi pot verifica în sensul respectării prevederilor OUG 55/2002.


Ai avut cazier pentru fapte de violenţă? Nu poti deţine un câine agresiv sau periculos!

Cei care doresc pe lângă casă un câine cu potenţial agresiv ar trebui să se informeze înainte, pentru că legea prevede anumite condiţii în care pot deveni proprietari. Astfel, Art. 3 din lege prevede ca “Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor prevăzuţi la art. 1 trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei”.  Deasemenea, este foarte important de ştiut că proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor periculoşi au nu doar obligaţia să înregistreze câinii, dar şi să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul "Câine periculos" sau, după caz, "Câine agresiv", printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm.

Potrivit subcomisarului Bogdan Toader, de la Biroul de Presă al Poliţiei vrâncene, în Vrancea sunt înregistraţi în acest moment 323 de câini care sunt supuşi prevederilor OUG 55/2002. “Cei mai mulţi câini sunt din rasa Rottweiler şi din categoria Terrier prevăzute în art. 1 al OUG 55/2002 precum şi metişii lor. Este vorba despre câini care, aşa cum prevede legea, au fost înregistraţi în evidenţele uneia dintre asociaţiile chinologice afiliate la Asociaţia Chinologică Română”, a precizat subcomisarul Bogdan Toader. Din păcate, proprietarii unor astfel de câini nu au în Vrancea o asociaţie chinologică afiliată la cea naţională, iar cei mai mulţi merg la Buzău sau la Bacău.

Numai în primele opt luni ale acestui an, poliţiştii au deschis cinci dosare penale pentru infracţiuni privind deţinerea câinilor periculoşi sau agresivi. Acestea se referă mai ales la nesupravegherea câinilor sau introducerea în ţară de pui aparţinând raselor din câinii periculoşi. Dacă nesupravegherea câinilor a avut drept urmare atacul asupra unei persoane, infracţiunii i se adaugă şi prevederilor Codului Penal, respectiv art. 193, alin (2)- lovirea şi alte violenţe, respectiv art 194. (Dana LEPĂDATU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.