Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
2 oct 2015 566 vizualizări
Istoria zilei de 3 octombrie

382: Teodosiu I încheie o înţelegere de alianţă cu goţii împinşi de huni peste Dunăre.
1739: Tratatul de la Nissa semnat între Imperiul Otoman şi Rusia duce la sfârşitul războiului ruso-turc 1736–1739.
1789: George Washington propagă primul ziua Thanksgiving Day.


Ziua Recunoştinţei este o sărbătoare anuală de o zi, în care se mulţumeşte lui Dumnezeu pentru bogăţia recoltei din acel an.

1849: Autorul american Edgar Allan Poe este găsit căzut pe un trotuar în oraşul Baltimore, Maryland în stare de confuzie mintală după o dispariţie de câteva zile. Este ultima dată când este văzut în public înainte de moartea sa.
1863: Preşedintele american Abraham Lincoln a declarat a patra zi de joi din luna noiembrie drept Thanksgiving Day („Ziua Recunoştinţei”). Ziua Recunoştinţei este o sărbătoare anuală de o zi, în care se mulţumeşte (tradiţional lui Dumnezeu) pentru bogăţia recoltei din acel an. Ea se sărbătoreşte în cea mai mare parte a Americii de Nord (Statele Unite şi Canada). Este o sărbătoare a familiei. În Statele Unite majoritatea afacerilor (în afară de magazine) sunt închise joi şi vineri în săptămâna cu Thanksgiving pentru a permite angajaţilor să se reunească, cu familia.
1906: A doua conferinţă internaţională despre telegrafia fără fir adoptă mesajul SOS („SaveOurSouls”, „SaveOurShip”) ca semnal internaţional de forţă majoră înlocuind semnalul CQD.
1908: Ziarul "Pravda" este fondat de Lev Troţki, Adolph Joffe, Matvei Skobelev şi alţi ruşi exilaţi la Viena.
1932: Irakul îşi câştigă independenţa faţă de Marea Britanie.
1942: Racheta germană V-2, prima rachetă balistică din lume şi primul obiect care a făcut un zbor suborbital a fost testată cu succes pentru prima oară. V-2 a fost prima rachetă balistică cu rază lungă de acţiune dezvoltată în timpului celui de-al Doilea Război Mondial în Germania, cu scopul expres de a fi folosită împotriva Londrei, iar mai târziu a Antwerpenului. Cunoscută ca racheta de tip V-2, racheta propulsată cu propergol lichid a fost prima rachetă balistică de luptă cu rază lungă de acţiune şi primul obiect construit de om care a efectuat un zbor suborbital. Ea este strămoşul tuturor rachetelor moderne, inclusiv al celor folosite în cadrul programelor spaţiale ale Statelor Unite şi fostei Uniuni Sovietice. În perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial, guvernul american, cel sovietic şi cel britanic au obţinut acces atât la schiţele tehnice ale V-2, cât şi la oamenii de ştiinţă germani care au fost însărcinaţi cu crearea rachetelor.
1945: A fost înfiinţată Federaţia Sindicală Mondială - FSM.
1952: Marea Britanie testează cu succes arme nucleare şi devine a treia putere nucleară a lumii.
1953: Participarea capitalului străin la exploatarea petrolului, este interzisă în Brazilia.
1962: Programul Mercury: Sigma 7 este lansată la Cape Canaveral, cu astronautul WallySchirra la bord, pentru şase orbite timp de nouă ore de zbor.
1990: Reunificarea Germaniei: Germania de Est aderă la Germania de Vest, astfel ziua de 3 octombrie înlocuieşte ziua de 17 iunie ca zi de sărbătoare naţională a Germaniei. La data de 3 octombrie1990, teritoriul fostei Republici Democrate Germane (RDG), proaspăt reorganizat în 5 landuri, a aderat la legile şi constituţia RFG. Ca urmare RDG-ul a dispărut ca entitate statală, alipindu-se oficial la Republica Federală Germania (RFG).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.