Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei

Ziarul de Vrancea
30 sep 2015 553 vizualizări
Istoria zilei de 1 octombrie

Astăzi în lume se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Persoanelor în Vârstă. În 1990, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a desemnat  data de 1 octombrie drept Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, zi dedicată omagierii şi respectării celor vârstnici.  “Cine nu are bătrâni să-şi cumpere”, spune un vechi proverb. O populaţie care îmbătrâneşte, fenomen care tinde spre inversarea piramidei vârstelor, este însă una dintre problemele cu care se confruntă şi ţara noastră, nu numai Europa. La ora actuală, în judeţul nostru, la o persoană activă, aflată în câmpul muncii, avem doi pensionari. Potrivit unui studiu realizat în anul 2006, populaţia României a scăzut cu un milion de persoane din anul 1992, iar până în anul 2020 se va mai reduce cu 2 milioane. De asemenea, rata natalităţii a scăzut şi implicit numărul persoanelor tinere. Uniunea Europeană se confruntă cu acelaşi gen de probleme demografice. Natalitatea este mult sub nivelul de 2,1 copii/femeie, care ar putea asigura echilibrul sporului natural. Dificultăţile în găsirea unei locuinţe, problemele de pe piaţa muncii, schimbarea modului de viaţă şi de muncă, precum şi vârsta mai înaintată a părinţilor la naşterea primului copil contribuie la reducerea sporului natural. Acest proces de îmbătrânire al populaţiei reprezintă în primul rând o provocare la nivel economic, pentru că odată cu trecerea timpului, vor fi din ce în ce mai puţini tineri înscrişi pe piaţa de muncă şi care să poată să susţină, prin veniturile lor, populaţia de vârsta a treia.
Alte evenimente care au marcat ziua de 1 octombrie
1800: Spania a cedat Franţei provincia Louisiana din America de Nord, în baza tratatului de la San Ildefonso. După trei ani, francezii o vor vinde Statelor Unite.
1875: Ion Creangă a debutat în „Convorbiri literare" cu "Soacra cu trei nurori”. (1/13 octombrie)
1908: Henry Ford a început comercializarea primului automobil de serie, denumit "Mode T"; preţul acestui vehicul era, la vremea respectivă, de 825$.
1924: Adoptarea Calendarului Gregorian de către Biserica Ortodoxă Română.
1946: Se încheie procesul de la Nürnberg , în fapt o serie de mai multe procese celebre pentru faptul că în cadrul lor au fost inculpaţi şi judecaţi importanţi membri ai conducerii politice, militare şi economice a Germaniei Naziste. Concluziile proceselor de la Nürnberg au servit la elaborarea Convenţiei privind genocidul, 1948, a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, 1948, a Convenţiei privind Abolirea Prescrierii Crimelor de Război şi Crimelor Împotriva Umanităţii, 1968 şi a Convenţiei de la Geneva asupra Legilor şi Cutumelor de Război, 1949.
1949: Liderul comunist Mao Zedong a proclamat Republica Populară Chineză. Ziua naţională în China.
1971: Roy Oliver Disney a inaugurat parcul de distracţii Walt Disney World Resort de lângă Orlando, Florida, în onoarea fratelui său decedat, Walt Disney.
1975: Muhammad Ali îşi apără titlul mondial la box categoria grea împotrivă lui Joe Frazier, în Quezon City, prin knockout tehnic.
1975: La iniţiativa violonistul american Yehudi Menuhin , este proclamată Ziua Internaţională a Muzicii, gândită ca stabilizator al unei armonii globale, zi în care se promovează arta muzicală şi idealurile de pace şi prietenie şi aprecierea diferitelor valori estetice.
2005: Pugilista Mihaela Cijevschi (cat. 54 kg) a devenit prima campioană mondială din istoria boxului feminin românesc, titlu cucerit la Campionatele Mondiale de la Podolsk, Rusia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.