Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
23 sep 2015 1591 vizualizări
Istoria zilei de 24 septembrie

Transplantul de mână ar putea deveni realitate şi în România
Pe 24 septembrie 1998, o echipă internaţională de chirurgi din oraşul Lyon a reuşit primul transplant mondial de mână. Transplantul de mână este o operaţie extrem de complexă. Intervenţia durează între 8 şi 15 ore şi implică un număr mare de specialişti, de la anestezişti şi până la plasticieni şi ortopezi. Intervenţia implică sudura a două oase, legarea unui număr mare de tendoane, dar şi vase de sânge şi nervi, pentru ca membrul să fie complet funcţional. Recuperarea este una dificilă, care implică ore lungi de fizioterapie şi tratament medicamentos anti-rejecţie. Procedura chirurgicală implică şi riscuri mari. Trei pacienţi au decedat în urma complicaţiilor asociate cu transplantul de mâna din 1998 şi până în prezent, potrivit site-ului handtransplant.com. România ar putea intra pe lista scurta a statelor în care se poate face un astfel de transplant, alături de ţări precum Germania, Franţa şi SUA. Institutul de Transplant Renal din Cluj-Napoca mai are nevoie doar de o acreditare din partea Agenţiei Naţionale de Transplant şi a Ministerului Sănătăţii ca să înceapă pregătirile pentru intervenţie. Operatia este de altfel una destul de costisitoare, costul putând ajunge la un milion de dolari, pentru că interveneţia este considerată experimentală şi nu va fi decontată de către Casa de Asigurări de Sănătate. Cu toate acestea, există câteva zeci de persoane însrise pe lista de aşteptare pentru un astfel de implant
Alte evenimente care au marcat ziua de 24 septembrie
622: Profetul Muhammad încheie pelerinajul de la Mecca la Medina.
787: Al şaptelea sinod ecumenic de la Niceea restabileşte cultul icoanelor.
1180: Odată cu moartea împăratului Manuel I Comnenul, ultimul împărat al dinastiei Comnenilor, a început declinul Imperiului Bizantin.
1906: Parcul Naţional Devils Tower National Monument este declarat  primul monument naţional din Statele Unite ale Americii de către preşedintele Theodore Roosevelt. Devils Tower  sau Turnul Diavolului  este un lacolit de 386 m înălţime (cu altitudinea maximă de 1.559 m), aflat în comitatul Crook, statul Wyoming, SUA. Cândva era un vulcan activ, având în miezul său un horn prin care ieşea lava din bazalt. Cu mii de ani în urmă, când erupţiile au încetat, lava s-a întărit în horn. Ulterior, vântul şi apa din ploi au erodat puţin câte puţin vulcanul din care a rămas doar lava solidă din horn, formând un turn cu pereţii striaţi.
1929: Guvernul sovietic a decretat că începând de la 1 octombrie se va introduce o versiune reformată a calendarului, în care săptămâna devenea de 5 zile, toate lunile aveau 30 de zile, iar restul de 5 sau 6 zile erau sărbători intercalate câte una sau două între anumite luni.
1957: La Barcelona, a fost inaugurat cel mai mare stadion din Europa, Camp Nou. Cu o capacitate de 98.787 de locuri, este cel mai mare stadion de fotbal dinEuropa. Stadionul este terenul propriu al echipei FC Barcelona.
 1970: A fost adus pe Pământ, pentru prima oară, sol lunar de către capsula de întoarcere a staţiei automate "Luna-16" aparţinând URSS.
1973: Guinea-Bissau îşi declară independenţa faţă de Portugalia.
2009: Tezaurul de la Staffordshire descoperit de Terry Herbert, în apropiere Lichfield, Staffordshire, Anglia este declarat oficial tezaur de către autorităţile britanice, fiind considerat parte a Patrimoniului Coroanei. Valoarea estimată a tezaurului este peste un milion de lire sterline.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.