Jurnalism cetatenesc

Astăzi este Ziua Mondială a Hepatitei

Silvia Vrînceanu
27 iul 2015 1135 vizualizări
In România, mii de pacienţii disperaţi aşteaptă răspunsuri privind opţiunile de tratament oferite de stat

La nivel mondial, 4.000 de vieţi se pierd zilnic din cauza hepatitei!
400 de milioane de oameni trăiesc cu virusul hepatitei B sau C! În fiecare an, 1,4 milioane de oameni mor din cauza hepatitelor virale! "Cu o mai bună conştientizare şi înţelegere a modului în care putem preveni hepatita, putem elimina această boală, salvând 4.000 de vieţi zilnic! Alătură-te campaniei pentru a preveni pierderi umane cauzate de hepatită!  Trimiteţi mesajele voastre pentru a vă alătura oamenilor din întreaga lume – experienţa personală poate salva o viaţă! Puneţi un mesaj, un apel, un gând, alături de o poză, pe twitter – folosiţi hashtag-ul #4000voices! Vă puteţi regăsiţi, în acest fel, pe harta World Hepatitis Alliance -  http://www.worldhepatitisday.org/en/4000-voices.", se arată într-o informare a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), care a demarat o campanie de educare şi de conştientizare a pericolelor aduse de această boală perfidă. Pornind de la mesajul Alianţei Mondiale de Hepatită, campania Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitelor este anul acesta "4000 de voci pentru 4000 de vieţi ce pot fi salvate". Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că intenţionează să vină cu o Strategie Mondială pentru Hepatită, astfel încât cazurile de hepatită virală B sau C să fie depistate şi raportate mai bine. Se speră că în acest fel nu vor mai exista discrepanţe între cifrele raportate şi numărul real de pacienţi care are nevoie de tratament antiviral.

"Trebuie să fim mai uniţi în a lupta pentru drepturile noastre"

Cu ocazia unei recente conferinţe organizate de APAH-RO, autorităţile sanitare şi-au reafirmat angajamentul pentru accesul pacienţilor la tratamente de ultimă generaţie. "Mă bucură faptul că autorităţile şi-au reafirmat angajamentul pentru accesul pacienţilor la tratamente de ultimă generaţie şi sper că vom avea, în curând, şi un Program Naţional pentru Hepatite pentru a putea contabiliza foarte clar atât costurile asociate tratamentelor, cât şi numărul celor infectaţi cu virusuri hepatice. Gustul amar rămâne, pentru că sunt în continuare oameni nediagnosticaţi sau care nu pot primi tratament pentru că nu sunt asiguraţi, iar statul nu are o soluţie în acest sens. În acelaşi timp, trebuie să fim mai uniţi în a lupta pentru drepturile noastre, în a lupta împotriva discriminării! Unul dintre pacienţii aflaţi astăzi la conferinţă a mărturisit că şi-a pierdut locul de muncă din cauza bolii. Avem o problemă noi, ca societate, şi este nevoie de eforturi comune pentru o bună informare privind drepturile pacienţilor", a declarat Marinela Debu, preşedinta APAH-RO, de loc din Vrancea. APAH-RO a fost înfiinţată la initiaţiva unui grup de pacienţi şi militează pentru  creşterea gradului de depistare şi accesul la tratament.

Speranţe pentru pacienţi

În contextul accesului dificil la îngrijire medicală de calitate, cei afectaţi au atras atenţia asupra condiţiei fragile a pacientului cronic cu hepatită, care nu are acces la analizele compensate de care are nevoie şi nici la cele mai noi terapii în tratarea hepatitei C. În prezent, mii de pacienţii sunt disperaţi şi aşteaptă răspunsuri privind opţiunile de tratament. Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a anunţat că din luna august pacienţii cu hepatită C aflaţi în stadiu de fibroză 4 şi cei transplantaţi vor avea acces la cele mai noi molecule. "Pentru că terapia este una costisitoare şi compania producătoare va fi plătită în funcţie de răspunsul la tratament şi pacienţii vor fi obligaţi să respecte regulile stricte de monitorizare şi vor semna un angajament prin care îşi vor asuma că respectă indicaţiile medicului, regulile de igienă şi alimentaţie şi vin la monitorizările cerute înainte şi după încheierea terapiei cu interferon free", după cum a declarat acesta în cadrul conferinţei dedicate Zilei Mondiale a Hepatitei. Şeful CNAS a precizat că vor intra în această primă fază pe tratament toţi pacienţii diagnosticaţi cu hepatită C aflaţi în stadiu de fibroză 4. (Silvia VRÎNCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.