Jurnalism cetatenesc

Ai grijă unde te scalzi! Te poţi îneca sau îmbolnăvi

Raluca Manolache
21 iul 2015 1431 vizualizări
Apele îşi iau tributul în fiecare an pentru că cei mai mulţi nu ţin de cont de atenţionări şi se aventurează în ape tulburi u DSP Vrancea a făcut un inventar al zonelor de îmbăiere neamenajate din judeţ, în funcţie de raportările făcute de primării u medicii atrag atenţia că scăldatul în ape necontrolate ne poate îmbolnăvi, una dintre afecţiunile cele mai grave fiind leptospiroza u şi pompierii ne învaţă ce trebuie să facem în momentul în care mergem la scăldat

Dacă ţii la viaţa ta, ai grijă unde te scalzi! Cazul comisarului şef Tomiţă Lazăr, dispărut în râul Siret, nu este singular în Vrancea. Apele îşi iau tributul în fiecare an pentru că cei mai mulţi dintre cei care fug de căldură, persoane tinere sau chiar cu experienţă, îşi pierd viaţa la scăldat pentru că nu ţin de cont de atenţionări şi se aventurează în ape tulburi. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea a făcut un inventar al zonelor de îmbăiere neamenajate din judeţ, în funcţie de raportările făcute de primării. Nu toate primăriile au răspuns la solicitarea făcută de către DSP, dar conform evidenţelor, singura zonă de îmbăiere neamenajată, frecventată de peste 150 de persoane pe zi, este plaja Putna din comuna Vânători. „Avem obligaţia să identificăm zonele naturale de îmbăiere neamenajate care sunt folosite în sezonul estival. Am trimis către primării o adresă prin care le-am solicitat să ne transmită dacă au astfel de zone pe raza localităţii. O condiţie ce trebuie respectată, conform legislaţiei în vigoare, este ca zona naturală de îmbăiere neamenajată să fie utilizată  de către un număr mai mare de 150 de persoane pe zi, din zona respectivă sau turişti, în timpul sezonului de îmbăiere”, spun specialiştii DSP. Au fost raportate şi alte zone de îmbăiere, dar în cazul acestora nu se respectă, conform autorităţilor locale, criteriul de 150 de persoane. Este vorba despre râul Siret, în zona Suraia, răul Putna şi pârâul Văsâi din Vrâncioaia, pârâul Slimnic – Tâmboieşti, râul Râmna – Gologanu, Siret – Bilieşti. În toate aceste situaţii, primarii au menţionat că în zonele de scăldat s-au afişat panouri de avertizare cu înscrisul "Zonă necontrolată sanitar şi nerecomandată îmbăierii", pentru informarea populaţiei despre absenţa controlului sanitar.

Au făcut baie în ape necontrolate şi s-au îmbolnăvit

Medicii atrag atenţia că scăldatul în ape necontrolate ne poate îmbolnăvi, una dintre afecţiunile cele mai grave fiind leptospiroza. Leptospiroza este o boală bacteriană care apare ca urmare a contactului cu apa în care a ajuns urina animalelor bolnave de leptospiroză sau purtătoare de bacterii din genul Leptospira. Anul trecut, au fost înregistrate şase cazuri de îmbolnăvire, iar în 2013 au fost înregistrate doar două cazuri. „Riscul de îmbolnăvire în sezonul estival este foarte mare. Dat fiind faptul că se manifestă de cele mai ori ca o viroză, oamenii iau un antibiotic de la farmacie şi nu mai ajung la medic. Chiar dacă nu ajung la spital acest lucru nu înseamnă că nu sunt cazuri. Sunt anumite forme care evoluează şi pot ajunge la insuficienţă hepato renală şi chiar deces”, a menţionat dr. Marina Maiorov, director adjunct la DSP Vrancea. Printre simptomele acestei boli se numără febra, dureri de muscale mai ales la gambe şi regiunea lombară, dureri de cap, greaţă, vărsături, dureri abdominale, diaree, tuse, fotofobie.

Piscine sigure

Specialiştii de la DSP Vrancea monitorizează şi apa din piscine. Până în acest moment, au fost verificate cinci piscine din Focşani, dar şi singura zonă naturală de îmbăiere amenajată de la Doaga, care deţine şi autorizaţie de funcţionare. În toate situaţiile s-a constatat că apa este conformă din punct de vedere sanitar şi nu pune în pericol sănătatea celor care doresc să se scalde în această perioadă caniculară. Au fost recoltate probe pentru verificarea calităţii apei de îmbăiere şi existenţa clorului rezidual, toate analizele fiind corespunzătoare din punct de vedere bacteriologic. Controalele continuă şi în această perioadă.

Recomandări de la pompieri

Şi pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea vin cu o serie de sfaturi pentru cei ce vor să meargă la scăldat.  „Având în vedere că sezonul cald tentează pe multe persoane să încerce să se răcorească scăldându-se în diferite lacuri ori ape curgătoare, trebuie avute în vedere următoarele recomandări: scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului; evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci; supravegheaţi permanent copiii aflaţi în apă sau în apropierea acesteia; evitaţi scăldatul în zone în care, anterior, s-au produs incidente; nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare; evitaţi scăldatul solitar, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi sau nu aveţi deprinderile necesare; cel mai indicat este să nu vă aventuraţi să vă scăldaţi, dacă nu înotaţi bine; nu vă aventuraţi în apă când sunteţi în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte; nu săriţi de pe platforme, poduri sau alte construcţii, aceste acte de teribilism putând avea consecinţe grave”, se arată în recomandările trimise de căpitanul Cristina Duţă, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.