Jurnalism cetatenesc

Să îi susţinem cu un like: „Cuziştii” IrisRobotics, finalişti în cadrul Competiţiei Naţionale de Rovere Exo-RO

Raluca Manolache
8 iul 2015 3570 vizualizări
Cei trei elevi lucrează în aceste zile la construcţia unui robot de explorare planetară pe care l-au propus în cadrul competiţiei u elevii au deschis o pagină de facebook şi au nevoie de cât mai mulţi susţinători

Elevii de la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” Focşani ce formează echipa „IrisRobotics” se regăsesc printre cei zece finalişti ai Competiţiei Naţionale de Rovere Exo-RO, competiţie adresată elevilor de liceu din Regiunea 2 de dezvoltare a României (Sud-Est). Organizată de Agenţia Spaţială Română (ROSA), competiţia şi-a propus să-i stimuleze pe elevi să imagineze vehicule care să exploreze alte planete. Andrei Marin, Andra Panfil şi Tudor Măiereanu, cei trei elevi care fac echipă în cadrul acestui proiect, lucrează în aceste zile sub coordonarea profesoarei Alina Măiereanu la construcţia robotului de explorare planetară, roverul pe care l-au propus în formularul de înscriere. Acesta trebuie să fie proiectat astfel încat să îndeplinească misiunea competiţiei. “În etapa finală a competiţiei de rovere Exo-RO, cele zece echipe selectate vor avea la dispoziţie perioada 25 iunie – septembrie pentru a construi roverul propus în formularul de înscriere, respectând toate fazele tipice ale unui proiect de robotică, de la selectarea obiectivelor, proiectarea şi integrarea componentelor, până la testarea sistemului în final. Provocarea este ca roverul lor să îndeplinească atât misiunea principală, cât şi pe cea secundară a competiţiei: Misiunea ştiinţifică principală - obligatorie pentru fiecare echipă - constă în deplasarea teleghidată a roverului până la un punct fix, făcându-se abstracţie de decalajul temporal care ar exista în realitate între locaţia explorată şi centrul de control, măsurarea unor parametri (presiunea atmosferică şi temperatura mediului înconjurător) şi transmiterea de imagini. Roverul este necesar să respecte masa maximă de 2,5 kg şi un volum maxim dat de dimensiunile Lâ40cm, lâ30cm, hâ20cm. Misiunea ştiinţifică secundară constă în colectarea unor eşantioane, precum şi măsurarea altor parametri locali (de exemplu compoziţia atmosferică, nivelul de iluminare, umiditatea) cu ajutorul senzorilor aflaţi la bordul roverului în vederea determinării habitabilităţii sitului de către oameni, precum şi determinarea din aceşti parametri ai posibilităţii existenţei vieţii locale (analiza metan, umiditate, pH, radiaţii etc.) cu senzori la alegere”, se arată în regulamentul concursului.

Au nevoie de cât mai mulţi fani

Elevii vrânceni trebuie să îşi promoveze proiectul şi pe pagina de socializare facebook. Aceasta în condiţiile în care echipele  trebuie să deschidă o pagină de facebook cu numele echipei, provocarea pentru ei fiind să strângă un număr cât mai mare de fani, să îi ţină la curent cu evoluţia proiectului lor şi să facă astfel cunoscută publicului implicarea în competiţia de robotică pentru elevii de liceu. Cei care doresc să îi susţină pe elevii Colegiului Naţional “Alexandru Ioan Cuza” pot accesa pagina https://www.facebook.com/IRISroboticsCNAIC?frefâts.Cinsprezece echipe din ţară au fost selectate pentru a participa la etapa finală a concursului. Competiţia Naţională de Rovere Exo-RO pentru elevii de liceu este organizată de Agenţia Spaţială Română (ROSA) în sinergie cu ESERO România — Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială, cu scopul de a trezi interesul tinerilor faţă de domeniul spaţial şi de a creşte calitatea învăţământului prin formarea de competenţe profesionale pentru tineri. În cadrul concursului, participanţii vor învăţa în mod practic şi se vor familiariza cu metodologia de cercetare ştiinţifică, îşi vor însuşi concepte noi, vor aprofunda cunoştinţe de tehnologie şi programare, vor învăţa importanţa coordonării şi a lucrului în echipă şi, nu în ultimul rând, îşi vor îmbunătăţi abilităţile de comunicare, după cum susţin organizatorii. Prezentarea proiectelor şi premierea câştigătorilor va avea loc la Vulcanii Noroioşi în cursul lunii septembrie 2015. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.