Jurnalism cetatenesc

„Setea luminii...”, ultima carte semnată de Apostu Panaitache Vultureanu

Ziarul de Vrancea
4 nov 2014 1504 vizualizări
Vrânceanul Apostu Panaitache, zis Tex, a fost şi a rămas un vulturean autentic, plin de candoare şi de aşteptări, dincolo de viaţa de zi cu zi pe care fiecare dintre noi o visează, o trăieşte sau se lasă trăit de ea.

L-am cunoscut când era foarte tânăr, flăcău frumos, mustind de talent, dar nu ştiam încă şi cât de bun va deveni. L-am revăzut prin anii 80 la şedinţele unui foarte valoros cenaclu literar, numit Duiliu Zamfirescu, găzduit de Biblioteca purtând acelaşi nume, condus de un foarte bun descoperitor de talente, care acum este profesor la un liceu din Râmnicu - Sărat...  Nimic nou sub soare, veţi spune, toate sau aproape toate se repetă, ciclic. Ei bine, poetul Apostu Panaitache nu s-a repetat, nici măcar în somn! A dispărut o vreme din urbea noastră ca să reapară, peste câţiva ani, reîntrupat din propria-i cenuşă existenţială, ca mândra Pasăre Phoenix, aruncând înaintea sa, pentru a ne vesti aceasta nouă apariţie a sa cu buzduganul şi minunatele lui cărţi, cu versuri originale, trăite, muncite, trudite şi atât de pline de talent, de o aşa mare sensibilitate încât nu ştii cum să reacţionezi. Scrie în Comăneşti-ul lui legendar, - aşa cu eu nu mă pot rupe de Moineşti-ul în care am călcat de două ori în viaţă, suficient să-mi rămână inscripţionat pe ţeastă - de unde trimite cărţi prietenilor care îl citesc, se minunează şi consemnează în vastul ceaslov al cerului despre versurile lui.

„Setea luminii...”

Ultima apariţie editorială,  „Setea luminii...”, este o carte a bucuriei, deşi, pentru unii ar putea părea absurdă aceasta idee, o carte a unui om care vede jumătatea plină a paharului, un om care respiră prin toţi porii, cuvinte..  Este o carte a Luminii, binecuvântată lumină, şi multe altele.., exprimată în diferite forme: lumina ca apa, ca aerul, lumina nehotărâtă, cernită, fragedă, strălucitoare, indiferentă. Din această lumină se iscă o nelinişte, o aşteptare de la sine însuşi mai mult decât din afara lui. O nelinişte creatoare, care se decantează încet, încet, din care poetul îşi extrage poezia. Gândurile, ca frunzişul bătut de vânt, însetat de lumină, par să spună, „Suntem aici pentru a-l servi pe Poet...”

Poezia lui este „gălăgioasă” ( în sensul bun al cuvântului), până la un punct, umflând pânzele albe ale nostalgiei, înălţând prora  corăbiei, despicând valurile depărtării pustii, „alergând mai iute decât cea mai iute pasăre a mării”.
„Vânturi sălbatice,/zbuciumă  liniştea/Clipei / rămasă de pază/ este singura noastră nădejde.
... Căci Poezia  lui Apostu Panaitache şuieră ca vântul, te izbeşte ca lumina, te curăţă ca apa, te sensibilizează..; este durere, chin, nesomn şi boală... Poetul îndură multe şi îndelung, dar iese la lumină, din spuma mării, ca o zeiţă...

„Pământ, cer, apă, foc/ Setea luminii / Înconjură totul / căutând împlinirea / căutând înţelegerea / lumii...”

Pentru a-şi atinge scopul, schimbă mască după mască. În felul acesta evită riscul de a se expune fiind, în general, o stranie făptură născută, şi  nu făcută, pentru Poezie.

„La marginea minţii / În căuşul palmelor / Strângeam boabele de rouă / să ne limpezim ochii /  Să vedem cum lumina / Pleacă şi vine / Stingând / Înţelesul strigătului /” .

Janine  Vadislav


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
da Coza, acum 3458 zile, 1 ora, 52 minute, 28 secunde
Felicitari!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.