Jurnalism cetatenesc

Plouă, apele cresc şi ameninţă cu noi nenorociri"Oameni buni, nu mai puneţi ştampila pe politicieni, ci bata!!!"

Silvia Vrînceanu
18 mai 2014 1752 vizualizări
Vrancenii le cer decidenţilor din administraţie să ia măsuri urgente astfel încat comunităţile vulnerabile în faţa apelor să nu mai fie expuse la fiecare ploaie mai mare u "Apa a aşteptat 9 ani să luaţi măsuri... Acum vă readuce aminte că ea poate să vă viziteze ori de câte ori are chef...", spune un cititor ZdV în urma ploilor din perioada 15-17 mai u vrancenii ne-au trimis mesaje la redacţie dar ne-au scris ofurile şi pe forumul ziarului

Oamenii din zonele unde apele au creat probleme stau cu teama că istoria din vara anului 2005, cand zeci de localităţi au stat zile întregi sub ape şi 24 de oameni au sfarşit înecaţi, se va putea repeta. Apele revărsate în ultimele zile au măturat drumuri, podeţe, au intrat în gospodării şi au izolat sate din mai multe zone ale judeţului Vrancea . Pe Valea Ramnicului, apele au rupt din nou drumurile iar un sat din Gura Caliţei este încă izolat.  La fel se întamplă şi între comunele Chiojdeni şi Jitia, unde drumul naţional s-a prăbuşit în rau. La Milcovul şi la Mirceştii Vechi, digurile de apărare au fost înălţate de săteni pentru a face faţă apelor, însă raul Milcov a ieşit din matcă şi a intrat în zeci de case la Lămoteşti şi Răstoaca. Miercuri şi joi noapte a plouat aproape fără întrerupere, iar ieri dimineaţă mocirla încă domnea în multe curţi. În mesajele postate pe formul ziarului sau trimise pe adresa redacţiei noastre, vrancenii le cer decidenţilor din administraţie şi politică să ia măsuri urgente astfel încat comunităţile vulnerabile în faţa apelor să nu mai fie expuse la fiecare ploaie mai mare. Aceasta cu atat mai mult cu cat judeţul Vrancea a trimis un specialist în fruntea Administraţiei Naţionale "Apele Romane", pe nume Vasile Pintilie, care cunoaşte foarte bine problemele şi zonele expuse de pe raurile judeţului. Iată ce spun cititorii ZdV şi ce sfaturi pe dau autorităţilor statului:


Mariana: “Ar fi bine să vină şmecherii care se porcăiesc pe la televizor să vadă ce au făcut în ultimii 20 ani pentru a ne apăra în faţa furiei apelor ...NIMIC... Să vină să vadă oamenii care de patru zile stau cu apa în case şi în curţi, să vină cu bani să îi ajute să nu îi mai dea pe festivaluri de zeci de mii de euro... Să facă ce e de făcut că ne bate apa la uşă în fiecare an. Ne-am săturat de PROMISIUNI, PROMISIUNI şi PROMISIUNI. Concret nu s-a făcut nimic... "


Carmen: De ce nu-i întrebaţi pe cei de la Prefectură, de la Sistemul de Gospodărire a Apelor ce măsuri au luat de la ultima mare inundaţie din 2005? Şi ce au în plan să facă în viitor, pentru ca oamenii să nu mai rămână fără case, animale şi grădini? Cred că nu au făcut nimic, lasă agoniseala de o viaţă a oamenilor să se ducă pe apa sâmbetei. Halal autorităţi. Ne-am săturat de indiferenţă şi incompetenţă!"

Daniela Constantin: Deşi Vrancea a fost devastată de inundaţii în 2005, de atunci şi până în prezent autorităţile nu au elaborat un plan de urgenţă şi nu au executat nimic concret împotriva viiturilor. Dovadă este ceea ce se întâmplă în aceste zile! Inundaţiile vin de cele mai multe ori cu sau fără un preaviz şi nu se poate face ceva pentru a le opri, însă există şi măsuri preventive! Chiar dacă meteorologii au avertizat, autorităţile - ca şi în cazul iernii - sunt mereu luate prin surprindere! De ce oare? Deşi se spune că “niciodată nu este prea tarziu” de a duce la bun sfârşit un plan sau o acţiune, iată că de data asta expresia nu poate avea aceeaşi valoare, uneori se dovedeşte a fi târziu... Ce este de făcut? Ce trebuia făcut încă din 2005 dar nu s-a pus în aplicare! În primul rând puse la dispoziţia primăriilor hărţi cu proprietăţile care sunt la risc de inundaţie, bazandu-se pe trecut, adică care au mai fost deja inundate cu punctele cele mai critice. Ar trebui să existe o legătură cât mai strânsă între proprietarii caselor care au fost afectate în trecut şi autorităţi şi să fie o înţelegere de ambele părţi, în sensul că proprietarii trebuie să înţeleagă că poziţia casei este şi va rămâne la risc şi atunci casa respectivă trebuie să fie consolidată şi înălţată, iar pereţii exteriori să fie impermeabili, iar aici trebuie să vină în  ajutor şi statul, să contribuie la cheltuieli! Preparaţi saci cu nisip din timp şi depozitaţi în magazii, iar protecţia civilă împreună cu cetăţenii voluntari să formeze adevărate diguri în zonele interesate şi nu în ultimul rând consolidarea malurilor de-a lungul râurilor problematice! Primarii de comune din zonele afectate ar trebui ca împreună cu echipe de specialişti în domeniu să ia măsuri cât mai urgente care să vizeze şi construcţia de poduri durabile. Cu siguranţă vor fi nevoie de fonduri substanţiale, dar dacă ar fi să punem în balanţă fondurile pe de o parte şi viaţă cetăţenilor de cealaltă parte, atunci e cazul să o gândim că pe o prioritate importantă, ce nu necesită amânare sau, mai rău, indiferentă!"


Neacşu Alexandru: Problema riscului la inundaţii este de mult timp. De ce localnicii şi edilii nu au luat măsuri înainte de anunţarea acestor vijelii?? Se aşteaptă ca de fiecare dată să se întâmple apoi încep văicărerile. De ce oameni buni aşteptaţi apa?? Faceţi şanţuri, ridicaţi diguri înainte, aşa cum vă preveniţi pensia tot aşa să se întâmple şi cu inundaţiile. Nu-i prima dată când sunteţi inundaţi. Nu am nimic cu nimeni dar nu se poate să aşteptaţi la nesfârşit să vină cineva să vă facă."


Chirilă Costel: "Apa a aşteptat 9 ani să luaţi măsuri... Acum vă readuce aminte că ea poate să vă viziteze ori de câte ori are chef..."


Nina Buhai: Unde sunt barajele de apărare împotriva inundaţiilor? În buzunarele primarilor şi a consilierilor. Cei afectaţi să-i mulţumească lui Oprişan că le-a făcut de toate în judeţ!!!"


Dragomir Lucian: "Dacă nu erau comunişti să regularizeze Putna ...acum mergeam cu barca prin centrul Vânătorilor ..."
Iacob Lucian:  “În satul Bogza, comuna Sihlea, s-au inundat culturi, grădini cu legume şi gospodării. Pârâul Slimnic, care are o albie mare şi apă la câţiva ani odată, a revărsat deoarece albia a fost colmatată cu resturi vegetale şi gunoaie aruncate de oameni. Domnul viceprimar Tronaru şi consilierii locali cunoşteau situaţia, chiar au preferat ca persoanele obligate să presteze munci conform Legii 416/... să plimbe câte o sapă în loc să presteze ceva concret. Nici persoanele cu atribuţii ISU din primărie nu au făcut nimic. A venit dl primar cu două motopompe de capacitate mică care au făcut ceva zgomot. Ne puteţi ajută ca măcar pentru viitor să nu se mai repete asemenea pierderi multor cetăţeni?”


Cetăţean: "Se întamplă, în provincia europeană Vrancea, ca apa să acopere terenurile agricole, curţile şi să intre în casele oamenilor în acelaşi loc şi în acelaşi mod ca şi la inundaţiile din anul 2005. În tot acest timp, se întamplă ca judeţul să fie condus de acelaşi baron, care, an de an, se laudă că aduce tot mai mulţi bani în aproape cel mai prăpădit judeţ al ţării, dar cu toate acestea provincia se îngroapă în sărăcie şi se întoarce tot mai mult în timp ca şi civilizaţie. Ar fi de ras, dacă nu ar fi de plans, privind la aceşti oameni, loviţi încă o dată de furia apelor, dar, mai ales, de incompetenţa, iresponsabilitatea, lipsa de viziune şi lăcomia faţă de banul public, naţional sau european, al celor care conduc acest judeţ, de la preşedinte de consiliu judeţean şi prefect, la consilieri judeţeni, primari şi consilieri locali. Toţi aceştia vor veni să vă ceară votul, să vă prostească, iar şi iar. Iar atunci, oameni buni, nu mai puneţi ştampila pe ei, ci bata!"
(Sondaj coordonat de Silvia Vrînceanu)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
CRISTI, acum 3623 zile, 19 ore, 7 minute, 24 secunde
Acum primariile s au invatat sa cheme armata, jandarmii si ISU .Acum o sa se milogeasca iar ptr voturi ... sa le dam M..e
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.