Jurnalism cetatenesc

Din amintirile veteranului Durnescu

Ziarul de Vrancea
4 feb 2014 1037 vizualizări
Din cuvantul unui primar de odinioară: “Pentru localitatea noastră moartea veteranului de război înseamnă că a apus o stea credincioasă apărării ţării."

Îmi amintesc şi acum de vremea cand eram elev la şcoala primară, cand învăţătorii organizau excursii cu veteranii de război din Primul Război Mondial. De fiecare dată cand erau sărbători şcolare şi la închiderea şi deschiderea anului şcolar veteranii de război erau invitaţi de onoare. La aceste întalniri veteranii de război ne vorbeau despre cum au luptat pe front, apărand ţara de duşmani. De fiecare dată învăţătorul Gheorghe Melinte ne organiza în grupuri şi mergeam să colindăm veterani de război. De asemenea, învăţătorul organiza vizite acasă la veteranii bolnavi. În vacanţe şi în orele libere mergeam la cimitir pentru a îngriji mormintele eroilor şi veteranilor de război. La şcoală, în cancelarie, era aşează o listă, în ramă, a veteranilor de război decedaţi. Preotul, atunci cand venea să ne predea orele de religie, mergea în cancelarie şi făcea o slujbă pentru veteranii de război dededaţi. La înmormantarea unui veteran de război, învăţătorul ne organiza ca să participăm la acest eveniment. Toţi elevii, cu buchete de flori, îl conduceam pe ultimul drum acel veteran, iar la funeralii participau cetăţenii din cartier. Din partea primăriei venera primarul sau notarul, care lua şi cuvantul. Ţin minte o frază din cuvantul primarului: “Pentru localitatea noastră moartea veteranului de război înseamnă că a apus o stea credincioasă apărării ţării.

Conducerea comunei se angajează să sprijine familia acestui veteran de război material şi moral”. Tot la şcoală, învăţătorul ne recomanda să sprijinim şi să ocrotim pe veteranii de război, să le oferim loc în mijloace de transport şi să le dăm bună ziua. Şcoala a contribuit la educarea cetăţenilor în a iubi pe cei care au luptat pentru libertatea ţării şi au apărat ţara cu dragoste şi sacrificiu. Regret că astăzi nu se mai respectă tradiţia înaintaşilor, chiar şi din partea organelor de stat. Sperăm să se revină, pentru că niciodată nu e prea tarziu.
Col. (r) Ion Durnescu, veteran de război, 91 de ani, cetăţean de onoare al oraşului Mărăşeşti.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.