Pe urmele istoriei

Vasile T. Chilian, un țăran martir

Cezar Cherciu
28 iul 2007 6315 vizualizări

În episodul șapte al serialului "Pe urmele istoriei" vă spunem povestea țăranului martir Vasile T. Chilian din Vidra, unul dintre miile de eroi căzuți în numele desăvârșirii libertății naționale din 1918

Vorbind despre rolul țărănimii în istoria noastră națională, pe noi vrâncenii ne reprezintă două distinse personalități din lumea lor. Ion Roata de la Câmpuri, ce reprezintă dârzenia și inteligența țărănească pentru cauza Unirii de la 1859, iar țăranul martir Vasile T. Chilian este unul dintre miile de eroi căzuți în numele libertății și a desăvârșirii libertății naționale din 1918. Ei reprezintă în viziunea gânditorului român Lucian Blaga "lauda țăranului român". Cu pioșenie și respect în zilele ce vor veni, românii vor așeza pe morminte la monumente și mausolee, florile recunoștinței lor pentru eroii neamului. O națiune va fi puternică atât timp cât îți va respecta eroii neamului. În rândurile ce urmează ne îndreptăm aducerea aminte pentru eroii căzuți în 1917 în frunte cu Vasile T. Chilian, Toma Cotea, Dumitru Pantazică, Ștefan Săcaluș și alți 1.400 de vrânceni care au adus servicii deosebite neamului românesc.


Grupul Chilian


În vâltoarea evenimentelor pline de primejdie din 1917, față în față cu un inamic perfid și brutal, își desfășura activitatea un grup de patrioți, un grup de partizani din Burca/Vidra. Ei făceau parte dintr-o rețea largă ce împinzea localitățile dintre munții Buzaului și ai Vrancei aflați sub îndrumarea generalului Artur Văitoianu. În cadrul rețelei activa și învățătorul Radu Macovei, înrudit cu Vasile T. Chilian, care aveau legături cu ofițerul Sofronie din Brigada VII a armatei române staționate la Panciu. Grupul Chilian avea misiunea de a furniza informații privind mișcarea trupelor germane de pe Valea Putnei, de a salva prizonierii români și a-i trece linia frontului în Moldova. La această muncă periculoasa care presupunea multa discreție și inteligență, au fost antrenați oameni din diverse categorii, precum Maria si Gheorghe Beșliu, învățători din Mânzălești-Buzău, Ștefan și Ion Bazluță din Colacu, sora medicala Vasilica Dobrescu sau țăranii Toader Buture și Sandu N. Popa din Păulești, Simion Urloiu din Tichiriș, Maftei Bercuci din Colacu și alții. Prin filiera punctul Morii din Balta Colacului, proprietatea lui Vasile T. Chilian, au fost trecuți din noiembrie 1916 și până în mai 1917 "peste 2.000 de ostași români ce au fost redați patriei." În noaptea de 21 mai 1917 acțiunea de trecere a soldaților peste apa Putnei, datorită unui accident neprevăzut, a fost descoperită de inamic, iar o parte din grup a fost arestat și internat în arestul din strada Comisiei Centrale din Focșani. Ancheta s-a desfățurat timp de 17 zile la Curtea Marțială a Diviziei 89 Infanterie germană din Focșani. Potrivit procesului verbal încheiat la 17 august 1917 de autoritățile germane, la care a participat și preotul confesor maior Alexe Vasilescu, aflăm ca toți cei 5 eroi în frunte cu Vasile T. Chilian "au fost condamnați la moarte."


"Mor pentru țara mea"


Condamnat, Vasile T. Chilian, în grabă și în puține momente, a putut să își formeze un testament olofrag rămas urmașilor. Execuția s-a săvârșit în ziua de 31 august 1917, ora 5, în poligonul Regimentului 10 Putna din Focșani. Vasile T. Chilian a refuzat să fie legat la ochi, rostind cuvintele "mor pentru țara mea", potrivit spuselor preotului asistent. În 1940, osemintele eroilor au fost reînhumate cu toate onorurile în racla eroilor din Mausoleul din Focșani. În Muzeul Militar Central din București se păstrează într-o vitrină o parte din hainele eroilor și puține documente legate de acest moment. În semn de cinstire pentru jertfa lor, obștea Vrancei, în frunte cu primarii și generalul Artur Vaitoianu, a inaugurat la 4 iulie 1936 Monumentul Eroilor ridicat la Caliman-Vidra. Monumentul a fost confecționat la arsenalul militar din București prin grija generalului focșănean Tătăranu. La ceremonie, alături de oficialități, a participat și generalul Barbu Pârâianu, unul dintre puținii evadați ai grupului, dar și Dumitru Gavrilescu, tovarăș de temniță a celor executați, care a lăsat marturii scrise despre acest dramatic eveniment despre care puțini mai știu în ziua de astăzi. Ceremonia dezvelirii plăcii a îndeplinit-o generalul C. Păltineanu, comandantul Diviziei VI din Focșani. "Pe aceste locuri - stă scris pe placa - în anul 1917 a fost viforul războiului ... și s-a ridicat în anul 1936 ... întru amintirea acestor martiri și a tuturor eroilor vrânceni."

Prof. Cezar Cherciu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Mateescu Ioan, acum 4373 zile, 20 ore, 50 minute, 6 secunde
Grupul V.Chilian - R.Macovei au facut multe acte de vitejie din care numai o parte se cunosc. Sotiile celor doi eroi au avut si ele o contributie mare in actiunile intreprinse. Daca Profira citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.