Jurnalism cetatenesc

1 OCTOMBRIE-ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MEDICULUI

Ziarul de Vrancea
30 sep 2017 4905 vizualizări

Zeci de ani de pregătire continuă, sute de ore de studiu, mii de pacienți și vieți salvate. În cuvinte puține, cam așa s-ar traduce viața unui medic.

Medicul este acel om care își dedică trei sferturi din viață sau chiar mai bine învățării, iar cei mai mulți nu se opresc niciodată din a ști mai mult.

Începând cu anul 1984, pe 1 octombrie, se sărbătorește Ziua Internațională a Medicului.

Încercam să mă documentez despre această zi, în speranța că voi reuși măcar în câteva rânduri, să văd ce reprezintă pentru România acest lucru…sunt puțin dezamăgit…se vorbește foarte puțin despre această zi, comparativ cu ziua persoanelor vârstnice sau cu cea a muzicii care se sărbătoresc anual, la aceeași dată. De ce am vrut să scriu despre medic? – pentru că este unul din principalii actori ai unui battalion dislocate în Afganistan, în cadrul misiunii Resolute Support și vorbesc aici de Batalionul 280 Infanterie Protecția Forței ,,Brave Hearts,,

Am avut ocazia să cunosc în primul rând un astfel de om și în al doilea rând un medic… sau poate cele două sunt contopite, nu știu, dar așa cred.

Medicul batalionului de inimi neînfricate este la a 4 a misiune în Afganistan. A trăit salvându-i pe alţii din moment grele, într-un mediu în care la aproape fiecare pas se auzeau împuşcături, într-un loc în care oricând putea să îşi piardă viaţa. Recunoaşte că imaginile cu oameni răniţi sau muribunzi, pe care îi vedea zilnic, l-au afectat, dar a acceptat o astfel de „provocare”, aşa cum o numeşte chiar el, pentru că şi-a dorit să îşi ajute colegii alături de care a împărţit bune şi rele pe timp de pace.

Experiența, dobândită de-a lungul misiunilor sale, a făcut ca la această dată starea de sănătate a militarilor din battalion să fie una controlată și redusă la intervenții de rutină. Au fost și excepții care, parcă întăresc regula unui joc al destinului. S-a aflat la capătâiul militarilor implicați în incidentul din 15 septembrie, încercând alături de medicii americani, stabilizarea unei situații dureros de complicate. Din păcate, cu tot efortul comun, un camarad s-a înrolat în armata Domnului. Pentru ceilalți doi, medicul român a pierdut nopți și zile, contopind profesionalismul cu dăruirea, ca într-un final să poată câștiga pariul pentru viață. 

Generalist la bază ca urmare a multor ani de studiu, medicul nostrum este un exemplu de determinare și professionalism characteristic inimilor neînfricate, prin pașii făcuți pe drumul perfecționării către cea de-a doua specialitate. În puținele moment libere, pentru că în principiu e la dispoziția noastră cam 24 de ore din 24, gata să ne sprijine pentru orice mică văicăreală, medicul batalionului renunță la clipele de relaxare pentru a mai studia puțin. În majoritatea timpului îl găsești cu o carte imensă în față, carte din care, mărturisesc cu sinceritate, nu înțeleg prea multe.

Răbdarea este o altă caracteristică a medicului militar ce ne însoțește pe perioada dislocării. Deși este un om de o statura atletică, atunci când treci pragul infirmeriei, se oprește din ce are de făcut și cu o grijă aproape părintescă, ne ascultă pe fiecare, cautând să înțeleagă care ne este suferința și încercând să găsească cel mai rapid remediu pentru liniștea noastră.

Dacă în restul birourilor se fac analize, se pun la cale strategii, se anticipează acțiuni, se elaborează din timp planuri, în cabinetul medical totul se desfășoară pe neașteptate. Durerea și suferința nu se anunța și nu se planifică. Ba mai mult, spre deosebire de activitățile dintr-un cabinet medical din țară, aici pacienții nu se programează. Medicul trebuie să fie capabil să răspundă prezent la orice oră din zi și din noapte.

... faţă de medicina civilă, avem particularităţi în cadrul pregătirii noastre în specialitate militară. Medicina militară are o caracteristică specială. Noi aplicăm medicina într-un mediu operaţional foarte specific instituţiei pe care o deservim. Trebuie să fim pregătiţi în special pentru cazuistica de tip traumatic şi nu numai. Pe lângă asta, trebuie să respectăm şi diferite proceduri. Trebuie să ne adaptăm procedurilor, astfel încât să îi ajutăm şi nu să îi încurcăm şi să ne fim de folos unii altora...

Și pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume i-am zis medic Adrian Nicolae JIDOVU. Pentru militari el este locotenent colonel și lucrează într-o structură centrală, dar înainte de toate …el este medic, el este omul care a ales această meserie din dragoste pentru semeni.

P.S. Nu am putut încheia acest material fără a vă informa despre starea de sănătate a celor doi militari răniți în data de 15 septembrie. Ne spune însuși medicul detașamentului:

...referitor la starea de sănătate a celor doi militari implicați în incidentul cu VBIED din data de 15 septembrie 2017, vă pot comunica că aceasta este din ce în ce mai bună .

          Caporalul Toma Ionel a fost evacuate aerian la o facilitate medicală ROL 4 din Germania unde este monitorizat 24 de ore din 24. Din punct de vedere medical evoluția general este favorabilă de la o zi la alta. Se preconizează că nu va rămâne cu nici un deficit fizic sau neurocognitiv.

Referitor la celălalt militar, caporal Buzea Ionel,  după ce a fost investigat clinic și paraclinic la facilitate medicală ROL 3 din baza KAF, a fost preluat de echipa medical românească pentru monitorizare și tratament. Parametrii funcțiilor vitale se situează în limite normale, însă, necesită încă o perioadă de câteva săptămâni de repaus până la recuperarea completă.

Cam atât din teatrul de operaţii pentru moment, misiunile continuă aşa cum va continua şi povestea noastră, a inimilor neînfricate…

Lt.col Ene Toni

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.