Jurnalism cetatenesc

        Doar vechiul tei

Ziarul de Vrancea
12 sep 2017 1322 vizualizări
Septembrie, -lună de zgomot, bucurie, speranţe şi emoţii pentru cei care trec pragul şcolii. Greu să treci pe hârtie ,,interiorul celor care vin prima dată fie la "pregătitoare" , fie la clasa a 5-a.
        Cei din satul Copăceşti nu au avut din păcate parte de aşa ceva!... "Bătrâna Doamnă", şcoala veche a trecut în proces de demolare. "Ea", care a pregătit mulţi, foarte mulţi oameni, smulgându-i din rândurile animalelor este pusă la pământ.

                                                                       

   Cei 7-8 copii stau ghemuiţi în jurul unui singur învăţător (foarte valoros), iar sătenii privesc neputincioşi cum şcoala cu atâtea amintiri este dusă la râpă.

        Bătrânii satului au înţeles menirea şcolii şi prin "Casa Şcoalelor", cu banii lor plătiţi în timp au ridicat un modest cuib de educaţie şi cultură. Au dat învăţătorului Ion Novac 6 hectare de vie "Ca domnul să rămână în sat şi să ne înveţe copiii...", au plătit salariul din taxele şi impozitele lor, văzând tot timpul în el speranţa spre lumină.

        Sacrificii au făcut şi alţii, în fuga acestor simple note menţionez pe Xanta Clara care dă un hectar pentru şcoala de la Angheleşti, pe Sava Atanasiu care înfiinţează şcoala de la Rugineşti cu un singur elev plătind preotul Alexandru Antoniu, sau pe academicienii Atanasiu care au dat pământ pentru şcoala de la Văleni. Nu pot să nu menţionez că statul a dat pământ pentru şcolile comunale în 1921-1922, dar încă o mare ruşine apasă, niciun director de la acea vreme NU a cerut patrimoniu şcolilor, având grijă doar de revendicările lor.

        Fără şcoală şi biserică o comunitate este cionţită, devine animalieră, doar tuburi digestive fără orizont, drum şi speranţă.

        În această stare dezolantă accentuată de faptul că şi puţinii copii care au mai rămas fug spre Adjud, doar vechiul tei din curte păstrează liniştit "Gândurile tinereţii", "vechiul vis" şi "lacrima fierbinte".

        A rămas falnic şi tăcut, un reper a ceea ce a fost cândva.

                                                                                                                                Profesor Istorie Mihai Gherasim - Copăceşti

 

Citiți și:

"SĂ-I UNIM PE TOŢI FRAŢII NOŞTRI" -un alt text trimis  redacției Ziarului de Vrancea de  profesorul de  istorie Mihai Gherasim  din  Copăceşti, comuna Ruginești,județul   Vrancea 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.