Jurnalism cetatenesc

Biruit-a gându!

Ziarul de Vrancea
20 aug 2018 2315 vizualizări

  Să văd, trăiesc și să simt un eveniment cultural pe valea Domoșiței, fapt ce a trezit din amorțire o așezare răzășească pedepsită după unele păreri la adormire veșnică.

Citiți și:Zilele Diasporei la Ruginești, Vrancea pe 18-19 august 2018

 i        Simplu cronicar notez că a cam lipsit „curtea mare” dar a venit „curtea mică și măruntă”, a fost rostire, muzică, vers, rugăciuni, îndemnuri, toate având un numitor comun - CENTENARUL STATULUI NAȚIONAL UNITAR ROMÂN.                                                                 

        Rugineștenii au „adus acasă” pe cei căzuți în 1877, 1916-1918, 1941-1945, pe cei chinuiți în temnițele comuniste, sau căzuți in decembrie 1989, printr-un monument simplu dar cu suflet, recunoștință și convingerea că „ȚĂRI SUNT MULTE, PATRIA - UNA”.

    Nu au cerșit, nu au bătut la „porți străine”. Tot ce au făcut a fost prin spiritul lui Simion Mehedinți „Nu poate face statul câte poate satul”.

    Simpozionul având ca temă Centenarul 1918-2018 a fost o reușită totală prin locație - Biserica - sau luările de cuvânt a unor oameni cu mari contribuții la istoira locală și națională. De la simpozion nu a plecat nimeni și îmi amintesc de Bacău și marele IULIAN ANTONESCU, când se venea la conferințe fără convocatori!... Ce greu este astăzi să prezinți o carte sau o temă și să mai fii și ascultat!

    Rugineștenii și-au adus „acasă” pe Sava Atanasiu, academician, pe Iftimie Novac, învățător eminent, pe Negru Iordache, căzut în 1916, pe mulți știuți și neștiuți pomeniți în fiecare duminică în Biserică pe fiecare după numele său. Au înțeles sensul cuvintelor - Unire - Reîntregire - Dușman - Dușmănie -, s-au gândit la bisericile de lemn, fântânile de la Balaci și Răcilă, la condiții pentru ca cei plecați să poată veni acasă cu banii lor, mentalitatea și experiența lor, și au sesizat necesitatea într-o vreme distructivă a unui muzeu etnografic al văii Domoșiței (deocamdată s-a fixat locația).

    Simplu cronicar „om de pământ” am scris aceste rânduri „cu mână de lut”... „ea v-a putrezi... cuvântul va dăinui” și cer bunului Dumnezeu iertare și îngăduință ca la inaugurea muzeului să folosesc același titlu... „Biruita gându!...”

                

                        A consemnat profesor Mihai Gherasim

                                                    Copăcești

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.