Foto-bijuterie: Focşanii fotografiaţi din Clopotniţa Bisericii „Sfântul Ioan”, din actuala Piaţă a Unirii, la 1900
Ziarul de Vrancea vă prezintă în exclusivitate cea mai veche foto carte poştală cu Focşanii de altădată
La cumpăna dintre secolele XIX şi XX un fotograf inspirat îşi lua voluminosul aparat foto cu burduf, cu trepied, cu tot şi se urca în clopotniţa Bisericii „Sfântul Ioan” din actuala Piaţă a Unirii pentru a realiza o panoramă spectaculoasă atunci, încă mai spectaculoasă acum. Dacă ne luăm după ora indicată de orologiul încremenit în timp, cadrul a fost luat undeva pană în pranz, cam în jurul orei 10:25.
Zona aleasă de fotograf spre imortalizare este cea din spatele vechiului Palat Municipal, fapt ce îi conferă un plus de valoare ilustratei, aceasta fiind cam singura care ne dezvăluie ce era în zona în care astăzi există Casa Corpului Didactic. Mai mult decat atat, calitatea foto a cărţii poştale permite aprofundarea detaliilor şi implicit o redare vizuală mai bună a arhitecturii focşănene de acum un veac. De exemplu, pe defunctul Bulevard al Şcoalelor ce trecea prin faţa Palatului se distinge un grup de focşănence. Le dă de gol umbrelele purtate pentru a se proteja de soare. Totodată, treptele primăriei erau străjuite de mici şi cochete lampadare, acestea dand Pieţei un aer feeric, de poveste. Dar, bineînţeles, surprizele mari vin în planul doi, şi-n plan îndepărtat. Pe locul blocurilor în care a funcţionat Romarta şi cele din spatele lor se văd casele şi dependinţele focşănenilor de altădată. Casa punctată cu albastru este, după toate probabilităţile, locuinţa fotografului Franz Koroschetz, dar şi atelierul în care artistul fotograf a realizat mii şi mii de poze. În spatele Palatului Municipal, însemnată cu mov este turla Bisericii Sf. Dumitru, iar în plan îndepărtat se văd încă trei edificii importante. Însemnată cu galben este clădirea care a servit drept sediu pentru Tribunalul Putna, acesta avand să fie demolat circa un deceniu mai tarziu, iar pe locul lui urmand să se ridice Palatul Administrativ (Prefectura veche).
Un oraş pierdut pe care încercăm să-l descoperim
Clopotniţa din care fotograful anonim a surprins splendida imagine (Sursa Arhivele Naţionale Vrancea)
În dreapta şi însemnată cu verde este Farmacia „Oravetz”, una din puţinele case cu etaj din acea zonă şi acea vreme. Mai la dreapta ei avea să se ridice, tot peste un deceniu, Teatrul „Pastia”. Şi-n fine, turla însemnată cu roşu este de la Biserica „Sf. Nicolae Stroe”, lăcaşul de cult din vecinătatea fostei Case a Căsătoriilor. O urbe pe care puţini bunici au povestit-o nepoţilor, cu case cu etaj sau fără, cu edificii publice şi particulare, cu coloane şi frontoane, după moda vremurilor. Un oraş pierdut pe care, în funcţie de „renumeraţie şi buget”, încercăm să-l descoperim. Deşi data exactă a foto-ilustratei nu o putem stabili, aceasta datează cel mai tarziu din 1905, an în care clopotniţa a fost demolată din cauza unei stări de degradare mai mult sau mai puţin avansată. Dacă ar mai fi rămas în picioare pană la ocupaţia germană din Primul Război Mondial, acum am fi avut nenumărate foto-bijuterii realizate de nemţi. Chiar şi la modul în care s-a scris istoria, această imagine document mai completează o piesă mare din puzzle-ul numit „Focşanii de altădată”. Menţionăm că imaginea a devenit publică graţie parteneriatului dintre Institutul pentru Memorie Vizuală şi site-ul focsaniulvechi.ro. (S. TUDOSE)
Articol republicat în Ziarul de Vrancea.Prima publicare luna iulie 2014