Arhiva

Prioritati financiare pentru mama si copil

Gabriel Sava
28 ian 2005 891 vizualizări
Cele mai mari sume se aloca pentru laptele praf u si romii vor fi monitorizati din punct de vedere medical

Autoritatile trebuie sa aiba mai multa grija de mame si copii. Una din prioritatile Ministerului Sanatatii este, conform sumelor alocate pentru acest sector, asistenta mamei si a copilului. Vrancea beneficiaza numai pentru acest program de 10 miliarde lei. Aproape jumatate din suma revine cheltuielilor cu laptele praf destinat sugarilor. Ca si cuantum, aceste sume vin ca o mana cereasca pentru tinerele mame, dupa situatia dezastroasa de la sfirsitul anului trecut. Amintim ca, in decembrie 2004, mai multe primarii din judet s-au aflat in imposibilitatea de a onora cererea de lapte praf cuvenit prin lege. O repartitie importanta de fonduri din acest program se refera la profilaxia anemiei la gravida. Astfel, gravidele aflate in evidenta medicilor de familie precum si cele internate in unitatile spitalicesti pot beneficia in mod gratuit de antianemice. Tot in cadrul aceluiasi program, DSP Vrancea a alocat sume considerabile pentru profilaxia rahitismului si a anemiei feriprisive la copil. Pentru profilaxia malnutritiei la prematuri, DSP a alocat in 2005 suma de 250 milioane lei. In sumele prevazute pentru anul 2005 privind programele desfasurate de Ministerul Sanatatii prin directiile judetene de sanatate publica se regasesc si bani pentru comunitatea rroma. Pentru acest program, in Vrancea au fost alocati 427 milioane lei. Acestia urmeaza sa ajunga in cele patru localitati din judet unde comunitatile rrome sint bine reprezentate, respectiv Marasesti, Slobozia Bradului, Sihlea si Panciu. In aceste localitati, incepind cu sfirsitul lui 2003, functioneaza cite un mediator sanitar. Principalul rol al acestora este de a determina populatia rroma sa apeleze la serviciile medicale in special in cazul mamelor si copiilor, dar si a batrinilor. Se stie ca educatia medicala este destul de precara in rindul rromilor, motiv pentru care tinerii acestei etnii ajung sa sufere de afectiuni cronice de la o virsta frageda.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.