Arhiva

Ancheta la TVR si radioul public

Ziarul de Vrancea
24 ian 2005 827 vizualizări
Ministrul Culturii vrea sa verifice independenta celor doua institutii. In ultimii patru ani, SRTv si SRR au fost porta-vocea PSD si au devenit institutii de manipulare.

Se anunta zile negre pentru Televiziunea lui Valentin Nicolau si Radioul lui Dragos Seuleanu. Dupa patru ani in care cei doi au dat dovada de o jenanta slugarnicie fata de PSD, noii guvernanti le cer socoteala. Cei doi sint acuzati ca au facut dintr-o televiziune publica una aservita fostei Puteri. Ministrul Culturii, Mona Musca, a declarat, simbata la Brasov, la o reuniune a PNL, ca va cere, personal, Parlamentului sa infiinteze o comisie parlamentara de ancheta la posturile publice de radio si televiziune. "Acest lucru este necesar si voi face personal aceasta cerere pentru ca este vorba de bani publici, dreptul contribuabilului la informatie si obligatia noastra sa vedem ce se intimpla cu banii publici", a spus Mona Musca. Ministrul Culturii a precizat ca, in functie de rezultatele comisiei parlamentare de ancheta, va putea fi modificata legea referitoare la cele doua institutii. La rindul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, tot la Brasov, ca sustine efectuarea unor anchete parlamentare la societatile publice de radio si televiziune. "Cele doua institutii sint publice, iar in ultimii ani au fost criticate de opinia publica si de oficialii UE referitor la maniera lor de a-si indeplini activitatea", a spus Tariceanu.

El a spus ca o analiza a unei comisii parlamentare asupra activitatii celor doua institutii nu reprezinta o imixtiune a politicului in activitatea radioului public si televiziunii publice. Si cu doua zile inainte, premierul se declarase nemultumit de modul in care Televiziunea Romana si Societatea Romana de Radiodifuziune isi desfasoara activitatea. "In ciuda campaniei de presa din ultimele zile a directorului TVR, care vine cu argumente interesante si originale privind necesitatea independentei televiziunii, nu pot sa nu imi pun problema daca acest lucru l-a framintat si in perioada in care la guvernare era PSD", a spus Tariceanu. El a evitat sa raspunda daca directorii generali ai celor doua institutii vor fi schimbati din functie. Schimbarea din functie a presedintilor-directori ai societatilor publice de radio si televiziune poate fi facuta numai de Parlament. Raportul de activitate al SRR pe 2003 nu a fost discutat anul trecut, analiza lui cazind in sarcina noului Parlament.


"Independentul" Nicolau este indignat


Culmea este ca presedintele SRTv, Valentin Nicolau, a descoperit in interventia lui Tariceanu "o proba clara" privind imixtiunea politicului in activitatea televiziunii publice. Nicolau a declarat ca asteapta venirea comisiilor parlamentare de ancheta la televiziunea publica, cerute de ministrul Culturii, Mona Musca, si spera ca acestea sa nu vina "cu sentinta in plic". Mai mult, seful SRTv subliniaza ca va trebui analizata activitatea TVR si in perioada 1997 - 2004 si nu doar perioada 2000 - 2004. "Sper ca acestea sa nu vina cu sentinta in plic, iar anchetele sa nu aiba ca scop doar insailarea de argumente refabricate, pentru ochii lumii, astfel incit sa para justificata decizia de schimbare a conducerii TVR, asa cum s-a antepronuntat premierul Tariceanu. De asemenea, sper ca doamna ministru Mona Musca sa fie de acord si, implicit, sa solicite acestor comisii sa analizeze activitatea TVR in perioada 1997 - 2004 si nu doar perioada 2000 - 2004", a declarat Nicolau. El a apreciat si ca Legea de organizare si functionare a SRTv "este defecta", inca din anul 1994 cind a fostaprobata in Parlament.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.