Arhiva

Coada la impartit dreptatea.

Mihai Boicu
11 feb 2005 4384 vizualizări
Cladirea Tribunalului Vrancea si a Judecatoriei Focsani a devenit neincapatoare pentru judecatori. Acestia trebuie sa astepte pina se elibereaza salile de judecata pentru a judeca la rindul lor.


Judecatorii vrinceni lucreaza in schimburi


Tribunalul Vrancea este neincapator pentru numarul mare de procese care se judeca in salile sale. Judecatorii sint nevoiti in zilele aglomerate sa astepte pina ce se termina sedinta de judecata intr-una din sali, pentru a incepe la rindul lor sa imparta dreptatea. In acelasi spatiu cu Tribunalul functioneaza si Judecatoria Focsani, iar cei 52 de judecatori trebuie sa solutioneze anual, in cinci sali de judecata, peste zece mii de dosare. In special in zilele de miercuri si vineri, atunci cind se judeca procesele penale, completele de judecata de la Judecatorie sint nevoite sa astepte pina la eliberarea unei sali. Daca procesele se prelungesc, se apeleaza la una din cele doua sali ale Tribunalului. Si, daca si aceasta varianta cade, atunci ziua de judecata se prelungeste in unele cazuri pina dupa ora 15.00, atunci cind se termina programul institutiei. Dupa cum se stie, la procesele penale este nevoie si de aparatura de inregistrare, asa ca judecatorii intimpina probleme si din aceasta cauza. "Nu avem cum sa rezolvam, nu sint posibilitati. Am facut inca o sala pentru Judecatorie la subsol, care arata ca un buncar", ne-a declarat judecatorul Vasile Teodorescu, purtatorul de cuvint al Tribunalului Vrancea. Perspectivele pentru a obtine noi spatii sint destul de reduse. Citeva servicii ale institutiei s-au mutat intr-un spatiu nou, insa acesta nu este adecvat pentru a amenaja alte sali de judecata. Singura solutie este repartizarea unei noi cladiri. "Este posibil ca alte sali de judecata sa fie amenajate in alta parte, sau sa fie amenajate acele tribunale specializate", a mai declarat judecatorul Vasile Teodorescu. Pina la gasirea unor noi spatii, lucru putin probabil in viitorul apropiat, judecatorii se vor inghesui in cladirea Tribunalului, impreuna cu peste 60 de persoane, care alcatuiesc personalul auxiliar.

Judecatorii s-au inmultit de la an la an

Cocheta cladire a Tribunalului Vrancea a fost terminata in anul 1912 si a fost afectata de cutremurele care au avut loc de-a lungul timpului, in special cel din 1977. Imobilul este inscris pe lista monumentelor arhitecturale incluse in patrimoniul national si nu a suferit reparatii serioase de pe timpul comunismului. Initial, in acelasi spatiu functiona si Parchetul. In 1990, la Tribunal lucrau opt judecatori, iar la Judecatoria Focsani opt sau noua. Acum, in cele doua instante lucreaza peste 50 de judecatori. Din acest motiv, s-au repartizat doua noi sali pentru procese in urma cu citiva ani. Sala mica a Tribunalului era initial rezervata arhivei institutiei, in timp ce acum acolo se judeca in special procesele comerciale din cauza spatiului restrins. Pentru Judecatorie s-a amenajat o sala la subsolul imobilului, unde in timpul verii este o caldura infernala. Procesele penale sint o problema si pentru faptul ca trebuie inregistrate, iar salile trebuie dotate cu aparatura speciala. Din acest motiv, acuzatii nu pot fi judecati in orice spatiu. In zilele aglomerate sint, de regula, cinci complete de judecata, insa au fost si cazuri in care s-a ajuns la sapte, iar procesele s-au intins pina dupa orele 18.00. Daca in "sala pasilor pierduti" incap citeva sute de oameni, nu acelasi lucru se poate spune despre birourile judecatorilor, grefierilor si personalului auxiliar ingramadite la etaj si subsol. In oficiile de citiva metri patrati lucreaza cite patru, cinci judecatori. Cel mai greu e cu judecatoarele care se vaita ca se sufoca din cauza lipsei de spatiu. "Nu stam deloc pe roze cu spatiul, nici la salile de judecata si nici in birourile noastre de lucru. Uneori, la studiul dosarelor, e chiar ingramadeala. In curind cred ca ne vom muta in pod", ne-a spus unul dintre judecatori.

Caldura fuge pe fereastra

Salile de judecata ale Tribunalului Vrancea se incalzesc mai degraba de la rasuflarea persoanelor implicate in procese decit de la calorifere. Anul trecut, in plina iarna, a fost schimbata centrala termica a institutiei, insa temperatura a ramas tot scazuta. Cauza o reprezinta ferestrele si usile Tribunalului, care, din cauza vechimii, nu mai izoleaza termic cladirea asa cum ar trebui. Toata stoleria, care are aceasi virsta cu cladirea, trebuie inlocuita. Acest lucru este greu de realizat, deoarece Tribunalul este monument arhitectural si este nevoie de aprobarea speciala a Ministerului Culturii. In plus, usile si ferestrele noi trebuie sa arate la fel cu cele vechi. "Nu avem fonduri pentru a le inlocui. Cind temperatura scade sub zece grade, sint probleme. Centrala functioneaza, nu poti sa pui mina pe calorifere, insa caldura se pierde prin ferestre", ne-a declarat Vasile Teodorescu. Pina la momentul in care ferestrele vor fi inlocuite, judecatorii mai pun prin birouri cite un resou sau un calorifer electric pentru a se incalzi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.