Arhiva

Jaful din padurile vrincene poarta marca PSD

Ziarul de Vrancea
11 feb 2005 4749 vizualizări
Relatia dintre Directia Silvica Focsani si fabrica lui baronului PSD Dumitru Sechelariu a fost una preferentiala si posibil penala. Aceasta concluzie se desprinde din raportul prezentat ministrului agriculturii Gheorghe Flutur. Nu este greu de facut legatura politica dintre personajele implicate in afacerile cu lemn din judet.



Corpul de Control al Ministerului Agriculturii a asezat zilele trecute pe masa ministrului Gheorghe Flutu un raport de peste 50 de pagini din care reiese dimensiunea impresionanta a jafului care a avut loc in ultimii ani in padurile din judetul Vrancea. Desi raportul este tehnic si nu are conotatii politice, in spatele firmelor aflate in relatii contractuale cu Directia Silvica Focsani se afla oameni ai fostului partid de guvernamint. Ministerul Agriculturii a dictat si primele sanctiuni, 15 persoane din sistem fiind destituite din functii. Foarte probabil, furtul din paduri nu va fi stopat, intrucit mafia are ramificatii adinci in sistem, pina la brigadieri, padurari si simpli paznici. Raportul Corpului de Control s-a lasat si cu o sesizare penala, dupa ce conducerea Directiei Silvice Focsani a "oferit" fara licitatie lemn pentru celuloza fabricii Letea Bacau, care apartine fostului primar PSD al orasului Bacau, Dumitru Sechelariu. Cu toate ca pretul pentru un metru cub de celuloza rasinoasa a fost stabilit la 750.000 de lei, contractul a fost incheiat pentru o suma mult mai mica. Desi a fost facut responsabil direct, ex-directorul Directiei Silvice, Gicu Duta, da vina pe subordonati.

Lemn vindut la pret redus

Suprafata totala a fondului forestier din judetul Vrancea insumeaza aproape 200.000 de hectare, reprezentind 39 la suta din teritoriu. Din punct de vedere forestier, Vrancea ocupa locul 12 pe tara. Tocmai de aceea, sefii silviculturii vrincene si nu numai s-au gindit probabil ca este loc de furat. Suspiciunile referitoare la incalcarea legii prin modalitatea de vinzare de masa lemnoasa intre Directia Silvica Focsani si fabrica de hirtie Letea Bacau au fost confirmate si sint numai un capitol din raportul Corpului de Control al Ministrului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Daca PSD ar fi ramas la putere, aproape sigur aceste afaceri ar fi fost ingropate definitiv. Raportul a dezvaluit aspecte putin cunoscute publicului legate de afacerile tenebroase derulate sub cupola Directiei Silvice. Practic, in timp ce fabrica de hirtie Letea Bacau, ce apartine fostului primar PSD Dumitru Sechelariu, scumpea aproape nejustificat pretul hirtiei, Directia Silvica din Focsani ii vindea lemnul la pret redus. Practic, licitatia care a avut loc cu incalcarea reglementarile in vigoare a fost declarata ca fiind nula. In primul rind, asa cum se desprinde din textul raportului, "procesul verbal de licitatie nr. 3323/26.03.2004 ce a avut ca obiect vinzarea lemnului pentru celuloza este semnat doar de doua persoane fara a se specifica identitatea acestora. Organizarea si desfasurarea licitatiei s-au efectuat cu incalcarea grava a prevederilor Regulamentului aprobat prin H.G. nr. 85/2004 (n.r. - pentru aprobarea regulamentului de vinzare a masei lemnoase de catre detinatorii de fond forestier proprietate publica catre agentii economici), fapt care determina nulitatea acestei licitatii". Practic, dupa cum se paote constata, cei care au incheiat aceasta tranzactie s-au gindit mai putin la lege si mai mult la satifacerea pretentiilor clientelei politice.

Licitatii fantomatice

Asa cum specifica raportul ministerial, inclusiv negocierea dintre Directia Silvica Focsani si conducerea Letea a fost viciata.

"Valorificarea sortimentului lemn pentru celuloza catre SC LETEA SA BACAU s-a facut fara o licitatie prealabila legal organizata. A fost incheiat procesul verbal de negociere nr. 3543/31.03.2004 (conform registrului de corespondenta a unitatii numarul de inregistrare 3543 este din data de 06.04.2004) fara sa se precizeze cantitatea negociata. Acest proces verbal este semnat din partea Directiei Silvice Focsani numai de catre director, director economic si reprezentant birou productie". Legat de aceasta situatie, ambii directori neaga ilegalitatile si considera ca Letea era singura alternativa, fara a spune nimic despre contractul al carui obiect este lemnul de rasinoase. La acest capitol, Corpul de Control al MAPDR a nominalizat drept vinovati pe Gica Duta directorul general, Marian Stoica consilierul juridic, Alexandru Manole director economic si inginerul Marinescu Mihail, responsabilul compartimentului "Productie". Legat de organizarea licitatiei, fostul director Gica Duta a declarat ca responsabil in aceasta situatie este in primul rind fostul director tehnic Ion Olteanu, care a fost si presedintele Comisiei de Licitatie. "Comisia de licitatie se ocupa de organizarea si desfasurarea licitatiilor. Eu nu am facut decit sa iau la cunostinta despre rezultatul acestora. Daca a fost vorba de o greseala, aceasta trebuie imputata celor care au format comisia de licitatie si nu directorului general", a declarat ex-directorul Gica Duta. Contactat telefonic, fostul director tehnic Titi Olteanu ne-a declarat ca, in opinia sa, licitatia a fost organizata in mod legal, cu respectarea tuturor conditiilor impuse de lege. "Noi am publicat in cotidianul "Adevarul" anuntul de licitatie pe la jumatatea lunii februarie a anului trecut. La data respectiva, nu am avut nici un ofertant, asa ca am demarat negocierile directe pentru lemnul pentru celuloza. In acest mod am intrat in contact cu fabrica de hirtie de la Letea", a povestit fostul director Titi Olteanu. Acesta nu a amintit insa nimic despre contractul legat de lemnul de rasinoase care constituie baza acuzatiilor si nici de modalitatea de negociere cu fostul lider PSD.

"Afacerea Letea" a ajuns la politie

"Contractul de vinzare cumparare nr. 61/06.04.2004 s-a incheiat pentru o cantitate de 3000 mc celuloza rasinoase fata de oferta de 1000 mc franco vagon. Pretul negociat a fost de 750.000 lei/mc, iar contractul s-a incheiat pentru o valoare de 701.000 lei/mc franco vagon. La data incheierii acestui contract pretul lemnului de foc din specia rasinoase loco depozit (ADSVL Odobesti) era de 620 mii lei/mc. în acest context se poate aprecia ca preturile celor doua sortimente sint sensibil egale, desi sortimentul lemn rasinoase pentru celuloza este superior sortimentului de lemn de foc", specifica textul raportului ministerial. Practic, desi pe piata materialul lemnios se vindea mult mai scump, fostii sefi ai Directiei Silvice Focsani au acceptat sa vinda mai ieftin, dat fiind ca beneficiarul era un important lider politic aflat la putere. Fara a face referire la acest contract, atit Gica Duta cit si Titi Olteanu au declarat ca interesul a fost al Directiei Silvice Focsani de a incheia acest contract. "Lemnul de tei este putin caloric si nimeni nu-l agreeaza ca si lemn de foc. Din acest motiv, noi am cojit circa 400 mc de lemn de tei pe care l-am livrat fabricii Letea in conditii contractuale avantajoase", considera directorul Gica Duta. Fostul director nu a dat explicatii si despre diferenta de cantitate pina la 3.000 de metri cubi, ca sa nu mai vorbim ca teiul nu face parte din categoria rasinoaselor. Acuzatiile in aceasta tranzactie se refera la incalcarea flagranta a H.G. 85/2004, care se refera la vinzarea de masa lemnoasa catre agentii economici. Vinovatii nominalizati de organele de control in cazul tranzactiei cu SC Letea SA Bacau sint fostii directori Gica Duta, Alexandru Manole, Marian Stoica, consilierul juridic, si inginerul Mihail Marinescu, responsabilul compartimentului "Productie". Gica Duta si Titi Olteanu au platit deja cu functiile pentru aceste nereguli, dar au scapat ieftin dat fiind ca organele de ocntrol au propus desfacerea disciplinara a contractelor de munca. "Afacerea Letea" a ajuns si in atentia Inspectoratului General al Politiei in vederea efectuarii de cercetari pentru a se stabili daca cele constatate pot fi apreciate ca infractiuni. Vom reveni cu amanunte interesante despre afacerile cu lemn derulate in ultimii ani in Vrancea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.