Arhiva

Trei institutii ce cultura, un obiect de activitate?

Valentin Muscă
10 feb 2005 3055 vizualizări
trei institutii de cultura din Vrancea au acelasi obiect de activitate: cultura populara. in realitate fiecare sustine ca face altceva. nici una nu îsi asuma cu adevarat responsabilitatea culturii populare. nimeni nu vede deteriorarea patrimoniului vrîncean.in schimb, toate trei deplîng lipsa fondurilor



Una din politicile culturale ale regimurilor comuniste a fost inregimentarea cetatenilor in tot felul de institutii de cultura ce nu difereau decit prin titulatura, avind acelasi obiect al muncii. Dupa 1989, politica a continuat. Trei institutii vrincene se ocupa de aceeasi problema: cultura populara si patrimoniul cultural al Tarii Vrancei. Aceste trei institutii sint: Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National, prin Departamentul Patrimoniu, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale si Sectia de Etnografie a Muzeului Vrancei.

Problema principala de care s-au lovit responsabilii de la Cultura in ultimii a fost, este si va fi LIPSA BANILOR, tradusa prin expresii de genul: «nu am primit bani suficienti», «nu avem bani pentru cultura», «bugetul este mic», «sint alte prioritati», «cultura este un lux», etc, samd. Dupa 1989, Ministerul Culturii a primit intre 0,2 si 0,5, % din bugetul fiecarui an, in functie de tepele de la bugetul de stat. La nivel judetean s-au alocat culturii mai mult de 10 % din exercitiul bugetar 2005. Bref, bugetul alocat culturii - la nivel national si local - a fost si va fi unul sarac. De aceea s-ar fi cazut ca pe plan national si local sa existe o politica riguroasa pentru cheltuirea acestor bani. Ceea ce constatam ne face sa tragem doua concluzii : fie cei care voteaza bugetul pentru cultura isi bat joc de banul public in mod constient, din ratiuni doar de ei stiute, fie nu cunosc in amanunt cu ce se ocupa insitutiile de cultura din judet si atunci este vorba de incompetenta. Pentru a demonstra rationamentul o sa va prezentam pe scurt trei institutii de cultura din Vrancea, la care obiectul de activitate este acelasi. Doua sint platite din bugetul local, una de Ministerul Culturii si Cultelor.

Cultura populara la Centru Judetean

1. Prin Legea nr 60/18 august 2004, fostul Centru Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare Vrancea a fost reorganizat in Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vrancea. Pentru reorganizarea acestui centru s-a avut la baza Legea 292/2003 privind reorganizarea si functionarea asezamintelor culturale si Ordinul 2193/2004 al Ministerului Culturii si Cultelor care priveste functionarea asezamintelor culturale. Obiectul de activitate al acestui centru este vast si il gasim detaliat - atentie ! - pe 4 pagini in Regulamentul de functionare. Se poate insa rezuma astfel, fara a pierde esentialul: cercetarea traditiei si creatiei populare; protejarea acestora; coordonarea metodologica la nivel judetean a caminelor culturale si caselor de cultura; promovarea indeletnicirilor populare; dezvolatarea schimburilor la nivel judetean; acorda Atestat de autenticitate creatiilor populare. în Regulamentul institutiei, capitolul 3 priveste Patrimoniul. în exercitiul bugetar 2005, Centrului i s-au acordat 2,4 miliarde de lei. La care se adauga plata leasing-ului pentru microbuzul aflat in folosinta institutiei. Din organigrama institutiei rezulta ca in acest Centru ar trebui sa functioneze 17 persoane, din care doua pe post de conducere. Directorul centrului, Danut Stoianof, recunoaste ca, grosso modo, obiectul activitatii este acelasi, insa «atributiile fiecarei institutii sint diferite si nu se suprapun.» Interesanta explicatie ce merita mai degraba o analiza lingvistica, intrucit domeniul de activitate este sinonim cu cel al celorlalte doua insitutii pe care le vom descrie in rindurile care urmeaza.

Cultura populara la Sectia de Etnografie

2. A doua institutie care se ocupa de acelasi lucru este Sectia de Etnografie a Muzeului Judetean Vrancea. Ea are ca obiect de activitate, cum bine o defineste titulatura institutiei, studierea si punerea in valoare a culturii populare vrincene. Sigur, si conservarea acesteia, avind in grija «Muzeul Satului» din Cringul Petresti si ar fi putut foarte bine sa aiba, din punct de vedere stiintific, toate colectiile muzeale din judet. Seful Sectiei de Etnografie, profesorul Ioan Cherciu, nu vede o suprapunere de institutii pe acelasi obiect de activitate, desi cultura populara si patrimoniul cultural vrincean le este comun celor trei institutii. Ceea ce subliniaza profesorul Ioan Cherciu este «lipsa crasa de colaborare intre aceste institutii si faptul ca Sectia de Etnografie a Muzeului Vrancei nu a primit in 2004 nici un leu pentru cercetare si publlicatii.»

Cultura populara la «departamentul» Patrimoniu

3. în sfirsit, a treia institutie este «departamentul» Patrimoniu de pe linga Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National. Prin Legea 182/2002 Patrimoniul a trecut de la Muzeul Vrancei la DJCCPCN, desi Muzeul are prin menirea sa si protejarea patrimoniului si a culturii populare. Mai mult are si persoane competente si logistica necesara. Nu stim ce logica a stat la baza Legii 182/2002, cert este ca Oficiul de Patrimoniu putea ramine foarte bine la Muzeul Vrancei, unde ii este locul si unde se mai gasesc inca o parte din arhive. Legea s-a dat acum trei ani. Sintem in 2005 si arhivele nu au fost mutate de la Muzeu la DJCCPCN! Prin Legea 182 s-a incarcat organigrama Directiei cu inca un departament, ca si cind la Ministerul Culturii banii dadeau afara. Daca actualul ministru doreste aerisirea Ministerului Culturii si Cultelor ar trebui sa anuleze Legea 182, care este una ce a creat functii, nu si randament. Obiectul de activitate al «departamentului» de Patrimoniu este «protejarea patrimoniului cultural national; colaborarea cu institutiile muzeale in desfasurarea activitatii de cercetare, evidenta, conservare, restaurare si punere in valoare a patrimoniului cultural; sprijina actiunile de revitalizare a traditiilor, obiceiurilor si datinilor locale.» (A se consulta en detaliu pe www.vrancea.djc.ro). Responsabila acestui departament, Verena Arvinte, este de acord ca «responsabilitatile converg, dar exista doua subordonari. Patrimoniul tine de Ministerul Culturii, in timp ce Muzeul Vrancei si Centrul Judetean tin de Consiliul Judetean Vrancea.»

Inflatie de functionari, criza in cercetare

Din descrierea celor trei institutii se poate limpede constata ca obiectul de activitate al celor trei institutii este cultura populara, exprimata de fiecare institutie cu un vocabular usor diferit. Desigur, reprezentantii celor trei institutii citate si-au definit obiectul muncii de o maniera care sa arate ca fiecare se ocupa de cu totul altceva. Noi credem ca doar forma este usor inselatoare si daca am merge pe rationamentul celor care iubesc birocratia, am mai putea infiinta vreo zece cu titulaturi usor diferite, dar cu acelasi obiect al muncii. în realitate mai exista si alte comisii si asociatiuni care au acelasi obiect de activitate. Stiintific, nici una din cele trei institutii nu recunosc decit pe jumatate responsabilitatea in domeniu. Dupa ce am verificat bugetul la cultura pe 2005, ii asiguram pe cei care se vaita de bani, ca bani exista, dar se risipesc pe prea multe functii, in fel de fel de centre «judetene», «regionale» si «locale» ce nu isi gasesc locul intr-un judet sarac, unde exista deja o institutie - Muzeul Vrancei - care are Sectii ce pot oricind sa se ocupe de cultura populara, de traditiile vrincene si de patrimoniul acestui judet. Astazi, in loc sa depasim momentele sumbre ale trecutului, ne-am intors in forta la fanariotismul birocratiei. Avem functionari, ne lipsesc insa specialistii. Ceea ce se intimpla in lumea culturala a judetului nu este o exceptie. Este regula. în concluzie, cultura populara vrinceana a ajuns o vaca de muls, de care trag toti si pe care n-o ingrijeste nimeni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.