Arhiva

Igienizarea vietii politice locale.

Corneliu Condurache
10 feb 2005 893 vizualizări
Vai, ce probleme s-au mai abatut pe capul meu in ultimele zile! Nici nu stiu cum sa ma mai comport si ce sa fac! Mai am doar un pic si pot s-ajung in pragul disperarii! Pentru ca nu-i plac lui Oprisan editorialele mele in special, si-n general cam tot ce se scrie in "Ziarul de Vrancea"!

Vai, ce probleme s-au mai abatut pe capul meu in ultimele zile!

Nici nu stiu cum sa ma mai comport si ce sa fac!

Mai am doar un pic si pot s-ajung in pragul disperarii!

Pentru ca nu-i plac lui Oprisan editorialele mele in special, si-n general cam tot ce se scrie in "Ziarul de Vrancea"!

Cel care se batea nu de mult tiribombistic cu pumnii in piept constatind in acelasi timp singur, plin de admiratie fata de a sa persoana ca nimeni nu mai respecta legea ca el in Vrancea, a trimis marti spre seara si la redactia acelui ziar, care-i provoaca lui multe si mari nelinisti, un "Comunicat de presa".

Care inca din debut ii devoaleaza dispretul suveran fata de un lucru deloc minor si neinsemnat.

De banii publici. Pe care dovedeste si cu acest prilej ca desi e platit sa-i dramuiasca si sa aiba grija de ei, nu face decit sa-i praduiasca si sa-i fituie, cu aceeasi nepasare si dispret, in interesul personal si de gasca.

Astfel, desi consideratiile adinci din "Comunicatul" respectiv sint facute in calitatea sa politica, Oprisan printr-o manevra care i-a devenit caracteristica de citiva ani buni foloseste faxul Consiliului Judetean. Aceasta institutie publica n-ar trebui sa aiba vreo legatura cu problemele, inclusiv frustrarile politicianului, fie el imbracat in hainele si plin inca de apucaturile, greu debarasabile, de baron.

Dar in conceptiile sale, care au minunat pe multi in ultima vreme, si nu numai din Romania, orice este posibil.

Dupa principiul - foarte cunoscut inclusiv in latura sa preponderent practica dupa cum spun multi cunoscatori ai personajului - "hotul striga hotii", acuzatorul vesnic al ziarului pe care s-a tot "caznit" o legislatura sa-l suprime, numeste mai nou "Ziarul de Vrancea",-"presa de partid a aliantei aflata la guvernare"

Este terenul alunecos pe care tare i-ar mai fi convenit baronului sa ne atraga. Si s-a straduit din rasputeri, folosindu-se de specialitatea sa, diversiunile-n cascada, sa o si faca.

Nu i-a prea reusit, pentru ca ii mai repet, desi o stie foarte bine:

eu nu am fost, nu sint si nu voi fi membru al vreunui partid politic. Este un principiu pe care nu l-am incalcat si nu o voi face, atit timp cit sint directorul unui ziar si ma ocup de presa.

Dar este desigur mai greu ca un ins de moralitatea si conceptiile lui Oprisan privind rolul, locul presei si al libertatii de expresie intr-o societate democratica sa poata pricepe asa ceva. Consider, ca atare, ca am nu numai dreptul dar si chiar datoria sa nu risipesc energii inutile pe lucruri pe care el oricum nu are sanse sa le inteleaga.

Mai departe, in aceeasi rafuiala care s-ar vrea una politica si pe care baronul intelege sa o faca taman cu mine, desi il asigur cu sinceritate ca si-a calculat din nou gresit tinta, trece iarasi, cum o face tot mai des in ultimul timp, direct la un atac pesonal asupra mea. Despre care-l anunt de la inceput ca ma lasa indiferent, avind in vedere in primul rind ca vine de la o persoana precum a sa.

M-am obisnuit de ceva vreme cu stilul sau, in ciuda faptului ca ar fi trebuit sa invete ca se lupta cu mine de pe o pozitie pe care un politician onest ar trebui sa refuze sa o faca vreodata. Comportamentul sau vis a vis de deranjurile pe care eu i le provoc nu e deloc intimplator.

Daca, insa, ce am scris l-a suparat intr-o asa masura, inseamna ca lucrurile sint din punct de vedere jurnalistic pe calea cea buna. Ceea ce ma intereseaza, conform singurului tel pe care l-am avut si de care am tinut in aceasta perioada cont, este credibilitatea ziarului.

Atunci cind este descoperit intr-un punct de obicei Oprisan ataca, pentru a scapa. Asa a fost el, probabil, invatat. La fel procedeaza si acum, cu acuza pe care mi-o aduce, privind faptul ca, vezi Doamne, opinia mea din"Punctul de vedere" de marti, din care reiese ca vinzarea lemnului de cires s-a constituit in ultimii ani in Vrancea intr-una cu protectie politica, ar face jocurile unei grupari locale din noua coalitie aflata la putere. Careia eu vreau, ori as urmari sa-i fac jocurile, ei fiind "patronii mei din umbra".

Asa cum se stie si se poate verifica in colectia ziarului, acuzatia este cu atit mai absurda cu cit in chiar alte editii ale aceleeasi rubricii "Punctul de vedere" am scris ca inlocuirea intereselor gastii baronesti cu cele ale aliantei ar fi unul dintre cele mai contraproductive lucruri.

Cei care pot judeca minciunile si omisiunile oprisenesti, nu tocmai dezinteresate, sint prin urmare numai cititorii.

Iar schimbarile din functii si jocurile politice murdare prin ziare sint in exclusivitate obsesia si modul de actiune ale altcuiva pe care baronul il stie foarte bine, nu ale mele.

Eu daca as fi avut astfel de teluri, o puteam face demult, fara riscurile trecerii printr-o perioada de teroare greu de imaginat.

Pe care mi le-am asumat, refuzind conditia calda si comoda a cintaretilor afoni ai surogatelor si minciunii.

O alta diversiune pe care o practica Oprisan, si careia consider de asemenea necesar sa-i rezerv spatiul unui raspuns, este aceea a "atacului" meu concertat asupra sa si a Partidului Social Democrat care ar reprezenta, in opinia sa, pentru mine "visul urit".

Gaselnita in ce-ar consta? In identificarea convenabila baronului. A celui care incepe, cum este de acum de notorietate, sa aiba probleme majore cu Parchetul National Anticoruptie si cu PSD. Numai ca aceasta operatiune nu am facut-o si nu o voi face eu vreodata.

Din contra, eu am salutat cu orice prilej - si o voi face in continuare -, orice delimitare pe care o consider mai mult decit necesara intre Oprisan si politica.

Indraznesc sa anticipez totodata ca PSD va avea in Vrancea si in Romania, de altfel reale si foarte serioase probleme - din care a avut cu prisosinta si la alegerile din 2004 - atit timp cit nu numai la conducere, ci si in rindurile sale va fi Oprisan.

In Vrancea eu cunosc si am relatii absolut normale cu nu putini lideri, membri si simpatizanti ai formatiunilor politice aflate sau nu la guvernare, inclusiv cu membri sau simpatizanti PSD.

Asa cum trebuie sa fie ele intre un director al unui cotidian local si membri ai unui partid din judet.

De altfel si baronul stie foarte bine sau a putut-o constata, in ultimele campanii electorale, dar si dupa aceea, toate partidele politice care conteaza in Vrancea au avut relatii ce pot fi incadrate in sfera normalitatii cu noi.

In privinta afacerii "lemnul de cires" cea strins legata de Directia de Regim Silvic si Vinatoare Vrancea dar si de birouri bine capitonate de prin "Casa alba" care l-a deranjat peste masura pe Oprisan, imi exprim in continuare fara echivoc opinia:

Ea a facut parte dintre afacerile protejate politic si nu oricum.

Foarte probabil pe sume de bani negri foarte consistente.

Nu numai eu - si nici macar nu am defel pretentia ca sint original din acest punct de vedere - am o astfel de opinie.

Marti seara aproape in aceiasi termeni caracteriza situatia de la Directia Silvica Focsani in emisunea lui Stelian Tanase, de pilda ,redactorul sef al cotidanului Adevarul, Cristian Tudor Popescu.

Nici nu-ti trebuie, pentru a trage astfel de concluzii mai multe elemente decit cele deja reiesite din concluziile Corpului de Control al Ministerului Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Colaborate desigur, pentru ca nu-i interzis din fericire, cu altele pe care noi ca ziar de informatie local, cum nu-i anormal, le aveam.

Sa recapitulam si sa ne intrebam ca sa vedem dac-om avea sau nu dreptate:

1-Directorul Lefter o fi fost, au ba, numit acolo ca omul cumetrimii -care si aplica iata pina in ultimul ceas aceeasi tactica sugerata cum nu-i dificil de banuit, de pe undeva, din birourile baronesti, a imbolnavirii subite. Aproximativ similara cu cea a chestorul doctor electoral Silviu Crin Grosu?

2-Concluzia sefului Corpului de Control Gheorghe Tinel "Factorul poltic a jucat rolul primordial in prostituarea personalului silvic, iar perioada 2000-2004 este una dintre cele mai negre din istoria silviculturii" ce o fi vrind oare sa spuna?

3-Ce afaceri banaose cu profituri de ordinul milioanelor de euro au scapat stampilei influentei, acapararii sau protectiei politice in Vrancea ultimilor ani?

4-Ce semnificatie si ce rost sa fi avut teleportarea fostului jurist al prefectului Baesu, Corhana, gasit si intr-un flagrant conflict de interese de ultimul control? "Sugind" nestingherit si din citeva obsti pe care institutia unde a fost trimis din interese legitim banuite stravezii ar fi trebuit sa le controleze?

5-In ce alt tip de afaceri decit cele protejate politic pot fi intilnite abuzuri si anomalii precum imbatrinirea din condei a plantatiilor

de cires?

6- Ce ar cauta in astfel de smenuri, daca nu-s din alea protejate de cumetri politici, Prunachii sau Pantirii arhicunoscuti prin lumea afaceristilor in lemn si nu numai?

Astept prin urmare, asa cum am spus si nu i-a sunat tocmai linistitor lui Oprisan, ca institutiile abilitate sa se autosesizeze, sa faca publice si sa-si justifice concluziile referitoare la afacerile protejate politic din domeniul silvic din Vrancea ultimilor ani.

Dupa ce vor verifica profesionist acest lucru, asigurindu-le ca eu in calitatea pe care o am si "Ziarul de Vrancea" le vom asigura tot sprijinul necesar in acest demers .


Si nu in ultimul rind, tot in opinia mea, datorita abuzurilor si craselor incalcari ale legii comise in acesti ani, baronul este din punct de vedere politic un cadavru.

Care a cam intrat de multisor in putrefactie. Iar pentru igenizarea vietii politice locale si nationale masurile in privinata sa se impun de la sine. Reprezentind pentru aceasta zona a Romaniei singura speranta spre normalitate.

Iata ce spunea raportul prezentat ieri de Nastase cu prilejul Biroului Executiv la PSD:

"Va trebui sa ne delimitam explicit de anumite persoane si de anumite comportamente care le-am tolerat pina acum, chiar daca exista riscul ca unii vinovati sa paraseasca partidul.

Mai bine sa se clarifice lucrurile acum, decit sa apara surprize in preajma alegerilor viitoare"

Iliescu ar fi spus tot ieri, dupa cum relatau stirile de aseara, cam la fel: cei cu probleme ar trebui sa faca un pas in spate si sa se prezinte singuri la Parchete pentru a-si clarifica situatiile.

La cine sa se fi referit cei doi?

Are vreo legatura cu astfel de probleme lupta iratioanla a lui Oprisan cu mine si "Ziarul de Vrancea"?

Daca raspunsul este afirmativ n-are decit sa continuie toata

nebunia!

Daca nu, cineva ar trebui totusi s-o, sau sa-l opreasca .


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.