Arhiva

Cine taie un pom sa planteze 50 in loc.

Dana Chiorescu
9 feb 2005 964 vizualizări
O avere incontestabila a oricarei tari este padurea. Indiferent de forma ei de proprietate, este un bun al nostru, al tuturor. Bunastarea noastra depinde de sanatate padurii. Cu toate acestea se taie, intr-un ritm infernal. Ce se intimpla cu padurile noastre? Unde vom ajunge in ritmul acesta? Opinia interlocutorilor nostri vis-a-vis de acest subiect o puteti afla din sondajul urmator.



Costel Puiu, electrician, 45 de ani, Focsani

"In ultimul timp padurile au fost devastate. S-a despadurit intens. Ar mai trebui, cit de cit, facut curatenie, cind mergem la iarba verde sa ne stringem deseurile si in felul acesta mediul ar arata altfel. Defrisari s-au facut destule in judetul nostru, dar noi nu stim daca pe drept sau nu. Pe linga Ocolul Silvic cred ca s-au facut comisii care sa verifice aceste taieri. Faptul ca s-a vindut lemn masiv, acesta este cel mai critic lucru. Daca existau fabrici de cherestea, care sa produca mobila, era mult mai bine. Ca sa iei busteanul si sa il exporti nu este o solutie. Defrisarile excesive distrug sistemul ecologic. Nu ati vazut atitea calamitati care se produc? Nu stiu daca vor reusi sa le tina in friu aceste taieri. Depinde si ce legi apar si ce oameni le aplica. Lucrurile se aseaza in timp, dar mai dureaza putin."



Dumitru Tuineag, 50 de ani, inginer agronom, Focsani

"Eu, de la Focsani, cum sa vad ce se intimpla cu padurile? Dar situatia nu prea e buna. Se fac defrisari masive si este un lucru rau ca se taie. Sub orice forma. Peste citiva ani, o sa ne fie greu. Gaura din stratul de ozon se mareste de la zi la zi. Pacat ca nu sint niste oameni mai cu scaun la cap acolo, incepind cel mai de sus, pina la ultimul padurar. Nu stiu daca se fac legal, dar eu as propune ca cine taie un pom sa planteze 50 in loc. Efectele au inceput sa se vada: in decembrie este cald ca in aprilie, in mai este frig ca la Boboteaza..., mai vine cite o tornada ca la Facaieni, ploua mult mai putin si nu mai avem piinica decit din import..."



Nicusor Ene, 38 de ani, inginer, Braila

"Nu stiu exact situatia in judetul Vrancea, dar cred ca este generala. Din punct de vedere economic o sa ajungem niste amariti. Taiem tot ce mai avem in momentul acesta si il dam pe gratis. Nu din necunoasterea valorii ci pentru a cistiga rapid niste bani. Nu se gindesc la efecte pe termen lung din cauza tentatiei banului. Noi ce putem face? Hai sa le confiscam drujbele. Sint convins ca au fost sprijiniti politic. Sau daca nu sprijiniti, cineva a inchis ochii sau s-a uitat in alta parte. Lege exista dar nu prea se respecta."


Antonia Besleag, 60 de ani, pensionara, Rastoaca

"Nu cunosc. Eu sint din partea Rastocii. Nu e bine sa taie padurile. Eu zic sa le mai lase, sa mai avem si noi un pic de dos. Nu vedeti ca vinturile vin acum roata, nu au nici un fel de oprire. Cei care au taiat nu au facut bine."



Stefan Petronie, 52 de ani, inginer, Focsani

"Ar cam trebui ca Autoritatea Silvica, ca in orice stat civilizat, sa ia masuri de protejare a padurilor, indiferent de forma de proprietate, ca este privata sau in proprietatea statului. Padurile sint protejate in intreaga lume. Aceste defrisari nu sint normale. Stiti cum este, padurea e mare, nu stie nimeni numarul copacilor, dar trebuie sa se aiba grija. Aceste defrisari se fac ilegal. Nicaieri in lumea asta o padure nu poate fi taiata legal. Chiar daca e padurea ta nu poti taia cum te duce capul, cind vrei si cum vrei. Exista o limita, o reglementare legala care stabileste ce si cit se taie. Autoritatea Silvica trebuie sa stabileasca ce poate fi taiat si ce nu paote fi taiat, in cadrul operatiunilor de intretinere, de curatire, de insanatosire... Asta o stiu din familie. Tatal meu, Dumnezeu sa-l ierte!, a fost tinut la liceu, prin anii \'40, datorita padurii. Si ne povestea, chema inspectorul silvic, tehnicianul, marca in suprafata de teren copacii care erau uscati, care erau bolnavi, puneau semn si doar aceia puteau fi taiati. Cind mergea cu ei la vinzare, pe drum era intrebat de acel semn, desi erau proprietari de paduri. Unde au apus acele vremuri? Nu puteai sa tai dupa bunul plac, puteai sa faci si puscarie. Acum cei care taie se bucura si de sprijinul unor oameni influenti, care o fac din interese personale. Stiti cum se spune: banul este "ochiul dracului". Cind faci un lucru care incalca legea, ori o faci pentru ca nu stii, dar sint mai rare cazurile, ori pentru bani. Mai grav este ca nici nu se mai planteaza. Uitati-va de-a lungul caii ferate cite liziere s-au taiat. Solul saraceste pentru ca substantele organize nu mai sint fixate in sol, din cauza taierii lizierelor, apar blocaje, troieniri si tot ce vrei, alunecari de teren... Padurile au rolul lor, si de oxigenare, si de retinere a noxelor industriale... Cei care taie realizeaza aceste efecte nefaste, dar nu ii intereseaza decit profitul personal. Ar trebui luate masuri extraordinar de dure pentru ca este patrimoniul national, indiferent daca le convine sau nu. Este un bun national indiferent de forma de proprietate, trebuie tratat si gospodarit si ingrijit ca atare. Noi mai avem paduri fata de alte tari si este pacat ca ne batem joc de el "ca in codru". Este pacat, pentru generatiile viitoare. Este aurul verde si noi ne batem joc de el! Este si o mafie a lemnului."


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.