Arhiva

Anul acesta chinezii se vor inmulti mai putin.

Ziarul de Vrancea
9 feb 2005 801 vizualizări
Cuplurile s-au grabit sa se casatoreasca inainte de inceperea Anului Cocosului. Mamele nu au ezitat sa apeleze la cezariana pentru a naste copii in Anul Maimutei, considerat mai norocos.

Dupa 20 de ani de reforme, vechile superstitii chinezesti au reaparut in forta si sint adaptate fara mari dificultati la viata moderna. Cuplurile care s-au grabit sa se casatoreasca inainte de Anul Cocosului considerat nefavorabil, noi imbogatiti care platesc bani grei pentru a fi primii care se roaga in temple, cozi la astrologi - toate acestea se intimpla in China, unde locuitorii se lasa prada superstitiilor. "Toate spitalele au inregistrat o crestere cu 20% a numarului de femei insarcinate anul acesta, pentru ca Anul Maimutei este considerat mai bun decit cel al Cocosului", care incepe astazi, explica Han Tianjun, directorul maternitatii din Canton, sudul Chinei. Pentru a se asigura ca progeniturile lor vin pe lume sub auspicii bune, unele mame nu au ezitat sa recurga la cezariana. "Cele mai multe nu marturisesc, dar acesta este adevaratul motiv. Daca data trebuie devansata cu numai trei sau patru zile, de cele mai multe ori sintem de acord", spune infirmiera Zhang Weizhu. Potrivit presei oficiale, aglomeratie mai mare decit de obicei a fost in ultimele doua luni si la oficiile de stare civila. Tinerii s-au grabit sa se casatoreasca in Anul Maimutei, cel al Cocosului fiind "an vaduv", nefavorabil uniunilor maritale. Noii imbogatiti ai societatii comuniste nu ezita sa cheltuie sume mari pentru a-si cumpara norocul. Omul de afaceri Gao Jie a platit aproape opt mii de dolari pentru privilegiul de a fi primul care aprinde tamiie si se roaga de Anul Nou in Templul Tanze de la Beijing.

Astrologii sint la mare cautare

Partidul Comunist nu vede cu ochi buni aceasta reaparitie a superstitiilor, temindu-se ca acestea ii mineaza autoritatea. Radioul si televiziunea publica au fost avertizate sa nu difuzeze materiale sau publicitate care ar face elogiul superstitiilor. Chinezilor nu pare sa le pese prea mult insa. Din ce in ce mai multi dintre ei cumpara talismane si apeleaza la astrologi, cautind raspunsuri pentru indoielile lor, intr-o societate care nu mai ofera locuri de munca pe viata. Si, in ciuda interdictiei oficiale, publicitatea pentru linii telefonice si site-uri ale astrologilor este difuzata frecvent pe micile ecrane. Cei mai multi dintre chinezi cauta raspunsuri in legatura cu locurile de munca, potrivit ghicitorului Wang Xin. Ei vor sa stie daca este momentul potrivit sa-si deschida o mica afacere sau sa faca o investitie. Multi vin insa si in cautare de sfaturi pentru viata conjugala. "O treime din clientii mei au aventuri extraconjugale dar nu vor sa divorteze pentru ca au copii", explica ghicitorul. Acestora, Wang Xin le spune sa urmeze invataturile unei carti antice de filozofie, "I-Ching", potrivit careia traiul in doi este mai bun decit singuratatea. Cit despre cei care vor sa-si desparta sotia de amant, ghicitorul recomanda amplasarea a doi cocosi de lemn linga sertarul cu lenjerie al sotiei. "Ciocul cocosului este foarte puternic, poate alunga raul", spune Wang. Cu 30 de ani in urma, el ar fi sfirsit in inchisoare, dar in prezent pina si "membrii guvernului merg la astrolog".

Anul nou, pretext pentru a da mita

Presa de stat chineza relateaza ca opinia publica a luat in deridere tentativele unei agentii guvernamentale de a mai reduce coruptia interzicind populatiei sa intre in anumite cladiri ale statului cu pachete mari in brate. Comisia Nationala de Dezvoltare si Reforma a impus recent aceasta masura, in care mse interzice cetatenilor sa mai intre in cladirea agentiei cu pachete mari de cadouri. Presa chineza afirma ca o treime din oficialii condamnati pentru coruptie au fost mituiti mai ales in timpul sarbatorilor. China este o tara care musteste de coruptie dar unii gasesc ca e o masura ridicola. "Ce faci daca- in loc de un cadou mare- oficialului i se trimite un cec gras?", se intreba un tinar pe un forum de internet. "Si cum faci sa il impiedici pe functionar ca de acum incolo sa primeasca mita acasa la el, nu la birou?"


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.