Arhiva

Schimbarile dramatice ale anului 2005

Ziarul de Vrancea
4 ian 2005 1341 vizualizări
In 2005 vom avea in mina "leul greu", dar si un nou Cod Penal. 1 ianuarie a adus un nou pachet de legi prinvind protectia copilului. daca au obiceiuri violente fata de copii, parintii pot ajunge la tribunal. anul 2005 aduce noi reguli si pe piata financiara.

Anul 2005 a adus cu sine o serie de schimbari importante carora trebuie sa le facem fata gradual. 1 ianuarie a insemnat intrarea in vigoare a unor legi care ne vor face putin mai europeni. De la 1 ianuarie avem o noua lege a adoptiilor, care permite infierea copiilor de catre cupluri din strainatate, dar numai in conditii speciale. Legea exclude ca micutii sa fie transformati in marfa politica asa cum s-a intimplat in ultimii ani. Una dintre prevederi stipuleaza ca adoptiile pot efectuate doar daca acestea sint in interesul superior al copilului. In plus, de la inceputul acestui an, vom avea o singura institutie pentru "a sprijini familia". Si, daca tot vorbim de protectia copilului, de la 1 ianuarie, parintii nu-si mai pot bate copiii. Minorii vor putea depune singuri plingere daca li se incalca drepturile. 1 ianuarie a dus schimbari si la gardienii publici care se pregatesc sa devina politisti comunitari. 2005 aduce cu sine un nou Cod Penal, o noua lege a contenciosului administrativ, dar si atributii sporite pentru prefecti. Dar poate cele mai imporntante schimbari din 2005 sint de natura financiara. Anul acest vom tine in mina "leul greu". Deja exista o anumita nervozitate pe piata legata de liberalizarea contului de capital - in luna aprilie - si de adoptarea "leului greu", in luna iulie, modificari care ne vor afecta obisnuintele in materie de bani. Exista voci care prevad majorari automate de preturi prin interventia acestor doua momente insumate, dar nu exista, pe aceasta tema, alt gen de argumente decit precedentul produs pe alte piete si in alt context. Si, tot incepind cu 1 ianuarie, Fiscul va taxa banii cistigati din afaceri si din munca salariala cu o cota unica de 16%, potrivit primului act legislativ adoptat de guvern. Atit angajatii, cit si firmele cistiga din aplicarea acestor noi cote de impozite, sustin finantistii. Aceste schimbari ne apropie de Uniunea Europeana. Calculind de la 1 ianuarie, mai sint doi ani pina la momentul integrarii. Cum oamenii sint reticenti la schimbari, fara indoiala vom fi afectati.



Salariul minim pe economie va fi 3.100.000 lei



Luna ianuarie aduce un salariu minim mai mare. Salariul de baza minim brut pe economie va fi de 3,1 milioane de lei, in crestere cu 300.000 de lei. Cuantumul remuneratiei minime pentru 2005 a fost stabilit in negocierile cu Fondul Monetar International, care impune corelarea majorarilor salariale cu productivitatea muncii. Pentru un program complet de lucru, salariul de baza minim brut pe tara, de 3,1 milioane de lei, reprezinta o remuneratie de 18.093,40 de lei/ora. Stabilirea, pentru personalul incadrat pe baza unui contract individual de munca, a unui salariu de baza sub nivelul amintit constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10 la 20 milioane de lei.



2005 aduce carne clasificata



Din acest an vom plati pentru carnea de porc, vaca si oaie strict in functie de calitatea acesteia, care va fi clasificata dupa standarde europene in ceea ce priveste continutul de carne si grasime. Carcasa de carne de porc va fi prima care va trebui sa aiba calitatea ceruta de sistemul de clasificare Europ, dupa ce de la 1 ianuarie 2005 vor fi obligate sa se clasifice abatoarele care in 2004 au avut o cifra medie saptamanala a sacrificarilor de 200 de capete. In plus, de la 1 iulie 2005, obligativitatea certificarii se va generaliza la cele circa 400 de abatoare autorizate in prezent. Toate carcasele de porc, cu o greutate de 50 - 120 de kilograme vor fi clasificate in functie de grasime, ceea ce va influenta pretul de vinzare al carnii. Potrivit clasificarii, din clasa E vor face parte


carcasele cu peste 55% carne, restul grasime, iar din U cele care


au un procent de carne cuprins intre 50 si 55%. Carcasele din


clasa R vor avea 45 - 50% carne, cele din O vor contine 40 - 45%


carne, iar cele din P doar 40% carne. Specialistii in domeniu au


anuntat si o clasa speciala S, care va cuprinde doar carcasele de


porc care au peste 60% carne, restul grasime. La fiecare categorie


de produs, se va lansa un pret de referinta. (C.S.)



Anul Nou aduce si asigurari dentare



De la 1 ianuarie 2005 vrincenii vor putea incheia asigurari dentare private cu firme specializate, in conformitate cu legea asigurarilor de sanatate private. Aceasta lege a fost publicata in Monitorul Oficial in iunie 2004, urmind sa apara si normele metodologice de aplicare. Documentul prevede ca angajatorii interesati de acest tip de asigurari au obligatia de a plati 2% din contravaloarea politei de asigurare medicala a angajatului. In cazul unor probleme stomatologice, asigurarea sociala de sanatate nu acopera decit urgentele, cazurile mai grave la copii si lucrarile protetice. Astfel ca pachetul minimal de servicii stomatologice suportat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu includea lucrarile stomatologice cele mai cautate, cum ar fi de exemplu dintii din portelan. Cel mai probabil, aceste servicii vor fi incluse in oferta firmelor de asigurari in primele luni ale anului, suplimentar celor oferite de stat. Trebuie avut in vedere faptul ca asigurarea sociala de sanatate este obligatorie, in timp ce pachetul privat de servicii este optional. Exista in lege si o facilitate fiscala pentru cei interesati, si anume primele de asigurari de sanatate private se deduc asiguratilor, in limita a maximum 2% din venitul brut impozabil al acestora. Pe de alta parte, pentru angajatori, cheltuielile suportate de ei pentru aceste asigurari sint deductibile fiscal in limita a maximum 2% din fondul de salarii aferent angajatilor asigurati.



Produse securizate de la 1 ianuarie



De la 1 ianuarie 2005 a intrat in vigoare Legea privind securitatea generala a produselor. Scopul legii este asigurarea consumatorilor ca produsele puse pe piata sint sigure. Legea se aplica pentru toate produsele, numai in situatia in care nu exista prevederi legale specifice de securitate a produselor respective, care au acelasi obiectiv cu acest act normativ. Producatorii sint obligati sa puna pe piata numai produse sigure.



Numar unic de urgenta in 2005



Din 2005, Serviciul de Telecomunicatii Speciale ne va prelua in exclusivitate apelurile de urgenta. Deja, vrincenii pot apela numarul de urgenta 112 (apel gratuit) datorita extinderii in judet a


Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta. Acest numar


este destinat apelurilor care vizeaza urgentele pentru interventia


Politiei, a Ambulantei si a Pompierilor, pentru salvarea vietii, a


proprietatii sau a mediului inconjurator. Numarul 112 este numarul


european unic pentru anuntarea urgentelor. Toate tarile membre


din Comunitatea Europeana au aderat la acest sistem unic 112.


Cu ajutorul acestui serviciu se urmareste reducerea timpului de


interventie intr-o situatie de urgenta si folosirea eficienta a


resurselor umane si materiale implicate. Numarul 112 este gratuit


si poate fi accesat de la orice retea de telefonie. Operatorii


retelelor publice de telefonie fixa si mobila trebuie sa directioneze


apelurile clientilor la numarul 112 prin reteaua RomTelecom.


Numerele speciale pentru anuntarea accidentelor, 981 - Pompieri,


961 - Salvare, respectiv 955 - Politie, vor functiona in paralel cu


Serviciul 112 pina la jumatatea nului. Pe viitor, se are


in vedere conectarea la 112 si a Protectiei Civile si a Jandarmilor.



Masinile vor avea buletin de identitate



Incepand cu 1 ianuarie, toate automobilele noi vor avea buletin de identitate. Potrivit unei hotarari de guvern, masinile vor putea fi introduse pe piata doar insotite de o eticheta personalizata care sa cuprinda informatii despre consumul si emisiile de dioxid de carbon. In caz contrar, importatorii si distribuitorii nu-si vor mai putea vinde marfa in Romania. Se urmareste astfel reducerea poluarii si informarea corecta a clientilor. Distribuitorii vor avea, astfel, obligatia ca pe etichete sa specifice consumul masinii si gradul de poluare. Pentru a veni in ajutorul clientilor, Registrul Auto Roman publica o brosura care va cuprinde liste cu limitele acceptate de Uniunea Europeana in ceea ce priveste emisiile de noxe, precum si consumul inregistrat de toate tipurile de masini. Pentru cei care nu o respect, legea prevede amenzi cuprinse intre 25 si 50 de milioane de lei.



O noua lege a contenciosului administrativ de Boboteaza



Legea nr. 554 din 2 decembrie 2004 a contenciosului administrativ care a intrat in vigoare la 7 ianuarie prevede ca orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de catre o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, se poate adresa instantei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim si repararea pagubei ce i-a fost cauzata. Legea spune ca interesul legitim poate fi atit privat, cit si public. Se poate adresa instantei de contencios administrativ si persoana vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim printr-un act administrativ cu caracter individual, adresat altui subiect de drept. Aceasta lege va intra in vigoare in data de 7 ianuarie 2005, data la care se va abroga Legea contenciosului administrativ nr. 29/1990.



Normele comunitare schimba si conditiile pentru RCA



Pe piata asigurarilor, 2005 va fi sub imperiul schimbarilor, in


special pe segmentul RCA. Conform normelor pe care Romania si


le-a asumat fata de UE, limita de raspundere in cazul RCA va


trebui sa creasca gradual pina in 2007. O data cu cresterea valorii


de raspundere vor creste si tarifele practicate la asigurarile RCA.


Polita obligatorie de raspundere civila auto (RCA) valabila de la 1


ianuarie 2005 este deja mai scumpa cu 35% fata de tarifele


practicate in 2004. (Grupaj realizat de Camelia STANILA, Gabriel SAVA, Madalina IRIMIA, Mihai BOICU)



Leul greu a inceput sa apara pe rafturi



Chiar daca mai sint citeva luni pina la denominarea leului, noua moneda romaneasca a inceput deja sa apara pe rafturi. Chiar de dinainte de Craciun, patronul unui fast-food din Focsani a hotarit sa afiseze preturile si cu patru zerouri in minus. Fanel Stan spune ca stie cit de greu se vor obisnui oamenii cu noile valori, mai ales ca a trecut printr-un proces asemanator in Italia, cind s-a trecut de la lire la euro. "Am hotarit sa afisam preturile in ambele monede pentru ca oamenii sa se obisnuiasca. Asta chiar daca trebuia facut acest lucru de la 1 martie. Pina acum, clientii nu ne-au spus nimic, insa am observat ca e ceva nou pentru ei, ca discuta despre preturi", ne-a spus Fanel Stan, patronul fast-food-ului "Dolce Vita". Asa ca cine intra in local poate vedea ca, dupa 1 iulie, cind va fi introdus in circulatie leul greu, un suc va costa 2 lei, iar o bere va ajunge la 1,7, 2,2 sau chiar 4,5 lei. Sau ca pentru un hamburger vrincenii vor scoate din buzunare 2,5 lei.


Desi multa lume se teme de o crestere a preturilor, acest lucru va fi impiedicat de perioada in care preturile vor fi afisate in paralel si ambele monede vor putea fi folosite. Astfel, oricine poate compara preturile. "Nu cred ca preturile vor creste acum. Va fi insa mult mai greu cind vom trece la euro. Acum, impactul este mai mult unul psihologic. Si cel mai greu se vor obisnui batrinii", mai este de parere Fanel Stan.


Comerciantii sint obligati sa afiseze costurile produselor atit in moneda noua cit si in cea veche de la 1 martie 2005, cu patru luni inainte de introducerea pe piata a leului greu. Leu nou va fi bancnota, iar cea mai valoroasa va avea valoarea de 500 de lei, echivalentul, in prezent, a 5 milioane de lei si a peste 100 de euro. Celelalte bancnote vor fi de 1, 5, 10, 50 si 100 de lei. De asemenea, vor fi emise monede de 1, 5, 10 si 50 de bani. Ca si in trecut, 1 leu echivaleaza cu 100 de bani. Vechile insemne monetare vor circa in paralel cu cele noi timp de 18 luni de la denominalizare. In plus, ele vor putea fi preschimbate inca 3 ani de la incetarea puterii de circulatie. (Camelia STANILA)



Anul schimbarilor in justitie



Anul 2005 aduce modificari importante si pentru justitie, in special datorita noilor atributii ale Consiliului Superior al Magistraturii. Judecatorii din CSM au preluat aproape toate pirghiile prin care se controleaza activitatea judecatoreasca de la Ministerul Justitiei. In acest context se creeaza premisele independentei justitiei de politic, deoarece partidul care formeaza guvernul nu mai are o influenta directa asupra magistratilor. In lunile noiembrie si decembrie au avut loc alegerile pentru stabilirea componentei noului CSM si s-au dat importante lupte de culise pentru controlarea sa. Legea 317 din 1 iulie 2004 privind CSM se aplica practic de la inceputul acestui an, dupa ce s-au desfasurat alegerile pentru CSM. Pe data de 29 iunie 2005 va intra in vigoare noul Cod Penal. Desi acesta a adus unele modificari considerate necesare si utile, organizatiile societatii civile au atras atentia ca o parte dintre infractiunile mentionate nu ar trebui sa se regaseasca intre prevederile sale. In acelasi timp cu noul Cod Penal, va intra in vigoare Legea 294/2004, privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal. Unele dintre principalele noutati aduse de aceasta legea se refera la aplicarea pedepsei cu munca in folosul comunitatii, ca alternativa la unele pedepse cu inchisoare pentru anumite infractiuni. (M. B.)



"Noul" prefect intra in piine



Incepind din acest an, prefectul isi va putea exercita noile atributii din Legea 340/2004, privind institutia prefectului. O parte dintre prevederile acesteia au intrat in vigoare de la inceputul anului, in timp ce alte prevederi se vor aplica anul viitor. Astfel, prefectul este acum ordonator de credite si va propune proiectele bugetele serviciilor deconcetrate din subordinea ministerilor. Citeva zeci de institutii, printre care se afla Politia, SRI, vor depinde de Prefectura. De altfel, toate numirile in functii se vor face in viitor cu avizul prefectului. Din 2006, se vor aplica acele prevederi ale Legii prefectului referitoare la conditiile numirii sale in functie, la apartenenta la Corpul prefectilor si se va infiinta cancelaria prefectului. (M. B.)



Si adoptiile se fac dupa o noua lege



De la 1 ianuarie 2005 avem si o noua lege a adoptiilor, care permite infierea copiilor de catre cupluri din strainatate, dar numai in conditii speciale. Una dintre prevederile legii stipuleaza clar ca adoptiile pot fi efectuate doar daca acestea sint in interesul superior al copilului. Pe baza unui plan individualizat de protectie, reglementat de legea 272/2004, directia in a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului efectueaza demersuri pentru reintegrarea copilului in familie sau, dupa caz, pentru plasamentul copilului in familia extinsa sau substitutiva. Planul individualizat de protectie poate avea ca finalitate adoptia interna daca demersurile pentru reintegrarea copilului in familie sau in familia largita au esuat. Tot de la 1 ianuarie isi intra in atributii si Oficiul Roman pentru Adoptii, institutia abilitata sa coordoneze toate procedurile prinvind adoptiile. Legea 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei aduce reglementarile necesare pentru reluarea adoptiilor internationale dupa o suspendare de peste trei ani, dar accepta ca parinti adoptivi din strainatate doar rudele de gradul doi ale copiilor orfani. In plus, apar restrictii referitoare si la virsta copiilor adoptabili. Potrivit noii legi, copiii cu virste mai mici de doi ani nu pot face obiectul unei adoptii internationale. Conform Legii 273/2004, adoptia nationala are prioritate absoluta, infierea in strainatate fiind ultima varianta, la care se recurge atunci cind nici o alta forma de protectie nu poate asigura minorului o "ingrijire corespunzatoare". Noua lege elimina interventia fundatiilor in derularea adoptiilor, la fel cum se intimpla pina in urma cu trei ani, singurele organisme private acceptate in proces fiind asociatiile straine autorizate in tara lor de origine. Potrivit aceleiasi legi, pentru adoptia internationala va exista o taxa unica si fixa pe care adoptatorii o vor plati catre Oficiul Roman pentru Adoptii. Legea prevede si constituirea unui registru national care sa cuprinda toate datele referitoare la adoptiile nationale si internationale. Noul cadru legislativ apare la mai bine de trei ani dupa ce, in urma acuzelor privind traficul de copii, autoritatile din Romania au decis instituirea unui moratoriu asupra adoptiilor internationale si suspendarea acestora. Cu toate acestea, in tot acest timp, peste o mie de copii au fost preluati de familii adoptive straine, fapt care a dus la lansarea unor acuzatii grave la adresa Guvernului Adrian Nastase. La ora actuala, in sistemul de protectie a copilului din Vrancea exista peste o mie de copii, dar putini dintre acestia sint adoptabili. La nivel national sint in jur de 6.000 de copii adoptabili. Tot ca o noutate, de la inceputul acestui an, Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului si Directia de Asistenta Sociala se vor uni intr-o singura institutie pentru "a sprijini familia in ansamblul ei". De asemenea, se va infiinta si o institutie cu rol de observator al respectarii drepturilor copilului. La nivel judetean, autoritatile abia se pun la curent cu noile modificari legislative, urmind ca schimbarile efective sa se produca peste cel putin o luna. (Gabi SAVA, Radu TOMESCU)



Noutatile in domeniu protectiei copilului



Intrarea in vigoare a pachetului legislativ privind protectia copilului aduce citeva schimbari importante. Una este legata chiar de institutia care va "patrona" serviciul de protectie al copilului. Daca pina acum functionau la nivelul judetului doua organisme, respectiv Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului condusa de Bianca Cercel si Serviciul Public de Asistenta Sociala condus de Daniela Nicolas, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului preia, incepind cu 1 ianuarie 2005, atributiile pe celor doua institutii. Noua institutie se va ocupa de protectia familiei in ansamblul ei. In acest context este de asteptat ca unificarea sa aiba ca rezultat si un singur director general, celalalt post, de direct adjunct, urmind a fi ocupat probabil de perdanta . "La nivelul judetului Vrancea, Centrul de Integrare prin Terapie Ocupationala (CITO) Odobesti si Centrul de Recuperare si Reabilitare pentru copii scolari cu deficiente Maicanesti si-au pierdut personalitatea juridica prin intrarea in vigoare noului pachet legislativ. Cele doua vor intra in subordinea noi infiintatei directii", a afirmat directorul Bianca Cercel referitor la schimbarile survenite prin aplicarea noii legislatii. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului este, conform legii, o institutie publica cu personalitate juridica, infiintata in subordinea Consiliului Judetean Vrancea, mentinind astfel subordonarea avuta de defuncta Directie pentru Protectia Drepturilor Copilului. Un alt element de noutate il reprezinta pedepsele aplicate celor care atrag, indeamna si constring minorii la practicarea cersetoriei, fenomen destul de des intilnit mai ales la familiile de rromi. Pedeapsa pentru savirsirea acestor fapte poate ajunge pina la 7 ani. (Gabriel SAVA)



Gardienii: agenti de paza sau politisti comunitari



O data cu venirea noului an gardienii publici ar fi trebuit sa devina politisti comunitari. Aceasta noua structura va urma cerintele Uniunii Europene cu privire la descentralizarea in administratia publica locala. Atributiile gardienilor vor ramine aceleasi: asigurarea linistii si ordinii publice, precum si asigurarea obiectivelor si a bunurilor de interes public si privat. Deocamdata insa, in ograda acestora nu se simte nici o schimbare, dar gardienilor le e teama ca vor ramine fara locuri de munca. Noua Politie Comunitara va face parte din administratia locala si va prelua patrimoniul Corpului Gardienilor Publici. Conducerea Gardienilor Publici a facut demersuri pe linga Ministerul Muncii pentru echivalarea pregatirii gardianului public cu cea a agentului de paza, precum si analiza modalitatilor de repartizare a cotelor din patrimoniul Corpului Gardienilor Publici la Politiile Comunitare care se vor infiinta. O parte dintre gardieni vor deveni functionari publici iar altii vor fi personal contractual. Politistii comunitari vor trebui sa sustina un examen riguros. In Vrancea sint angajati peste 350 de gardieni publici insa nu se stie citi dintre acestia vor deveni "politisti" cu acte in regula pentru ca multi dintre ei abia au absolvit opt calse primare. Pentru ca noul statut prevede ca politistul comunitar sa aiba cel putin liceul terminat, Corpul Gardienilor Publici a luat decizia de a-i scolariza pe cei cu studiile incomplete la doua licee din Focsani. "Deocamdata nu a aparut hotarirea de Guvern. Nimeni nu se poate pronunta referitor la aceasta schimbare pina nu va aparea hotarirea. In prezent functionam ca si pina acum si inca 90 de zile vom merge dupa aceeasi schema, aceleasi salarii. Dupa aceea vom mai vedea", ne-a declarat Nelu Ionita, comandantul gardienilor vrinceni. Daca pina acum aceasta institutie se descurca din banii pe care ii primea in urma unor contracte de paza incheiate cu diferite societati, de anul acesta banii vor veni de la Consiliul Judetean. De asemenea, fiecare consiliu local va trebui sa-si organizeze propria politie comunitara. Cel putin teoretic, de la 1 ianuarie, cheltuielile gardienilor focsaneni se vor regasi in bugetul Primariei Focsani. (Madalina IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.