Arhiva

Lemnul de cires si afacerile protejate politic

Corneliu Condurache
8 feb 2005 1379 vizualizări
S-a discutat de mai multe ori in ultima perioada - ce-i drept, pe fata doar in ultimele luni, pentru ca pina acum era un subiect tabu cel putin in Vrancea, deoarece exista posibilitatea ca "imprudentul" sa fie declarat "dusman" al cumetrimii bastinase si sa suporte consecintele de rigoare - despre afaceri cu protectie politica.

S-a discutat de mai multe ori in ultima perioada - ce-i drept, pe fata doar in ultimele luni, pentru ca pina acum era un subiect tabu cel putin in Vrancea, deoarece exista posibilitatea ca "imprudentul" sa fie declarat "dusman" al cumetrimii bastinase si sa suporte consecintele de rigoare - despre afaceri cu protectie politica.

"Ziarul de Vrancea" a intrat ieri in posesia raportului cu concluziile rezultate in urma verificarii efectuate la Directia Teritoriala de Regim Silvic si de Vinatoare Focsani (DTRRSV)"- control dispus de conducerea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. In legatura cu cele constatate cu ocazia acestui control, pentru a nu fi din nou acuzat ca as avea ceva special cu cei care au fost pina acum in fruntea judetului - feuda, reproduc citeva pasaje din materialul ce a aparut ieri intr-un cotidian central. Inca din debut, din faza de titlu am putea fi scutiti de comentarii de prisos. "Cu girul conducerii DTRSV Focsani, zeci de hectare de ciresi cu lemn scump - "imbatrinite" in acte pentru a putea fi taiate". Iata in sinteza citeva din hatisurile unui model de afacere din informatiile care au ajuns in aceste zile pe la mine, pe la redactia "Ziarului de Vrancea", cu protectie politica locala, s-aude, la cel mai inalt nivel. "Corpul de Control al ministrului Agriculturii si Padurilor a prins o prima veriga a jafului organizat din codrii Vrancei. Directia Teritoriala de Regim Silvic Teritorial Focsani (DTRSV) - exact institutia responsabila cu controlul padurilor pe raza a sapte judete - a fost cea dintii verificata, iar rezultatele sunt de-a dreptul halucinante. Conform unei note de control incheiate acum citeva zile, Regimul Silvic Focsani, organ de paza a padurilor, sta mai prost in evidentele contabile si de personal decit un butic de cartier. Mai mult, actul de control consemneaza faptul ca seful Regimului Silvic Focsani, Alexandru Lefter, a girat praduirea a sute de hectare de lemn de cires ori de prima calitate, imbatrinind in scripte padurile pentru a putea fi taiate "la ras". (...)

In acte, padurile imbatrinesc intr-o zi cit altele in zece ani.

Manevra e facuta pentru a inlocui taierile de ingrijire sau de rarituri, ce se impuneau a fi facute, cu taiarea "la ras" a padurii pentru a scoate un volum mai mare de masa lemnoasa. Ciresii au avut cel mai mult de suferit. Lemnul lor valoros, extrem de cerut pe piata mobilei, a generat o sumedenie de acte false menite sa acopere taierile facute fara nici un discernamint. Zeci de hectare de ciresi au fost rase, cu aprobarea conducerii Regimului Silvic Focsani, fara sa se tina cont de capacitatea de regenerare a trupurilor de padure puse la pamint. Directorul executiv al Directiei Teritoriale de Regim Silvic si Vinatoare Focsani, Alexandru Lefter, a refuzat sa raspunda notelor explicative solicitate de Corpul de control al ministrului. Propunerea de demitere a intregii conduceri a DTRSV

Focsani a fost aprobata de ministrul Agriculturii si Padurilor, Gheorghe Flutur."

Problema este, asa cum am spus, ca afacerea cu lemn de cires in Vrancea s-ar fi derulat intocmai dupa tipicul celor protejate politic. Doar cu aprobare si contributie corespunzatoare din astfel de zone. Ea a si decurs, practic, conform informatiilor noastre, repet aproape printr-un singur canal si s-a transformat in monopol protejat politic. Dupa ce initial fusese pozitionata tot ca fiind una "de partid" pe undeva prin zona Pantirilor si a Prunachilor bine cunoscuti. Banuiala ar putea deveni una poate si mai legitima daca am lua in considerare ce s-a intimplat in ultimele zile, dupa inlocuirea directorului de la Directia Silvica Focsani. Este vorba, desigur, de reactia si amenintarea cu plingerea "la organismele internationale care apara drepturile si libertile cetatenesti" aparuta si intonata cu voce tare si pitigaiata deunazi intr-un ziar de partid.

Sa fie vorba in propozitie despre acei cetateni care tocmai faceau cu spor in judet afaceri cu lemnul de cires?

De altfel n-ar fi deloc rau ca institutiile abilitate sa se considere cu acest prilej autosesizate, inclusiv cele carora Presedintele Romaniei, Traian Basescu, le-a cerut imperativ sa priveasca si sa se comporte fata de coruptie ca fata de o amenintare nationala.

Ele ar trebui sa se pronunte neintirziat daca afacerea "lemnul de cires" a fost in Vrancea una cu protectie politica si sa si explice cum s-a derulat ea efectiv. Daca nu or fi si ele printre cele care au oameni cu consemn ca trebuie sa contribuie la asigurarea respectivei protectii!

P.S Pe la IPJ-ul cel cu seful chestor-doctor electoral in concediu medical subit ar fi fost, cica, chemati administratori de firme care sa spuna ca au vindut de buna voie si nesiliti de nimeni lemn de cires acelei firme protejate de baronul, marele conducator de partid.

Ce sa insemne oare asta?



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.