Arhiva

Pe drumuri dupa salariile dinainte de reforma monetara

Liliana Nenciu
3 ian 2005 1232 vizualizări
Activitatea Casei de Pensii este blocata de recalcularea pensiilor. pensionarii nu stiu de unde sa mai faca rost de documente care sa probeze sporurile primite in perioada cind erau in cimpul muncii.

Pe salariatii Casei Judetene de Pensii i-a prins anul nou evaluind pensiile, actiune in urma careia o parte din virstnici pot beneficia in viitor de venituri lunare ceva mai mari. Institutia pensionarilor a angajat de la 1 noiembrie citeva persoane cu contract de prestari servicii pentru a reusi sa urgenteze aceasta actiune. La ora actuala, cei 20 de salariati care se ocupa de aceasta activitate reusesc sa efectueze in jur de 8.000 de evaluari pe luna, in conditiile in care Vrancea numara peste 100.000 de pensionari. Desi pensionarii au fost instiintati ca urmeaza o procedura de recalculare, actiunea a luat pe nepregatite atit institutia care nu dispune de suficienti salariati, birouri si calculatoare, dar si pe pensionari, care intimpina probleme cu privire la probarea cu documente a salariilor dinainte de stabilizarea monetara si nu numai. Si aceasta deoarece documentele cu privire la salarizare se pastreaza doar 50 de ani. Cei care vor beneficia de recalcularea pensiilor pot primi bani in plus doar daca reusesc sa faca rost de documente prin care sa dovedeasca valoarea veniturilor netrecute in cartea de munca, respectiv salarii si sporuri cu caracter permanent, pentru care au fost platite contributiile catre stat. Aceste hirtii se gasesc, teoretic, la intreprinderile unde au lucrat actualii pensionarii, unele desfiintate dupa 1989. Printre sporurile luate in calcul se numara sporuri de periculozitate, de toxicitate, de vechime, de conducere sau sporuri permanente pentru munca nenormata. Multi batrini se pling ca sint plimbati de la o institutie la alta, spunind ca obtinerea documentelor este, in unele cazuri, imposibila. "Sint multe aspecte de care trebuie sa tinem cont, dar incercam sa ne descurcam. Sint lucruri mai noi si pentru cei mai vechi salariati", a admis directorul executiv adjunct al Casei Judetene de Pensii, Ion Chivoiu, adaugind ca "am inceput sa anuntam pensionarii ca urmeaza acest proces de evaluare, ca se desfasoara in ordinea inscrierii la pensie, incepind cu cele mai vechi dosare in plata". In ceea ce priveste lipsa unor salarii din arhiva, care nu au fost inscrise in documentele de munca, lucratorii Casei Judetene de Pensii folosesc salariul minim pe economie. In multe cazuri, in urma acestui calcul, pensionarii se aleg cu venituri mai bune decit cele aflate in plata. "In cazul in care pensionarul nu poate aduce documente cu privire la salarizare, ca nu are de unde, luam in calcul salariul minim de economie", a precizat Ion Chivoiu. Deja, unii pensionari au primit primele buletine de calcul ori adrese prin intermediul carora le sint solicitate acte necesare la dosar in vederea unei posibile recalculari. Pentru ca actiunea sa mearga mai repede, colectarea documentelor se face si cu ajutorul primariilor. Informatii privind operatiunea de evaluare in vederea recalcularii pensiilor se pot obtine la linia telefonica gratuita 08 00 826 727.



Primele recalculari vor fi facute pentru pensionarii mai batrini



Potrivit normelor, recalcularea se va efectua fara a fi necesara deplasarea pensionarilor la Casa de Pensii, pe baza datelor existente in dosarul fiecarui pensionar, si va incepe cu cele mai vechi pensii aflate in plata, in ordinea anului inscrierii la pensie. Daca dosarul nu contine toate datele necesare recalcularii pensiei, Casa de Pensii va solicita, in scris, la domiciliul pensionarului, informatiile care lipsesc. Abia in acest stadiu, pensionarii se gindesc cum sa-si probeze sporurile primite pe vremea cind erau activi in cimpul muncii. Dupa efectuarea evaluarii individuale a dosarului, Casa Judeteana de Pensii transmite prin posta pensionarului un buletin de calcul care cuprinde punctajul stabilit, precum si elementele care au stat la baza stabilirii acestuia. Cel mai probabil, primii bani in plus la pensie vor veni in partea a doua a acestui an. Din dosarele evaluate, la peste 50% din ele s-a obtinut un punctaj mediu anual mai mare decit cel aflat in plata.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.