Arhiva

Salariile sint mici si cartile sint foarte scumpe

Dana Chiorescu
7 feb 2005 742 vizualizări
Bibliotecile scolare au ajuns un fel de "cenusarese" ale invatamintului. In cele 287 de unitati scolare din judetul nostru, exista 162 de biblioteci, 36 in mediul urban si 126 in mediul rural. Din cauza faptului ca sint dotate necorespunzator, elevii nu au posibilitatea de a se informa, situatie ce caracterizeaza in special bibliotecile din mediul rural. Cum apreciaza interlocutorii nostri aceasta situatie, din ce cauze s-a ajuns aici si ce repercursiuni va avea, puteti afla din rindurile care urmeaza.



Cuta Mighiu, 65 de ani, pensionara, Focsani

"Este foarte prost. Este prost in toate domeniile. Dar asta este cel mai grav. Am o nepotica la scoala si stiu cite li se cere, nu au, le vine greu si parintilor, pentru ca nu au cu ce cumpara, au salarii de mizerie... Stiti cum fac, risca, renunta la ceva mai bun, poate chiar de mincare, chiar si pentru copil, ca sa poata sa ii dea lui sa invete. Este foarte greu, nu vad deloc bine aceasta situatie. Si cred ca nici nu se poate imbunatati prea curind. Nu vad cum. Nu vedeti ca totul este o cearta, toti se cearta de dimineata pina seara, pe toate posturile. Invatamintul vrea sa iasa in strada..., copiii nu invata, profesorii nu sint interesati... si tot asa. Si parintii neglijeaza, numai sint alaturi de ei, din cauza greutatilor pe care le au, profesorii nu ii mai cheama pe parinti sa le spuna unde nu merg bine copiii, ce ar trebui sa faca... Poate si salariile de mizerie ale profesorilor si ale doctorilor sint o scuza a acestui dezinteres. Poate de asta toti parintii alearga sa isi dea copiii la pregatire. Se asteapta sa vina oamenii care mai pot duce o carte, doua, trei, care mai au in plus in casa... Cunosc o familie in virsta, ce duce mereu carti cu plasele la biblioteci. Nu au copii, nu au nimic, si au numai carti bune, carti de valoare... Cred ca asta este singura solutie. Bibliotecile nu vor fi niciodata bine dotate. Parintii trebuie sa stie de unde vor citi copiii. Pe copii nu ii intereseaza. Ii intereseaza numai luxul, sa aiba banul in buzunar, si in rest nimic. Mai putina invatatura."



Aurica Lazar, 53 de ani, muncitoare, Focsani

"Este o situatie foarte grava. Copiii trebuie sa aiba dupa ce sa invete. Parintii scot bani din buzunar ca sa le cumpere carti. Inainte gaseai de toate, fara bani. Stiai ca trebuie sa citesti si citeai. Nu trebuia sa te duci sa cumperi. Este foarte greu pentru parinti. Daca nu au bani sa le cumpere, ce fac? Mai ales ca salariile sint mici si cartile sint foarte scumpe. In primul rind trebuie sa aiba tinuta de elevi. Nu fardate, nu cu minijup... Daca are tinuta de elev, are si capul sa gindeasca la faptul ca la scoala se duc sa invete. Parintii, in special cei care au bani, ar trebui sa contribuie si ei la dotarile scolilor. Sint diferente mari intre invatamintul la oras si cel de la tara."



Alexandru Lazar, 55 de ani, pensionar, Focsani

"Ministerul Invatamintului, direct, trebuie sa se ocupe de acest aspect. Nu guvernul, nu primariile, nu presedintele, nimeni altcineva. La tara este si mai rau. Profesorii care sint mai bine pregatiti, cauta sa prinda un loc la oras, si cei care ramin la sat, o lasa mai moale. Nu prea isi dau interesul. Trebuie sa se aiba grija si de felul in care se comporta elevii la scoala... Multi sint mai imbracati, mai eleganti decit profesorii. Cu celulare in timpul orelor, cite si mai cite... Dar se vede destul de clar: profesorii nu mai au putere asupra lor. Decit sa le dea bani pentru nu stiu ce haine, farduri , telefoane, mai bine dau un ban pentru o carte, pentru biblioteca... Doar o carte nu costa 100 de milioane. Copiii mei nu au terminat demult. Dar eu ma preocupam sa le cumpar carti. Poate ei nu aveau bani, dar eu le cumparaam si pe ei ii interesa sa le citeasca. Degeaba le-as fi cumparat daca ar fi stat acolo, pe un raft al bibliotecii. Se pot informa si cu ajutorul calculatorului, de pe internet, dar cu conditia sa fie de ajuns, sa fie pentru toata lumea, sa aiba toti acces."



Coman, operator, 45 de ani, Focsani

"Ar trebui sa mai contribuie lumea, si de la buget mai multe fonduri... Copiii trebuie sa citeasca. Eu am cumparat carti pentru copiii mei, nu prea am gasit la biblioteca ce le trebuia. Nu este normal, nu toata lumea are posibilitati sa cumpere, dar ce este normal la noi, in Romania? Nu este o situatie noua, e de multa vreme. Cei care nu pot, vor renunta sau... stiu eu? Atit de multe li se cer la scoala incit nu au alta varianta. sau se mai imprumuta unul de la altul. Poate de asta si sint copiii mai slab pregatiti la tara. Ar trebui sa se ia masuri, sa vina cu niste fonduri suplimentare, inspectoratele, cei de sus, nu noi. Noi daca nu gasim cumparam. Chiar daca avem bani putini, pentru copil gasesti, numai sa invete."



Anonim, 37 de ani, Focsani

"Nu mi se pare o situatie deloc imbucuratoare. Cel putin in ceea ce ii priveste pe elevii care invata in mediul rural. Nu mai vorbesc de faptul ca acele biblioteci, in cazul fericit in care exista, au spatii improprii, fond de carte simbolic, sint deschise arar, sau chiar daca teoretic bibliotecara vine in fiecare zi, sta mai mult pe la primarie, pe la dispensar, sau mai stiu eu pe unde. Desi ar trebui sa o intelegem si pe bibliotecara, doar nu o sa se plictiseasca toata ziua, zi de zi, cite 8 ore, daca nu ii trece mai nimeni pragul. Poblema este ca acesti copii nu au nici posibilitatea sa imprumute de la Biblioteca Judeteana pentru acasa. Cel putin asa era regula acum ceva vreme. Mi-as dori sa o fi modificat, pentru a nu-i mai priva pe acesti copii de dreptul la informare. Nu au nici calculatoare, nu au nici carti, nici bani, si pe urma ne intrebam de ce nu obtin performante."


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.