Arhiva

Din martie, preturile vor fi afisate si in leul greu

Marius Grigorescu
7 feb 2005 792 vizualizări
In iulie, vom avea mai putini miliardari

Peste aproximativ o luna, focsanenii vor vedea in toate magazinele preturile afisate si in leul "greu", adica fara patru zerouri in coada. Comerciantii sint obligati ca, incepind cu data de 1 martie, sa afiseze preturile pentru toate produsele si serviciile atit in actualul leu, cit si in leul greu. Procesul este menit sa-i obisnuiasca pe cetateni cu valoarea leului greu, care va intra in circulatie incepind cu 1 iulie, in paralel cu actuala moneda. Legea privind denominarea monedei nationale obliga toti comerciantii sa afiseze in paralel preturile in leul greu si pentru a se evita ca acestia sa majoreze sumele exprimate in leul greu. Mai mult, chiar si facturile pentru toate produsele si serviciile vor exprima valoarea sumei de plata in ambele monede. Deja, in Focsani, unii patroni s-au grabit sa afiseze preturile si in leul greu, contribuind in acest fel la campania destul de "inceata" a Bancii Nationale. In cazul in care aceste masuri nu vor fi respectate, potrivit Legii denominarii monedei nationale, firmele vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 10 si 30 de milioane de lei. BNR continua prin propriile forte campania de informare a publicului in legatura cu noua moneda, fara a apela la companii specializate sau la o publicitate intensa care sa le arate cetatenilor noua fata a leului greu, precum si elementele de siguranta. Noile bancnote vor fi tot din polimer, dar de dimensiuni mai mici, identice cu cele ale euro, fapt care, in opinia oficialilor BNR, va incuraja inapoierea restului si afisarea de preturi exprimate cu zecimale. Aparitia leului nou in raportul de denominare de 1 la 10.000, adica 10.000 de lei "vechi" vor avea valoarea unuia nou, va avea un puternic impact psihologic, iar BNR mizeaza pe o influenta pozitiva asupra procesului de dezinflatie. Pe de alta parte, vor fi mult mai putini cei care se vor mai putea lauda cu statutul de miliardari, iar pe de alta, venitul mediu net pe economie se va situa la 600-700 de lei. Asa se face ca, in campania de promovare, un accent deosebit se pune pe valoarea leului greu, element considerat esential pentru succesul denominarii leului. De la 1 iulie, leul nou va fi introdus in circulatie si va fi utilizat in paralel cu vechile bancnote si monede. Potrivit calendarului intocmit de BNR, pe 31 decembrie 2006 inceteaza puterea circulatorie a actualelor bancnote si monede. Romanii pot schimba leii vechi cu cei noi pina la data de 31 decembrie 2009.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.