Fuziunea si canonul
S-a mai transat in aceasta saptamina, dupa cum se pare si s-a auzit in ultimele zile, raspunsul la o intrebare ce-i framinta destul pe unii politicieni si nu numai. Cea a fuziunii dintre PNL si PD care s-a stabilit oficial ca este, cica, dorita dar nu este "o prioritate".
Asta ar fi reiesit, conform celor care s-au concluzionat dupa Congresul PNL de la finalul saptaminii trecute de la Bucuresti, unde s-a mai afirmat cu fermitate ca respectiva "prioritate" s-ar reduce deocamdata in exclusivitate la problema guvernarii.
O fi bine? O fi rau? Mai ales pentru romanii cei care nu sint prea tare preocupati de politica, si mai cu seama de hatisurile cele complicate si greu de priceput de catre muritorii de rind, ale acestei indeletniciri.
Ramine de vazut, si mai ales de constatat!
Deocamdata, din ceea ce vedem ca s-a intimplat pina acum in Vrancea, nici nu-i asa usor de emis o ipoteza.
Sigur, nimeni nu tinjeste, cum e de banuit, dupa modelul PSD din ultimii ani, tradus in esenta prin teritoriul lasat la cheremul si bunul plac al unui baron-dictator de mucava. Care n-a diferit in fapt in multe puncte esentiale - ba din contra, cel putin pentru cei cu nenorocul de a fi intrat in colimatorul, ori pofta de a-i termina sau "a-i face" a cumetrimii atot-stapinitoare peste "judetul-feuda"- de oferta cizmarului de dinainte de \'89. Dar parca si cele cel putin trei voci din PNL si alte doua de prin PD, cite s-aud la ora asta, ar putea fi totusi cam multe si dificil si de deslusit pentru cine s-ar chinui s-o faca. Si daca la acestea se mai adauga zadarnic asteptata reactie a PUR-ului,- care nu mai reprezinta pentru prea multi un secret ca in plan local cam ramine atasat sau cantonat problemelor de familie rezolvate si puse la adapost ale sefului sau- nu-i defel exclus sa se ajunga cam la un cor aproape identic si la fel de eficient cu cel din perioada CDR-lui, din1996-2000.
S-a inceput, si sunt semne de ceva curatenie pe la Directia Silvica. Unde primul indiciu ca-i vorba de o operatiune ce-ar putea fi una destul de seriosa si riguroasa este reactia constind in tipatul comic a celui care anunta ca se va adresa "organismelor internationale care apara libertatile fundamentale ale cetatenilor".
Petru ca ii sint afectate celulele sale de partid cu sefi padurari de prin comunele judetului. Care, in afara faptului ca au adus cind a fost nevoie - si a fost, cel putin in ultima vreme - votantii cu optiuni bine stabilite si conturate contra nevoii firesti de lemne din padurile patriei, ii mai aprovizionau bine-mersi, pe datorie cu termen de achitare "Sfintul Asteapta" si pe afaceristii protejati si foarte probabil cotizanti politic de tipul "Prunachi ori nasi Pantiri de Gugesti"
Nu-i, de asemnea, deloc exclus ca si din actiunea esuata a celor direct interesati de pasare a "gunoiului sub pres" de la Drumuri si Poduri sa reiasa concluzii pline de invataminte si foarte utile.
Asteptarile si problemele vrincenilor s-ar putea, insa, dovedi mult mai complicate.
Iar tratamentul, spre exemplu, care este aplicat unor institutii de baza ale statului din Vrancea, precum imbolnavirea brusca, cel putin dubioasa, produsa aproape simultan cu schimbarea prefectului judetului, a chestorului-doctor electoral, sau calificativele "foarte bine" pe care si le tot trag de zor, parca drept scut altele, s-ar putea sa fie capcane greu de evitat in formula actualei concordii locale a partidelor din coalitia de guvernare. Care sa nu-i prea impresioneze mult timp pe cei are au crezut si carora li s-a si promis in campania electorala ca se va intimpla altceva si in alt ritm.
Asteptarile sint, dupa cum s-a vazut si in ultimele consultari ale romanilor, foarte probabil si a vrincenilor, foarte mari, uriase.
Desigur, este pe deplin posibil ca acei care au decis ca formarea unei forte politice solide din fuziunea PNL si PD nu este oportuna acum, sa aiba dreptate.
Chiar poate, fara drept de apel, incontestabila.
Dar mare atentie! Nici "canonul" care se aude acum, repet in Vrancea, nu stiu ce o fi prin alte judete, dar am vaga banuiala ca situatia este cvasi-generala, din corul partidelor aflate in coalitia de guvernare nu pare sa duca, sau sa fie calea cea mai recomandata spre cele mai eficiete rezultate.
P.S Sint tare curios cind si cum isi va spala Parchetul National
Anticoruptie-Serviciul Teritorial Galati rusinea de a fi acceptat pina in decembrie 2004 rolul de a servi drept scula a deconturilor politice din PSD-Vrancea