Arhiva

Papa a cazut victima gripei.

Ziarul de Vrancea
3 feb 2005 885 vizualizări
Marti seara, Papa Ioan Paul al II-lea a fost internat datorita unei complicatii respiratorii provocte de gripa. Suveranul Pontif va mai ramine citeva zile in spital.

Papa Ioan Paul al II-lea, in virsta de 84 de ani, a fost spitalizat de urgenta, marti seara, din cauza unor probleme respiratorii acute provocate de gripa de care sufera de duminica. "Gripa de care sufera, de trei zile, Sfintul Parinte s-a complicat, in seara aceasta (marti), printr-o laringo-traheita acuta si la nivelul laringelui", a declarat purtatorul de cuvint al Vaticanului, Joaquin Navarro-Valls. Termenii medicali fac referire la o contractie a laringelui care impiedica intrarea aerului in plamini. In cazurile cele mai grave, poate fi necesara o traheotomie. Internarea a fost decisa din cauza tusei persistente a Suveranului Pontif, care este extrem de periculoasa pentru pacientii care sufera de maladia Parkinson. Surse medicale au subliniat ca Papa Ioan Paul al II-lea nu a fost conectat la aparate de asistenta respiratorie. Mai mult, ieri purtatorul de cuvint al Vaticanului a declarat ca starea de sanatate a Papei Ioan Paul al II-lea "s-a stabilizat", iar "parametrii cardio-respiratori" sint in "limite normale". Aceeasi sursa a mentionat ca Papa va mai ramine citeva zile in spital, subliniind ca nu exista nici un motiv de ingrijorare.

Chinul maladiei Parkinson

Starea de sanatate a Papei Ioan Paul al II-lea, care a implinit 84 de ani in mai 2004, este precara de mai mult timp, chiar daca Suveranul Pontif nu a acceptat decit foarte rar sa isi anuleze angajamentele oficiale din cauza unor afectiuni. Papa sufera de maladia Parkinson de mai multi ani si ii este greu sa stea in picioare din cauza artritei care i-a afectat membrele. Aparitia Suveranului Pontif, inclinat si cu miinile tremurind, ii socheaza uneori pe credinciosii prezenti la Vatican. In ultimii trei ani, Papa si-a terminat aproape toate discursurile cu mari dificultati, obosind foarte repede in timpul aparitiilor publice. Oficialii de la Vatican l-au convins pe Papa, in cele din urma, ca va trebui sa accepte limitarile pe care i le impune boala, sa petreaca mai mult timp odihnindu-se si sa isi reduca deplasarile in strainatate.

Un Papa care face politica

Tenacitatea si hotarirea sint principalele trasaturi caracteristice care l-au ghidat pe Papa Ioan Paul al II-lea pe parcursul pontificatului sau, care a avut o strinsa legatura cu evolutia internationala. Ioan Paul al II-lea, care este de origine poloneza, se afla la conducerea Bisericii Catolice de peste un sfert de secol, timp in care a vizitat peste o suta de tari. Suveranul Pontif a supravietuit celui de-al doilea razboi mondial, a depasit doua regimuri totalitare - nazism si stalinism - si a contribuit la caderea Zidului Berlinului, care a marcat prabusirea comunismului in Europa si reunificarea continentului. Demersurile Papei - om al lui Dumnezeu si al pacii - nu au fost integral incununate de succes. Ioan Paul al II-lea a trebuit sa combata islamismul extremist, sectele evanghelice si terorismul religios. El nu a putut impiedica violentele din Africa si nici nu a stiut cum sa contribuie la combaterea maladiei SIDA. Ioan Paul al II-lea, un Papa care face politica, este si un lider spiritual, dar care nu poate fi plasat de vreo parte a esichierului politic. In peste 10.000 de discursuri si 14 enciclice, el a facut in asa fel incit Biserica sa se ocupe de toate subiectele importante: ideologie, modele economice, probleme de societate, rasism, mediu, revolte si miscari de gherila, subdezvoltare, datoria statelor din lumea a treia, securitate si dezarmare. Papa nu poate fi incadrat in vreun sablon, pentru ca a fost intodeauna deschis problemelor lumii si dialogului interreligios cu islamul si alte religii necrestine, pastrind in acelasi timp o atitudine conservatoare fata de problemele referitoare la familie si la morala.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.