Arhiva

Profesorii vrinceni pot primi note de la elevi, pe internet

Camelia Stănilă
3 feb 2005 1127 vizualizări
Dascalii pot primi calificative pentru usurinta si claritatea in exprimare, ajutorul dat elevilor, dar si pentru popularitate. Elevii de la Colegiul Unirea au inceput deja sa-si noteze dascalii

De aproximativ o saptamina, profesorii din toata tara sint notati de elevi si parinti pentru activitatea la catedra. Catalogul in care sint trecuti dascalii este insa unul virtual, fiind gasit pe internet la adresa www.calificativ.ro. Prin intermediul acestui site, elevii isi pot nota dascalii pentru usurinta si claritatea in exprimare, ajutorul dat elevilor, dar si pentru popularitate. In fiecare zi, administratorii site-ului intocmesc chiar si un top al celor mai votate scoli din tara. Pina acum, doar Colegiul National Unirea se afla in acest top, cu 46 de voturi pozitive primite.

Elevii de la colegiile Unirea si Cuza au inceput deja sa-si noteze profesorii, prin intermediul acestui site. Daca cuzistii au acordat abia patru calificative, cei de la Unirea au votat nu mai putin de 18 profesori. Ieri, renumitul colegiu focsanean se afla pe pozitia 29 pe tara, la numar de voturi favorabile primite. In mod surprinzator sau nu, voturile acordate de elevi corespund in mare parte cu prestigiul pe care il au profesorii. De exemplu, printre cei mai votati dascali de la CNU se afla profesoara de limba franceza Aura Schmoll, profesoara de geografie Mariana Pecetescu sau profesoara de chimie Angela Sirbu. Prin cele sapte voturi primite, profesoara Schmoll are calificativul "bun", insa cu o medie de 5,7. Acelasi calificativ l-a primit si directoarea colegiului, Carmen Atarcicov, precum si sotul acesteia, profesorul de istorie Adrian Atarcicov. Printre cei mai populari dascali ai colegiului se numara insa Angela Sirbu, Cornel Noana, Laura Rosca, Maria Rusan, Gheorghita Cernat sau Elena Soare. Angela Sirbu a primit si una din cele mai mari medii, 9,6 - exceptie facind doi profesori cu 10, insa acestia au primit doar un vot. In schimb, profesoara de limba romana Janet Voineag pare a fi mai putin agreata de elevi, ea primind sase voturi si calificativul "slab". Cu toate acestea, din lista lipsesc numerosi profesori, care s-au remarcat prin rezultatele obtinute cu elevii la diverse concursuri si olimpiade scolare.

Cum se acorda calificativele

Modul in care se acorda calificativele cadrelor didactice este foarte simplu. Inainte de toate, elevii si parintii trebuie sa-si dea acordul pentru respectarea unui regulament, care le impune sa nu foloseasca un limbaj obscen sau nepoliticos, sa nu faca comentarii cu conotatii sexuale sau care fac referinta la etnie, religie, virsta, infatisare etc. De asemenea, administratorii site-ului s-au angajat sa transmita autoritatilor competente comentariile care fac referire la eventuale amenintari primite de elevi sau profesori. Pentru a-si nota profesorii, un elev trebuie sa aleaga, chiar in pagina principala a site-ului, judetul in care invata, apoi scoala. Daca dascalul caruia vrea sa-i acorde un calificativ nu se regaseste in lista de pe site, elevul poate introduce singur numele acestuia. In momentul acordarii notei, elevii au de ales intre patru calificative: slab, bun, foarte bun si popular. Mediile generale acordate cadrelor didactice reflecta media dintre ajutorul dat elevilor (aici fiind inclus si modul in care dascalul se apropie de elevi) si claritatea in expunere, respectiv modul in care profesorii folosesc timpul unei ore de curs si cum acopera subiectele unei lectii. Parintii pot acorda calificative pe criteriile "Dumneavoastra si copilul dumneavoastra sinteti bine primiti in clasa profesorului?", "Profesorul copilului dumneavoastra il trateaza cu respect, grija si are cunostinte de nevoile acestuia? sau "Temele copilului sint prea grele?" Desi poate profesorii iau in gluma o astfel de idee si nu tin seama de parerile exprimate pe site, administratorii acestuia afirma ca propun "o noua modalitate de inlaturare a mediocritatii" si ofera posibilitatea elevilor de a fi curajosi, onesti si critici.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.