Arhiva

O Justitie de toata rusinea. Mischie, eliberat cu urale.

Ziarul de Vrancea
1 feb 2005 832 vizualizări
O lectie pentru intreaga justitie romaneasca: fostul baron de Gorj, acuzat de acte grave de coruptie, a fost transformat in erou de judecatori si procurori.

O serie de gafe ale Parchetului Tribunalului Gorj l-au transformat in erou zonal pe baronul Nicolae Mischie, iesit din arest in aplauzele simpatizantilor, victimizat in ochii cetatenilor chiar de catre procurori, desi faptele sale sint puse sub semnul Codului penal.

Zeci de persoane, din lumea interlopa gorjeana si rude din localitatea natala a lui Mischie - Godinesti, l-au intimpinat cu urale pe fostul baron de Gorj, la eliberarea din arestul Politiei. Credibilitatea procurorilor per ansamblu - indiferent din ce Parchet provin - este lezata prin decizia oportunista a anchetatorilor gorjeni de a-l incatusa pe Mischie pentru o paguba de numai un miliard de lei, in conditiile in care fostul presedinte al CJ Gorj este cercetat de procurorii anticoruptie pentru fapte mai grave si cu prejudicii mai mari. Cinci zile de arest - aceasta este "pedeapsa" aplicata lui Mischie de procurorii de la Parchetul Tribunalului Gorj, care s-au grabit sa iasa pe piata cu acest caz, sperind la o lovitura de imagine. Insa, parchetul gorjean a demonstrat ca, in teritoriu, procurorii aplica inca acelasi Cod penal de dinaintea lui ianuarie 2004, prin care ei erau suverani in decizia de a aresta. Practica de dinainte de ianuarie 2004 - contestata vehement de avocati - presupunea ca procurorii arestau si, eventual, faceau "rost" de probe in termenul de maxim 30 de zile, cind expira mandatul emis de ei. Cam la fel s-a intimplat si in cazul lui Mischie. Dupa ce a fost retinut de politisti pentru 24 de ore, procurorii s-au prezentat in fata judecatorului cerind arestarea lui Nicolae Mischie, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si fals in inscrisuri oficiale - infractiuni pentru care, de regula, se cerceteaza in stare de libertate. Probele au fost insa prea "subtiri", dovada fiind faptul ca procurorii au obtinut un mandat de numai cinci zile, iar cererea lor de prelungire a acestuia a fost respinsa.

Justitie a la Ceausescu

Orice profesionist si-ar fi dat seama ca batalia este pierduta, mai ales ca Mischie a contestat arestarea sa si a facut recurs. In cinci zile era imposibil ca Parchetul sa aiba timp pentru a face verificari si a stringe informatii pentru ca sa sustina o pledoarie completa a acuzarii si ca instanta de recurs sa accepte cererea de a-l tine in arest pe Mischie o perioada mai mare de timp. In continuare, Parchetul a gafat prin cererea de prelungire cu o zi a mandatului de arestare preventiva a lui Mischie, invocind aceleasi temeiuri legale pentru care Judecatoria Tirgu Jiu a decis incarcerarea fostului presedinte al CJ Gorj doar pentru cinci zile. Toata desfasurarea cazului Mischie - prezentat pe larg in mass-media - demonstreaza ca orgoliul anchetatorilor gorjeni a primat inaintea principiilor de drept. Insusi procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, afirma, in fata membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, ca nu a fost informat despre retinerea lui Nicolae Mischie, desi o astfel de informare - avind in vedere calibrul baronului de Gorj - ar fi fost imperios necesara, tocmai pentru evitarea suspiciunilor de politizare a cazului sau de stopare a situatiei de criza generate de conducerea Parchetului Tribunalului Gorj. Se poate spune ca, astfel, a fost aruncata in umbra toata munca anchetatorilor in dosarele penale privindu-l pe Nicolae Mischie - unul dintre cei mai controversati baroni locali. Chiar daca Mischie va fi deferit justitiei si va fi gasit vinovat, intotdeauna va exista suspiciunea ca dosarul sau a fost "fabricat", ca a fost o comanda politica sau o vinatoare de vrajitoare. Anchetatorii gorjeni au stabilit ca, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Gorj, Nicoale Mischie, ar fi stabilit abuziv membrii comisiilor de licitatie pentru selectarea ofertelor, pentru executarea unor lucrari edilitar-gospodaresti pe raza judetului Gorj. De asemenea, Mischie i-ar fi determinat pe acestia sa incredinteze lucrarile unor firme apartinind lui Florentin Stefanoiu si Clement Mocanu, invinuiti si ei in acest dosar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.