Trichineloza ne-a ocolit deocamdata
In judetul nostru nu a fost inregistrat nici un caz de trichineloza, potrivit datelor furnizate de Directia de Sanatate Publica. Medicii se declara fericiti ca nu a fost inregistrat nici un bolnav in urma incheierii perioadei in care consumul de carne a fost foarte ridicat, desi in judetele vecine au fost mai multe cazuri. Trichineloza este o boala determinata de consumul de carne sau preparate din carne de porc, mistret, urs, nutrie, infestata cu larve de Trichinella Spiralis si insuficient preparata termic. Infestarea animalelor cu Trichinella Spiralis este favorizata indeosebi de conditiile de igiena necorespunzatoare de crestere a acestora. Simptomele trichinelozei sint greturi, dureri abdominale, diaree, febra, anorexie, asociate cu tulburari respiratorii, tumefactia maselor musculare si tensiune dureroasa, dificultati de masticatie, respiratie, dar si eruptii urticariene. Desi examenul trichineloscopic al carnii de porc este obligatoriu si gratuit, de cele mai multe ori porcul crescut in gospodariile populatiei pentru consum propriu este sacrificat, transat si dat in consum de cele mai multe ori fara examen trichineloscopic. Deoarece continua sa se inregistreze cazuri de imbolnaviri cu trichineloza chiar si dupa perioada sarbatorilor de iarna, medicii avertizeaza populatia asupra gravitatii acestei boli. In vederea prevenirii imbolnavirilor de trichineloza, specialistii recomanda tuturor crescatorilor de porci sa-si creasca animalele in conditii mai sigure. De asemenea, dupa sacrificare, indiferent de destinatia carnii - consum propriu sau comercializare, sa efectueze obligatoriu examenul trichinoscopic. In cazul in care examenul este pozitiv, carnea sau preparatele din carne provenite de la animale infestate trebuie distruse prin ardere sau ingropare.