Arhiva

Director pentru Scoala de Arte, pictor pentru suflet

Iulia Crețu
2 ian 2005 1963 vizualizări

Tablourile lui Liviu Nedelcu, directorul Scolii Populare de Arte si Meserii Focsani, se bucura de succes in tara. cel mai scump tablou vindut de pictor a costat 1300 de euro. Liviu Nedelcu spune ca banii sint reinvestiti insa in materiale.

Cine crede ca pictura este usor de inteles se insala. Ca sa intelegi un tablou iti trebuie imaginatie, dar mai ales iubire pentru frumos si un simt al esteticului dezvoltat. Pentru pictorul focsanean Liviu Nedelcu, care este si directorul Scolii Populare de Arte si Meserii din Focsani, drumul spre pictura a inceput din clasa a VI-a, cind profesorul de desen l-a indemnat sa participe la diferite expozitii pentru a-si demonstra talentul. De atunci au trecut multi ani, timp in care Liviu Nedelcu a organizat diferite expozitii de pictura in toata tara, care s-au bucurat de succes. Deasemenea, meritele pictorului au fost recunoscute prin numeroasele premii cistigate in urma creatiilor sale. Focsaneanul a obtinut in urma cu zece ani, atit in tara, cit si in Republica Moldova doua premii ale Uniunii Artistilor Plastici, lucru care i-a incununat cariera de pictor. "Eu nu fac parte din categoria copiilor minune, care la trei ani desenau ca mai stiu eu cine. Nu, eu am inceput sa iau pictura in serios din clasa a sasea, datorita profesorului meu de desen. Sint si oameni care pretuiesc arta si care cunosc arta. Eu nu prea am prieteni cu bani, insa am vindut tablouri celor care iubesc pictura", spune pictorul Liviu Nedelcu. Artistul sustine ca cea mai mare parte din creatiile sale au fost vindute in orase mari, ca Bucuresti si Timisoara, insa au fost si focsaneni interesati de tablourile sale. "Cel mai scump tablou l-am vindut cu 1300 de euro la Bucuresti si era o natura statica. Am vindut si la Focsani un tablou cu 1000 de euro, care reprezenta cele trei gratii", mai spune Liviu Nedelcu. Cei mai multi au tendinta sa creada ca din pictura se cistiga bine, insa Liviu Nedelcu spune ca acestia se insala. "Multi nu stiu ca din arta nu se cistiga. Banii cistigati pe tablouri se reinvestesc in rame si materiale de calitate. O rama poate ajunge la 300 de euro, dar mai sint si pinzele si culorile care sint italiene. Materialele le cumpar la preturile din afara, insa tablourile le vind la preturile de aici", povesteste Liviu Nedelcu. Pictorul ne-a mai spus ca printre clientii interesati de operele sale s-au numarat si italieni, care au preferat sa cumpere tablouri romanesti decit sa plateasca dublu la ei in tara. "Nu putem penetra piata din afara. Sint straini care cumpara din fondurile Galeriilor Plastice, pentru ca afara preturile sint duble. Cea mai mare pictura a mea masoara 3,60 metri lungime si reprezinta coborirea de pe cruce a lui Iisus", ne-a mai dezvaluit Liviu Nedelcu. In ceea ce-i priveste pe elevii Scolii Populare de Arte si Meserii, directorul a spus ca sint printre ei si elevi care promit mult in lumea artistica si care, daca iubesc intradevar pictura, se pot impune in acest domeniu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.