VIDEO!!! Primarul din Fitioneşti se declară “vânător de fonduri europene”

Nu mai puţin de 18 milioane de euro din fonduri europene au fost atrase în Fitioneşti de către primarul Iordache Cazacu în cei 8 ani de mandat.Modernizarea structurilor şcolare a avut prioritate în comună.De asemenea, proiectul Căminului pentru bătrâni, construit cu fonduri europene, este singurul de acest fel accesat în Moldova.Cât de greu a fost? „Nu am primit sprijin. A trebuit să mergem cu cerşitul”, spune primarul

Oamenii din Fitioneşti l-au ales şi reales pe Iordache Cazacu în fruntea comunei de 8 ani, iar primul gospodar spune că le-a răsplătit încrederea, îmbunătăţind serviciile publice din comună şi infrastructura pe care a adus-o la standarde moderne. Imediat după preluarea mandatului, în anul 2008, acesta s-a pus la treabă, iar primul lucru de care s-a preocupat a fost insfrastructura sistemului de învăţământ din comună, pentru că, aşa cum spune el însuşi, “orice comunitate care nu pune bază pe învăţământ este o comunitate sortită sărăciei”. După un calcul sumar, edilul şi-a dat seama că din banii primăriei nu va reuşi să facă mare lucru, aşa că a căutat soluţii. “Am încercat să fac o analiză a situaţiei în care se afla Fitioneştiul la acea dată, începând cu infrastructura în învăţământ. Şcoala în care ne aflăm acum (n.r. şcoala cu clasele I-VIII din Fitioneşti) era într-o stare deplorabilă: ploua în ea, grupurile se aflau afară, la circa 100 de metri, haznaua era fără uşi. Copii erau nevoiţi pe viscol şi la -20 de grade afară să meargă la acel grup sanitar. Situaţia era identică la absolut toate şcolile. Mi-am dat seama că din bugetul local nimic nu se poate face şi acum, după nişte ani, pot să mă declar un vânător de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile. Pot să spun că am avut şi sprijinul echipei din care fac parte la primărie”, ne-a declarat primarul Iordache Cazacu.

270 de copii învaţă în unităţi modernizate

Şcoala şi grădiniţa au fost reabilitate cu fonduri europene
Şcoala şi grădiniţa au fost reabilitate cu fonduri europene

Povestea reabilitării şcolilor începe cu un proiect de finanţare din fonduri europene nerambursabile. “Am accesat un proiect pe Programul Operaţional Regional, prin ADR SE Brăila, care a inclus modernizarea infrastructurii învăţământului în toată comuna Fitioneşti”, spune primarul. Din fondurile accesate s-au reabilitat şi dotat cu mobilier toate cele trei şcoli din comună, s-a construit o sală de sport de uz didactic, o bibliotecă şi o sală de lectură. Totul cu o investiţie de circa 2.000.000 de euro, în care a intrat reabilitare, modernizare şi dotare.

“Urmează să mai avem şi dorinţa de a învăţa”

Foto:Modernizarea structurilor şcolare a avut prioritate în comună<
Foto:Modernizarea structurilor şcolare a avut prioritate în comună<

În şcoală tot mobilierul este nou. Există şi trei săli IT şi calculatoare pentru toţi copiii. S-a plecat de la tabla cu cretă şi s-a ajuns la table interactive. “Urmează să mai avem şi dorinţa de a învăţa. Pe cadrele didactice din acestă comună le rog din suflet să acorde atenţia necesară învăţământului măcar la standardele la care se află infrastructura astăzi”, ţine să le transmită primarul cadrelor didactice din localitate. Datorită acestor investiţii, peste 270 de copii din Fitioneşti beneficiază de învăţământ la standarde de înaltă de calitate. Toate şcolile au autorizaţii de funcţionare, dar şi autorizaţii de securitate de incendiu de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit primarului.

Guvernele să acorde mai mult sprijin pentru investiţii!

primarie fitionesti (58)

Nu a fost un drum uşor, mai ales că implementarea programului de reabilitare în şcoli a întâmpinat greutăţi încă de la început. “A fost foarte greu. Mai ales cofinanţarea! Şi trebuie să spunem lucrurilor pe nume, poate vor învăţa din greşeli: niciun guvern nu a acordat atenţia şi spijinul necesare comunităţilor care au accesat proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile. Mă refer aici la cheltuieli neeligibile, cheltuieli de cofinanţare. Nu am primit sprijin. A trebuit să mergem cu cerşitul. S-au făcut economii drastice, la sânge, dar într-un final am reuşit. Sunt mândru de aceste investiţii. Totul e să vrei. Chiar şi în perioada de criză se poate face ceva”, spune primarul care este un exemplu în Vrancea când vine vorba de accesat fonduri europene.


Proiect de viitor: şcoală profesională la Fitioneşti

În prezent, administraţia comunală lucrează la un proiect, finanţat tot din fonduri europene nerambursabile, pentru înfiinţarea unei şcoli profesionale de mecanici auto. “Cei mai în vârstă, încet, încet dispar. Cui lăsăm meseria de mecanic auto? Şi eu am fost mecanic auto înainte şi nu îmi este ruşine să o spun. Este o meserie frumoasă şi foarte căutată.
primarie fitionesti (92)
Chiar şi comunele limitrofe, Moviliţa, Străoane, Păuneşti, nu au o asemenea şcoală profesională. Trebuie pregătit tineretul pentru nevoile actuale pe care le avem astăzi şi aici. Nu avem unde repara un tractor, nu avem unde repara o maşină, un utilaj agricol”,
spune primarul, ţinând să precizeze că acest proiect este o necesitate pentru comunitate. “Mulţi mi-au zis că e un curaj mare. Nu e un curaj mare, e o necesitate”, spune primarul.

Centru de bătrâni bine gospodărit de primărie

Pe locul unei şcoli din paiantă, rămasă în paragină astăzi se ridică la Fitioneşti un centru de bătrâni modern. Proiectul Căminului pentru bătrâni construit cu fonduri europene este singurul de acest fel accesat în Moldova. “Trebuie să ne gândim şi la bunicii noştri. Din păcate îi uităm prea repede şi uităm să le întindem o mână de ajutor. Dacă societatea i-a abandonat trebuie să fie cineva să se gândească şi la ei”, spune primarul. Cu aproape un milion de euro s-a ridicat acest Centru de Asistenţă şi Suport pentru persoane vârstice, unde sunt cazaţi 26 de bătrâni, care primesc atât servicii de îngrijire cât şi servicii medicale de calitate. Căminul are bucătărie şi sală de mese, complet utilate şi dotate, sală de festivităţi, club, cabinete medicale şi săli de recuperare. La subsolul imobilului funcţionează o spălătorie modernă, iar la etaj sunt birourile administratorului şi ale personalului. Căminul de bătrâni se întinde pe o suprafaţă de 1.500 de metri şi dispune de 18 garsoniere, dintre care două cu câte trei locuri, iar restul de 16 cu câte două locuri. “Avem săli de recuperare, cu aparate pentru stimularea circulaţiei sanguine, băi galvanice, împachetări cu parafină, săli de recuperare şi kinetoterapie. Eu cred în legea compensaţiei: moneda cu care dai, cu aceeaşi primeşti în viaţă. Pot să mă declar fericit pentru că nu am doar doi părinţi. Alături de mama soţiei şi de bunicii îngrijiţi în centru pot spune că am 29 de părinţi!”, spune primarul Cazacu.

Foto:Proiectul Căminului pentru bătrâni, construit tot cu fonduri europene, este un exemplu pentru toată Moldova
Foto:Proiectul Căminului pentru bătrâni, construit tot cu fonduri europene, este un exemplu pentru toată Moldova

Edilul se interesează de aceştia în fiecare zi, pentru a afla nevoile lor şi a-i face să se simtă ca acasă. Prin acest centru primăria a creat 16 noi locuri de muncă, de la infirmierele prezente 24 de ore din 24 în unitate, la bucătari, coordonatori şi administrator ai centrului. Iar de serviciile medicale ale centrului beneficiază şi ceilalţi locuitori ai comunei Fitioneşti, care vin de multe ori în număr mare, bucuroşi că acum nu mai e nevoie să bată drumul până la Focşani pentru recuperarea medicală, de exemplu.

Suntem în slujba cetăţeanului

primarie fitionesti (3)


Foto:Primarul Iordache Cazacu spune că Fitioneştiul se poate lăuda că a ajuns pe primul loc în Vrancea în ceea ce priveşte fondurile europene atrase pe cap de locuitor şi pe locul III la nivel naţional.

Primarul care se poate lăuda că a pus Fitioneştiul pe harta României în ceea ce priveşte investiţiile cu fonduri nerambursabile este de părere că într-o administraţie locală culoarea politică nu ar trebui să existe. “Pentru mine nu există culoare politică. Campania ar trebui să fie de 30 de zile după care să ne vedem toţi de treabă. Suntem în slujba cetăţeanului, suntem la ordinele lui, nu suntem stăpânii lor ci în slujba lor”, spune primarul. Potrivit acestuia, Fitioneştiul a ajuns pe primul loc în Vrancea în ceea ce priveşte fondurile europene atrase pe cap de locuitor şi pe locul III la nivel naţional. În total, 18 milioane de euro din fonduri europene au ajuns în comună pentru proiectele dezvoltate de administraţia comunală. (Maria BRATU)

primarie fitionesti (33)
• Formată din cinci sate, Ghimiceşti, Ciolăneşti, Mănăstioara, Fitioneşti, Holbăneşti, comuna Fitioneşti are o suprafaţă de 79,45 km² şi 2.286 locuitori, potrivit ultimului recensământ al populaţiei. Comuna se află în nordul judeţului, în vecinătatea oraşului Panciu, la limita cu judeţul Bacău şi este traversată de râul Zăbrăuţi. Prin comună trece şoseaua judeţeană DJ205J, care o leagă spre sud-est de Moviliţa şi Panciu. În Fitioneşti se află biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” de la Mănăstioara, monument de arhitectură de interes naţional datând din secolul al XVIII-lea.


Primării de top din Vrancea

Stradă, şcoală, apă curentă şi canalizare, dispensar, cămin cultural, iată infrastructura minimă la care trebuie să aibă acces cetăţenii din mediul rural pentru a simţi că trăiesc într-o ţară cu adevărat europeană. Chiar dacă banii pentru investiţii sunt cel mai mare of al primarilor din judeţul nostru, există prim gospodari care au reuşit să schimbe în bine faţa localităţilor chiar şi cu mai puţin sprijin din partea statului. Şi cu ajutorul acestora, Vrancea se mişcă.

Stimaţi primari,

Aveţi ceva de spus şi mai ales de arătat comunităţii pe care o reprezentaţi? Ziarul de Vrancea vă stă la dispoziţie pentru a vă face cunoscute realizările, dacă aveţi aşa ceva. Pentru că investiţiile şi proiectele comunitare care nu sunt promovate, arătate şi mai ales explicate, nu există!
Şi mai există oare primari care să nu dea socoteală alegătorilor la final de mandat?

Articole recente

admin Written by:

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *